Contactează-ne

Actualitate

Noi reguli pentru “şcoala faţă în faţă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de luni, 8 martie, 5.338 de elevi, organizaţi în 392 de grupe, vor participa la activităţi remediale ■ în săptămîna 8-12 martie 8 şcoli vor învăţa în scenariul roşu, 174 în scenariul verde şi 141 în scenariul galben ■ Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii s-au pus de acord şi cu alte măsuri de siguranţă sanitară în şcoli ■

A fost dat publicităţii Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Ministerului Sănătăţii, cu numărul 3459/280/din 6 martie 2021 care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor şcolare, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2, În sensul acesta scenariul de funcţionare se va actualiza tot săptămînal, vinerea, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepţie fiind depăşirea pragului de 6/1000 locuitori, situţie în care localităţile în discuţie intră în carantină, imediat.

În contextul în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor dintr-o localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 locuitori, participarea la ore, cu prezenţa fizică, se va face în următoarele condiţii: toţi preşcolarii şi elevii din învăţămîntul primar; elevii din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţămîntul profesional şi postliceal. Toţi elevii vor fi obligaţi să respecte normele de protecţie sanitară. Prin acelaşi ordin se stabileşte şi faptul că în localităţile aflate în carantină nu sînt premise activităţi care presupun prezenţa fizică, întreaga activitate  desfăşurîndu-se exclusiv în sistem on-line.

Este permisă organizarea activităţilor cu prezenţa fizică a elevilor în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 locuitori pentru următoarele activităţi: simularea examenelor naţionale, evaluarările naţionale şi orele remediale pentru toate clasele. Ordinul prevede şi faptul că masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţii, aflaţi în sălile  de cursuri. Masca mai este obligatorie şi pentru elevii  care participă la orele de educaţie fizică desfăşurate în spaţii interioare. În schimb purtarea măştii nu este obligatorie pentru preşcolari şi elevii care participă la activităţi de educaţie fizică pe terenurile de sport şi nici pentru elevii din şcolile de muzică, care cîntă la instrumente de suflat.

Încep pregătirile remediale şi cele pentru pentru simularea examenelor naţionale

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a precizat pentru ”Monitorul” care sînt ultimele decizii legate de modul de desfăşurarea activităţilor şcolare, în judeţul Neamţ,  în săptămîna 8 -12 martie. ”De luni, 8 martie, opt unităţi şcolare din judeţul Neamţ, respectiv şcolile din: Agapia, Bîra, Negreşti şi din oraşul Bicaz se vor afla în scenariul roşu. 174 de şcoli vor învăţa în scenariul verde şi alte 141 în scenariul galben.

De luni, 8 martie, vor începe şi activităţile remediale. În conformitate cu datele centralizate de Inspectoratul Şcolar 2.878 de elevi din ciclul primar, organizaţi în 210 grupe vor începe acest tip de activităţi de recuperare a materiei. În învăţămîntul primar vor participa la aceste activităţi remediale 2.460 de elevi, organizaţi în 182 de grupe. Deci în judeţul Neamţ vor participa la activităţile remediale un total de 5.338 de elevi, organizaţi în 392 de grupe, faţă de grupul ţintă iniţial de 3.144 elevi.

Sperăm să primim de la Minister şi fondurile destinate organizării acestui timp de activităţi remediale”, a precizat generalul Mihai Obreja. Acesta a  mai adăugat faptul că toate şcolile se vor mobiliza pentru organizarea, în bune condiţii, a simulării examenelor naţionale. În acest sens simularea examenului de Bacalaureat va avea loc în zilele de 22,23 şi 24 martie 2021. Simularea examenului de Evaluare Naţională este fixată pentru zilele de 29 şi 30 martie.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending