Contactează-ne

Actualitate

Noi cazuri de pojar depistate în Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DSP a confirmat încă 17 cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă ■ boala a fost confirmată la 16 copii și un adult ■ de la declararea epidemiei de rujeolă în România, în Neamț s-au îmbolnăvit 23 de persoane ■ pacienții provin din zona Roman și Târgu Neamț, într-un caz fiind vorba despre un bebeluș de 5 luni ■

Direcția de Sănătate Publică anunță faptul că, în ultima săptămână, pe raza județului Neamț, au fost confirmate încă 17 cazuri de rujeolă, la 16 copii și un adult, din localitățile zonei Roman și Târgu Neamț. Au fost depistate și investigate două focare de rujeolă, într-o școală din Roman și în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman, fiind infecate cu virusul rujeolic 7 persoane.

Reprezentanții DSP comunică faptul că de la declararea de către Ministerul Sănătății a epidemiei de rujeolă au fost confirmate, în Neamț, 23 cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă, la copii și adulți cu vârste cuprinse între 5 luni și 32 de ani. Pentru fiecare caz, conform metodologiei, a fost efectuată ancheta epidemiologica pentru  depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie , în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.

DSP atrage atenția că este foarte important ca în timpul relaționării cu medicii care fac ancheta epidemiologică, să fie comunicate toate informațiile solicitate privind contacții, dacă pacientul declarat bolnav este sau nu vaccinat sau orice altă informație relevantă referitoare la contacți direcți. În cazul în care un membru al familiei a intrat în contact cu o persoană bolnavă de rujeolă, aceasta trebuie să anunțe imediat medicul de familie.

Rujeola (pojarul) este o boală virală extrem de contagioasă, cu un procent de contagiozitate de peste 95%,  provocată de virusul rujeolic, afecțiunea manifestându-se prin febră, erupție cutanată, complicații frecvente și severe. Astfel, rujeola poate provoca infecții respiratorii, convulsii, infecții ale urechii, inflamarea creierului și leziuni cerebrale. Rujeola poate fi foarte gravă și poate provoca pierderea auzului, a vederii și chiar deces.

Este o boală extrem  de periculoasă pentru copiii sub 1 an, pentru femeile însărcinate și pentru persoanele cu imunitate scăzută. Protejarea împotriva îmbolnăvirii se face numai prin imunizarea cu vaccinul ROR, care se administrează la vârsta de 12 luni și o a doua doză la vârsta de 5 ani. Vaccinul ROR se administrează, gratuit, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere.

Începând cu luna decembrie 2023, când a fost declarată, de către Ministerul Sănătății,epidemie de rujeolă, instituția a luat o măsură preventivă, de administrare a unei doze suplimentare de vaccin ROR pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni. Medicii epidemiologi asigură că vaccinul ROR este sigurul eficace și are foarte puține efecte secundare.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending