Contactează-ne

Actualitate

Noi probe la Evaluarea Naţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începînd din anul şcolar 2023-2024 cunoştinţele absolvenţilor de gimnaziu vor fi testate prin mai multe probe ■ ei vor trebui să susţină în timpul ultimului an de gimnaziu şi o probă sportivă ■ o altă probă vizată de actul normativ amintit se referă la "evaluarea cunoştinţelor de igienă personală, nutriţie şi fair -play" ■

A trecut tacit de cele două camere ale Parlamentului şi a ajuns la promulgare un proiect de lege privind examenul de Evaluare Naţională, pe care-l susţin absolvenţii de gimnaziu, prin care se introduce “o probă practică a deprinderilor motrice dintr-o disciplină sportivă la alegere, prevăzută de programa şcolară, probă susţinută în timpul anului şcolar”.

Actul normativ mai prevede şi faptul că încă din clasa a VI-a se introduc “două probe de evaluare a competenţelor privind stilul de viaţă activ, probe care vizează evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplină sportivă, la alegere, prevăzută de programa şcolară. O altă probă vizată de actul normativ amintit se referă la “evaluarea cunoştinţelor de igienă personală, nutriţie şi fair -play”.

Prin acelaşi act normativ şi la evaluările naţionale de la clasa a II-a şi a IV-a se introduce “o evaluare la nivel naţional a comportamentelor privind stilul de viaţă activ,  dobîndit în ciclul primar în concordanţă cu programele şcolare”. Iniţiatorii actului normativ amintit fac referire în nota de fundamentare la un studiu european, din care rezultă că mai mult de 63% dintre români nu practică nici un fel de activitate sportivă şi doar 5% dintre români intră într-o sală de sport.

Trebuie menţionat şi faptul că de 10 ani programa pentru Evaluarea Naţională este  aceeaşi, cu toate că articolul 74 din Legea Educaţiei prevede introducerea altor 3 probe, acestea fiind permanent prorogate. Este vorba de o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe, o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională, precum şi de o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale.

Actul normativ a suferit modificări şi la Senat, în sensul în care se prevede faptul că la finalul clasei a II-a se va organiza o evaluare a competenţelor fundamentale: scris-citit şi matematică şi cele privind stilul de viaţă activ. Rezultatele acestor evaluări folosesc cadrelor didactice pentru întocmirea planurilor individualizate de învăţare a elevilor. Şi la nivelul clasei a VI-a vor surveni modificări în ceea ce priveşte evaluarea prin introducerea a două probe transdisciplinare la Limbă şi comunicare, la Matematică şi ştiinţe.

Proba de limbă şi comunicare va cuprinde testarea la Limba şi literatura română şi limba modernă 1, iar pentru elevii din clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale elevii vor fi testaţi şi la cunoştinţele din limba maternă. La finalul clasei a VIII-a în baza unei metodologii elaborate de MEN se realizează Evaluarea Naţională a absolvenţilor de gimnaziu, rezultatele fiind notate printr-un punctaj similar testelor internaţionale.

Conform actului normativ amintit această evaluare va cuprinde şi o probă scrisă la Limba şi literatura română, o probă scrisă la Matematică şi ştiinţe, o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului şcolar. Cea de a şasea probă pe care o vor susţine  absolvenţii de gimnaziu este o probă sportivă, la alegere.

La absolvirea gimnaziului elevii vor trebui să fi trecut şi proba de evaluare a competenţelor civice şi sociale, probe ce vor fi susţinute în timpul anului şcolar, dar care vor conta la admiterea computerizată. Dacă actul normativ va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis acesta ar urma să se aplice din anul şcolar 2023-2024. Actul normativ, iniţiat de fostul ministrul al educaţiei, Monica Anisie, a trecut tacit în Comisia de învăţămînt din Camera Deputaţilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending