Contactează-ne

Actualitate

Noua mineriadă liberală: „Noi muncim, nu gândim!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sportul preferat al actualului Guvern nu este să-şi satisfacă liderul de la Cotroceni, performând în legislaţie coerentă, ci doar să jongleze cu artificii neconstituţionale, cu care să ne ia ochii şi minţile.

Recent, mult-hulitul Parlament a scos „Guvernul Meu“ din rahat, eliminând artificiile neconstituţionale, cu care a fost împănat un proiect de lege, în loc să definească fără echivoc „Starea de alertă“. Preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut obligat să recunoască public că „România a înfruntat pandemia cu o legislaţie aproape inexistentă“.

Un lucru a omis preşedintele, să precizeze că vinovat de acest fapt este Guvernul Orban, care în 60 de zile, de la declararea „Stării de urgenţă“, nu a reuşit să producă un banal proiect de lege, care să definească ,,starea de alertă” şi sancţiunile necesare.

Preşedintele nu a precizat nimic despre relaxarea de 60 de zile a guvernului, dar ne-a atras atenţia, că noi nu avem încă dreptul la o astfel de relaxare. În schimb, preşedintele a lăsat să se înţeleagă că pentru ce s-ar justifica să imputăm guvernului, de vină este PSD-ul. Klaus Iohannis a promulgat vineri, 15 mai, legea privind „Starea de alertă“, adoptată cu două zile mai înainte de către Parlament.

Spre disperarea oamenilor de bună credinţă, legea respectivă intră în vigoare abia azi, luni 18 mai. Guvernul ne-a oferit astfel ca bonus o relaxare totală de trei zile. Starea de urgenţă a expirat pe 14 mai seara, iar până pe 18 mai România a fost împinsă într-o relaxare contraindicată, din vina adormiţilor din Guvernul Orban.

Legea, aşa cum a fost scrisă de Guvern, aplică sancţiuni pecuniare, cuprinse între 500 şi 15.000 lei. Toate aceste sancţiuni nu vor putea fi aplicate în intervalul 15 -18 mai, fiind neconstituţionale. Culmea este faptul că există o sancţiune, în sumă de 10.000 lei, care nu va putea fi aplicată niciodată. Amenda de 10.000 de lei ar trebui aplicată pentru încălcarea prevederilor articolului 65, litera t) din lege. Dar nu va putea fi aplicată, pentru că nişte căscaţi din Guvern au uitat să scrie în lege textul prevederii respective, iar alţi căscaţi din Parlament nu au sesizat trăsnaia.

După un model PSD, care a lansat în Parlament „noaptea ca hoţii“, în februarie 2017, vestita Ordonanţă 13, Ludovic Orban a făcut-o la fel de lată pe 14 mai 2020. Tot noaptea, ca hoţii, pe la cântatul cocoşilor, a fost lansată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind „Starea de alertă“.

Ce conţine Hotărârea, vom afla abia când vom fi sancţionaţi. Prin Hotărârea respectivă, au fost constituite restricţii ale unor drepturi fundamentale, fapt condamnat de mai multe ori de către Curtea Constituţională. Curtea a precizat, pe bună dreptate, că restricţiile pot face obiectul unei legi, nu a unei Hotărâri, sau Ordonanţe.

Mai mult, la rândul său, Guvernul nu poate delega competenţa retragerii unor drepturi, altor autorităţi, precum Comitetul Naţional, mai sus pomenit, chiar dacă şeful acestuia este însuşi marele Orban. Pentru a limita drepturi şi libertăţi fundamentale, Guvernul trebuia să fi pregătit din timp un proiect de lege, pe care să-l înainteze Parlamentului pentru adoptare. Cu trei săptămâni în urmă,

Preşedintele Klaus Iohannis avertiza naţiunea, şi implicit pe Ludovic Orban, că după 15 mai va urma „Starea de alertă“. A fost semnalul dat Guvernului Orban, aflat în cvasicarantină, că trebuie să se pună pe treabă şi să depună urgent proiectul de lege în Parlament. La rândul său, Parlamentul trebuia să adopte proiectul şi să-l predea preşedintelui pentru promulgare, cel mai târziu pe 10 mai, pentru ca pe 12 mai să fie publicat în Monitorul Oficial, iar pe 15 mai să fie în vigoare.

Guvernul nu a ţinut cont de acest calendar, dând dovadă că are multe deficienţe la capitolul pricepere. Toţi paşii aceştia, nu au putut fi înţeleşi şi aplicaţi de către un guvern abulic, care acum vrea să aplice amenzi de 10.000 lei, pentru o contravenţie care nu există. Pe 23 aprilie, Klaus Iohannis ne avertiza că urmează „Starea de alertă“. Se dovedeşte că Guvernului puţin i-a păsat, că România nu are definită „Starea de alertă“, decât în cazul terorismului.

Se observă din ce în ce mai des, că între Preşedinte şi Guvern nu există o colaborare atât de perfectă pe cât ne-o descrie Klaus Iohannis. Pentru a-l scoate basma curată pe Ludovic Orban, Preşedintele ne-a anunţat, chiar în ziua de 15 mai, că amenzile vor fi aplicate începând cu acea zi. Deci, Preşedintele ne-a asigurat astfel că nu există vid legislativ, după cum pretind duşmanii poporului. La o zi după, pe 16 mai, Ludovic Orban recunoaşte public existenţa vidului legislativ, operă a guvernului său, precizând că până pe 18 mai nu se vor aplica amenzi, contravenienţii alegându-se doar cu o „mustrare“.

Amatorismul îşi pune amprenta pe gestionarea momentelor grele, a căror victime nu sunt guvernanţii, ci noi. Cine plăteşte oalele sparte? Pe cât este de previzibil Preşedintele nostru, bun de plată va fi tot PSD-ul, pe post de acar Păun, martor la deraierile Guvernului Orban.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending