Contactează-ne

Actualitate

Nouă reorganizare la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cauza creşterii constante a numărului de pacienţi infectaţi cu virusul SARS Cov 2 conducerea SMU Roman a realizat o nouă reorganizare sanitară a celor 666 de paturi ■ a crescut numărul de paturi din Secţia Pneumologie, la 100 ■ în Spitalul Roman erau internaţi la sfîrşitul săptămînii trecute 60 bolnavi infectaţi cu virusul SARS Cov 2 ■ a fost înfiinţat centrul de evaluare a bolnavilor Covid care funcţionează în regim de spitalizare de zi ■

Creşterea permanentă  a numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu virusul SARS Cov 2 a determinat conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă (SMU) Roman să treacă la reorganizarea secţiilor spitalului şi la redistribuirea celor 666 de paturi cîte funcţionează în unitatea sanitară romaşcană.

Managerul unităţii sanitare romaşcane, dr.Maria Andrici, a explicat modul de reorganizare a unităţii în raport cu nevoia impusă de creşterea numărului  de îmbolnăviri  cu virusul SARS Cov 2.

“La sfîrşitul săptămîni trecute erau internaţi în spital un număr de 60 de pacienţi Covid pozitiv. Creşterea continuă a numărului de îmbolnăviri a impus modificarea structurii spitaliceşti, din nevoia de suplimentare a  numărului de paturi pe Secţia Pneumologie,  pentru bolnavii de Covid.

În aceste zile am procedat la creşterea numărului de paturi de la 80 paturi (din care 60 pentru pacienţii Covid şi 20 pentru pacienţii non-Covid ) la 100 de paturi, din care 80 pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS Cov 2 şi 20 pentru restul pacienţilor cu afecţiuni pulmonare. 5 paturi au fost luate din Secţia îngrijiri paliative, 5 paturi de la Oncologie şi 10 paturi de la Secţia Pediatrie.

În spaţiul Secţiei de îngrijiri paliative a fost deschis Ccntrul de evaluare a pacienţilor Covid. S-a decis deschiderea acestui centru pentru a veni în sprijinul bolnavilor infectaţi cu SARS Cov 2. Aici sînt evaluaţi toţi pacienţii care în urma testării la domiciliu sau la medicul de familie sînt confirmaţi pozitiv şi înscrişi în platforma Corona-forms. Pacienţii care se testează acasă cu un test rapid procurat din farmacie sînt dirijaţi la CPU unde se repetă testul pentru confirmare.

Centrul este deschis de luni pînă vineri, în program de 7 ore dimineaţa şi 7 ore după-amiaza. Asistenţa medicală este asigurată de 2 medici, 4 asistenţi şi 4 infirmieri. La Compartimentul îngrijiri paliative  există 7 paturi în 3 saloane  pentru spitalizarea de zi. Conform normelor publicate în Monitorul Oficial în centrul de evaluare a bolnavilor Covid se realizează doar spitalizare de zi, nu şi consultaţii în ambulatoriu.

Pacienţii vor fi evaluaţi clinic, urmărindu-se simptomatologia, saturaţia de oxigen, tensiunea arterială, temperatura, fiind evaluaţi factorii de risc, antecedentele medicale. Pacienţilor  li se face radiografie pulmonară  la aparatul roentgen din Dispensarul TBC, unde se face şi EKG pentru a li  se putea administra la domiciliu tratamentul antiviral.

În acest sens s-a încheiat un contract suplimentar cu CJAS. Se impune însă ca pacienţii să se prezinte la centrul de evaluare în primele 5 zile de la apariţia simptomatologiei. În situaţiile în care este nevoie de realizarea unui CT pulmonar acesta se va face zilnic, între orele 13-15. Pacientul care se prezintă în centrul de evaluare Covid va sta maxim 12 ore, timp în care i se fac investigaţiile amintite.

Ca şi modificare de structură,  Secţia de îngrijiri paliative  a fost mutată în Secţia de Oncologie, unde există 20 de paturi. Aici au rămas 15 paturi pentru pacienţii oncologici şi 5 paturi pentru îngrijiri paliative. S-a ales Secţia de Oncologie pentru că îngrijirile paliative ţin de specialitatea oncologie”, a declarat dr.Maria Andrici, mangerul SMU Roman.

În această etapă de reorganizare a spitalului s-a luat decizia ca triajul pacienţilor să se facă la intrarea în unitatea sanitară, în sala de aşteptare, în spaţiul în care îşi fac serviciul şi portarii, tocmai pentru a se evita ca un pacient cu simptomatologie de Covid să ajungă în zona de ambulatoriu, care este una foarte aglomerată şi există risc ridicat de contagiune.

La centrul de evaluare a pacienţilor Covid acordă asistenţă medicală dr. Cătălina Bejan Awad de la Cabinetul de planificare familială, ajutată de un asistent medical. Triajul se face de luni pînă vineri, între orele 8 şi 14.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending