Contactează-ne

Actualitate

Noi reguli pentru “şcoala faţă în faţă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de luni, 8 martie, 5.338 de elevi, organizaţi în 392 de grupe, vor participa la activităţi remediale ■ în săptămîna 8-12 martie 8 şcoli vor învăţa în scenariul roşu, 174 în scenariul verde şi 141 în scenariul galben ■ Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii s-au pus de acord şi cu alte măsuri de siguranţă sanitară în şcoli ■

A fost dat publicităţii Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Ministerului Sănătăţii, cu numărul 3459/280/din 6 martie 2021 care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor şcolare, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2, În sensul acesta scenariul de funcţionare se va actualiza tot săptămînal, vinerea, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepţie fiind depăşirea pragului de 6/1000 locuitori, situţie în care localităţile în discuţie intră în carantină, imediat.

În contextul în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor dintr-o localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 locuitori, participarea la ore, cu prezenţa fizică, se va face în următoarele condiţii: toţi preşcolarii şi elevii din învăţămîntul primar; elevii din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţămîntul profesional şi postliceal. Toţi elevii vor fi obligaţi să respecte normele de protecţie sanitară. Prin acelaşi ordin se stabileşte şi faptul că în localităţile aflate în carantină nu sînt premise activităţi care presupun prezenţa fizică, întreaga activitate  desfăşurîndu-se exclusiv în sistem on-line.

Este permisă organizarea activităţilor cu prezenţa fizică a elevilor în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 locuitori pentru următoarele activităţi: simularea examenelor naţionale, evaluarările naţionale şi orele remediale pentru toate clasele. Ordinul prevede şi faptul că masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţii, aflaţi în sălile  de cursuri. Masca mai este obligatorie şi pentru elevii  care participă la orele de educaţie fizică desfăşurate în spaţii interioare. În schimb purtarea măştii nu este obligatorie pentru preşcolari şi elevii care participă la activităţi de educaţie fizică pe terenurile de sport şi nici pentru elevii din şcolile de muzică, care cîntă la instrumente de suflat.

Încep pregătirile remediale şi cele pentru pentru simularea examenelor naţionale

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a precizat pentru ”Monitorul” care sînt ultimele decizii legate de modul de desfăşurarea activităţilor şcolare, în judeţul Neamţ,  în săptămîna 8 -12 martie. ”De luni, 8 martie, opt unităţi şcolare din judeţul Neamţ, respectiv şcolile din: Agapia, Bîra, Negreşti şi din oraşul Bicaz se vor afla în scenariul roşu. 174 de şcoli vor învăţa în scenariul verde şi alte 141 în scenariul galben.

De luni, 8 martie, vor începe şi activităţile remediale. În conformitate cu datele centralizate de Inspectoratul Şcolar 2.878 de elevi din ciclul primar, organizaţi în 210 grupe vor începe acest tip de activităţi de recuperare a materiei. În învăţămîntul primar vor participa la aceste activităţi remediale 2.460 de elevi, organizaţi în 182 de grupe. Deci în judeţul Neamţ vor participa la activităţile remediale un total de 5.338 de elevi, organizaţi în 392 de grupe, faţă de grupul ţintă iniţial de 3.144 elevi.

Sperăm să primim de la Minister şi fondurile destinate organizării acestui timp de activităţi remediale”, a precizat generalul Mihai Obreja. Acesta a  mai adăugat faptul că toate şcolile se vor mobiliza pentru organizarea, în bune condiţii, a simulării examenelor naţionale. În acest sens simularea examenului de Bacalaureat va avea loc în zilele de 22,23 şi 24 martie 2021. Simularea examenului de Evaluare Naţională este fixată pentru zilele de 29 şi 30 martie.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending