Contactează-ne

Actualitate

Ninsoare pe Ceahlău, episod cu vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vineri, în masiv, la peste 1600 de metri, a căzut lapoviţă şi ninsoare ■ zăpada nu a avut însă consistenţă ■ în zilele de week- end, temperaturile vor fi mai mici decît normalul perioadei ■

Decorul zilelor frumoase de toamnă lungă s-a schimbat complet de vineri, 4 octombrie, odată cu pătrunderea în ţara noastră a unui front de aer rece care a adus şi precipitaţii. În zona judeţului Neamţ, vremea s-a schimbat brusc de joi după amiază, cînd temperaturile au pierdut jumătate din valorile înregistrate pînă atunci. Semnele pentru ce avea să urmeze erau clare: o vijelie, urmată de o ploaie ca de vară şi care s-a transformat apoi într-o „mocănească“ fără oprire pînă vineri la prînz. Dacă joi, la amiază, la Piatra Neamţ mercurul din termometre urcase pînă spre 20 de grade, pe seară temperaturile s-au înjumătăţit într-un ritm vertiginos, iar vineri acestea nu mai depăşeau 8 grade. Sus, pe munte, ziua de vineri a consemnat şi o primă ninsoare a sezonului, pînă la prînz peisajul de la cabana Dochia (1750 metri) fiind deja alb. Zăpada nu era însă consistentă, iar stratul depus nu părea că va ţine, mai ales că temperaturile din timpul zilei nu erau negative (1 grad), însă pentru nopţile viitoare minimele vor coborî pînă la -4 grade (marţi şi miercuri). În ce priveşte acest week-end, vremea se va menţine destul de inconfortabilă în judeţ, cu valori ce sînt caracteristice mai degrabă finalului de noiembrie, decît zilelor de octombrie. Meteorologii spun că sîmbătă, 5 octombrie, în zona noastră nu se vor depăşi 13 grade, însă nu vor fi precipitaţii, iar noaptea mercurul va oscila între 10 şi 8 grade. Duminică, 6 octombrie, cerul va fi predominant noros şi vor reveni ploile, însă nu însemnate cantitativ, în timp ce se vor mai pierde două grade faţă de ziua precedentă, cu o maximă de 11 grade Celsius. Ploile nu vor conteni nici în noaptea de duminică spre luni, cînd temperaturile vor coborî spre 5 grade, şi nici prima zi a săptămînii viitoare nu vom scăpa de precipitaţii, mai ales dimineaţă. Luni, temperaturile nu vor fi mai mari de 7 grade, dar răcirea va fi accentuată peste noapte, cînd mercurul din termometre va coborî pînă spre zero grade. Aşa se face că marţi dimineaţă, este posibil să cadă brumă, iar pe parcursul zilei nu vor fi mai mult de 9 grade. De miercuri, 9 octombrie, vremea pare să se îndrepte, soarele începe să prindă putere, iar după prînz se poate ajunge la valori de 15 grade. Pentru joi, 11 octombrie, prognoza indică o continuare a procesului de încălzire, cu cer senin şi temperaturi ce se pot apropia de o valoare generoasă, 20 grade.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending