Contactează-ne

Actualitate

Noul an şcolar – „Pericol imens“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicaliştii acuză Guvernul de nepăsare faţă de sistem ■ în condiţiile creşterii numărului de îmbolnăviri cu SARS Cov 2, copiii şi personalul se află în mare pericol ■ „În cazul deschiderii învăţămîntului în sistem faţă în faţă, pesonalul din unităţi va fi în prima linie, aşa cum sînt medicii din spitale. Pericolul este imens şi pentru personal, şi pentru copii“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ ■ sînt şi nemulţumiri salariale ■

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) au avut, pe 17 august, o şedinţă on-line în cadrul Biroului Operativ, la care au fost puse în discuţie problemele legate de deschiderea noului an şcolar, la 14 septembrie, dar şi despre cele nerezolvate încă.

„Am discutat probleme legate de deschiderea anului şcolar şi despre alte probleme ale sistemului nerezolvate de atîta timp. Evident că cea mai spinoasă rămîne aceea a amînării majorării salariilor din învăţămînt. Creşterea cu 14% trebuia să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Aşa cum ne-au obişnuit politicienii, cînd e vorba de învăţămînt niciodată nu sînt bani“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ. Liderii de sindicat din învăţămînt sînt de părere că autorităţile decidente au pierdut startul şi că sistemul nu este pregătit să facă faţă alternativei în care, din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri cu virusul SARS Cov 2, s-ar putea ca şcoala să fie obligată şi la anul să se desfăşoare tot on-line.

„Ministerul ar fi trebuit ca pînă acum să fie gata cu infrastructura pentru on-line. De asemenea, ar fi trebuit să fie desfăşoare mai multe formări pentru predarea on-line, lucru care nu s-a făcut din nou. Colegii noştri au încercat să se descurce şi să înveţe, fiecare de unde a putut şi cum s-a descurcat. Alţii nu ştiu cum să predea on-line“, a mai spus Gabriel Ploscă.

Acesta consideră că cea mai gravă problemă a anului şcolar viitor, în condiţiile epidemiei, rămîne „împingerea“ răspunderii de către guvern şi minister către inspectoratele şcolare, conducerile de şcoli şi autorităţile locale, care, din punct de vedere al sindicatelor, este inadmisibilă şi iresponsabilă, motivat de faptul că în plan local nu vor putea fi prevenite situaţiile de îmbolnăviri ale elevilor şi cadrelor didactice.

„Ţin să subliniez că, în cazul deschiderii învăţămîntului în sistem faţă în faţă, pesonalul din unităţi va fi în prima linie, aşa cum sînt medicii din spitale. Pericolul este imens şi pentru personal, şi pentru copii“, a spus liderul de sindicat. Cea mai mare nemulţumire a sindicatelor este, evident, cea legată de amînarea majorării salariale, de 14%, care trebuiau făcută începînd cu 1 septembrie 2020 şi care aduce mari pierderi salariaţilor, pentru că se pierd veniturile pentru un an de zile.

Miercuri, 18 august, a fost convocat Colegiul Naţional al Liderilor FSLI, care se va desfăşura tot on-line şi la care vor fi anunţate acţiunile de protest, care ar putea să culmineze cu blocarea deschiderii anului şcolar. În perioada imediat următoare se va încerca prin loby parlamentar, respingerea în Parlament a ordonaţei de rectificare a bugetului, în care nu sînt prevăzute creşterile salariale legale ale celor care lucrează în sistem.

Rămâne de văzut ce se va mai decide în privinţa anului şcolar 2020 – 2021, dar este de certitudine că el va începe sub auspicii deloc îmbucurătoare.

Advertisement








Trending