Contactează-ne

Prima pagină

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au hotărât, la Antena 3 CNN, să ipotecheze stabilitatea României

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sub domnia ce părea nesfârşită a marelui Klaus Iohannis, România a traversat deşertul unei instabilităţi politice, de care nu ne-a putut feri nici măcar Traian Băsescu timp de zece ani. Principalul proiect de ţară al lui Klaus Iohannis a fost acela de a ţine aprinsă flacăra anti-pesedismului timp de vreo şapte ani, defilând, atât în ţară, cât şi peste hotare, cu lozinca „PSD-Ciuma roşie!”.

Graţie unor sfătuitori de bine din tabăra „partenerului strategic”, în dimineața zilei de 25 noiembrie 2021, Klaus Iohannis a pus bazele înfiinţării „Coaliţiei Naţionale pentru România”, prin care PNL şi PSD vor guverna prin rotaţie ţara. În data de 25 noiembrie 2021 s-a instalat Guvernul Ciucă, care a fost înlocuit cu „Guvernul Ciolacu”, pe 15 iunie 2023, când s-a produs rotaţia.

Coaliţia PNL-PSD s-a dovedit soluţia salvatoare pentru o Românie răvăşită de crize politice în cascadă, încă de pe vremea domniei lui Traian Băsescu. Din noiembrie 2021 şi până în prezent, România a cunoscut trei ani consecutivi de stabilitate sub guvernarea Coaliţiei PNL-PSD, pe care nişte habotnici doctrinari au denumit-o ca fiind „a doua monstruoasă coaliție”, după cea din 2019, care a fost USL, condusă de Ponta şi Crin Antonescu.

În realitate prima „monstruoasă coaliție”, care a făcut carieră în istoriografia noastră, a fost cea din 1866, în care unul din protagonişti au fost tot liberalii. „Monstruoasa coaliţie” din 1866, care a fost formată din forţele politice conservatoare, conduse de C.A. Rosetti şi forţele politice liberal-radicale, conduse de I.C. Brătianu, l-au obligat pe Alexandru I.Cuza să abdice prin lovitură de stat.

Asta pentru a-l înscăuna ca principe pe germanul Carol de Hohenzollern, adus incognito în ţară. Ulterior, în 24 mai 1875, avea să se înfiinţeze Partidul Liberal, desfiinţat în 1948 şi reînfiinţat în 1990. Din 2021 şi până astăzi nimic nu a clintit stabilitatea României, condusă de coaliţia PNL-PSD. Astăzi însă, în plină campanie electorală, PNL s-a lăsat copleşit de complexul cooperării cu PSD.

PNL caută să scape de acest complex prin auto-negare, încercând să ne prostească susţinând că prezența lor paritară la guvernare, alături de PSD, nici nu a contat, fiind mai mult formală. În acest context, PNL atacă la baionetă PSD-ul, partenerul de coaliţie, pe motiv ca acesta doreşte să instaleze la guvernarea ţării o altă „monstruoasă coaliţie”, coaliţia PSD-AUR.

Se vede cu ochiul liber că liberalii au scos din recuzită pancardele prăfuite cu „PSD – Ciuma roşie!”. Este vorba de acel PSD, cu care PNL a guvernat România împreună timp de trei ani, liberalii sperând să dea o conotaţie pozitivă zicalei „Te faci frate cu dracul pentru a trece puntea”. Liberalii vor să pună iar mâna pe putere, ca pe vremea mult contestatului Klaus Iohannis.

Acest scenariu a fost lansat recent de Nicolae Ciucă, prezidenţiabilul lider al PNL, care i-a cerut lui Elena Lasconi (USR) să se retragă din competiţie, pentru a mai urca el o treaptă în sondaje şi a intra în turul II. În schimb, PSD declară deschis, prin gura lui Marcel Ciolacu, că nu vede viitorul guvernării României decât în reproducerea coaliţiei PSD-PNL.

Lucru dovedit de faptul că Ciolacu i-a oferit public lui Nicolae Ciucă funcţia de premier, dacă Ciolacu ajunge la Cotroceni. Răspunsul lui Ciucă a fost angajamentul lui că nu va mai coopera niciodată cu PSD-ul, angajament prin care acesta se derobează de orice responsabilitate privind guvernarea României timp de trei ani alături de PSD.

Lozinci recuperate şi revopsite

În cei trei ani de stabilitate, de care a beneficiat România, au existat voci ale unor casandre, care au anatemizat mariajul dintre liberali şi social-democraţi. De parcă în România de astăzi liberalii nu ar fi guvernat cu măsuri de stânga şi social-democraţii nu ar fi guvernat cu măsuri de dreapta. Iar prezenţa unor casandre habotnice face parte integrantă din peisajul nostru mioritic, aşa că trebuie lăsate să se manifeste democratic.

Iar noi să gândim, cu picioarele pe pământ, ce formulă de guvernare ar fi cea mai puţin nepotrivită pentru România următorilor patru ani. Cu ocazia alegerilor din anul acesta s-au croşetat diverse variante de guvernare pentru viitor, varianta rezultată ca singura capabilă să asigure stabilitate pentru viitor fiind tot coaliţia PSD – PNL, cu ajustările care se impun.

Alianţe pentru o posibilă guvernare cu USR pe de o parte, sau cu AUR, pe de altă parte, sunt excluse de orice sondaj al opiniei publice. Atât USR, cât și AUR, nu sunt decât două partide exclusiviste, care se cred buricul pământului, fără a avea un pedigriu politic, şi a căror proiecte sunt doar lozinci recuperate şi revopsite, debitate numai pe fond de hărmălaie probat fie prin pieţe publice, fie pe stadioane, fie prin Parlament.

Lipsa de substanţă este endemică la ambele partide, care nu au promovat vreun examen de capabilitate în fața românilor. USR a încercat în 2015 un examen de guvernare catastrofală, iar AUR nu a dovedit nimic altceva decât ambiţia parvenirii rapide pe drumul dintre stadion şi Parlament. Clipul electoral al Elenei Lasconi, în care aceasta susţine setențios că: „Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate. Haideţi alături de mine!”, stârneşte cel puţin zâmbete condescendente celor care mai au un dram de umor.

La rândul său, AUR susţine că este singura formaţiune politică, patriotă şi suveranistă, care deţine atuul că nu a fost implicată vreodată în actul guvernării şi pe cale de consecinţă nu i se poate refuza acum exercitarea unui astfel de act. Să ne trezim puţin şi să recunoaştem că susţinerea populară cu care s-a pricopsit acest partid, nu poate compensa lipsa de expertiză în ce priveşte guvernarea locală şi cu atât mai puţin guvernarea naţională.

Deficitul de expertiză al AUR este suplinit doar de un tupeu zgomotos şi arţăgos, acest partid având pretenţia de a ocupa poziţii la vârf doar prin paraşutare, în loc de a urca firesc, începând de jos, pe cărările întortocheate ale confirmării. Asupra lui Marcel Ciolacu, cât şi a lui Nicolae Ciucă, s-au exercitat presiuni, cu scopul de a fisura coaliţia de guvernare şi a se reveni la mediul de instabilitate anterior, atât de propice unor partide care se vor plasate neapărat în vârf.

PSD şi PNL nu mai iau marile decizii în partid, ci la Antena 3 CNN

În prima perioadă a implicării sale directe în campania electorală, dintre 27 şi 31 otombrie, Antena 3 CNN a avut iniţiativa de a organiza dezbateri cu candidaţii la funcţia de preşedinte al României, dar nu și dezbateri între candidaţi. Oricum a fost o iniţiativă utilă, având în vedere că cel puţin în ultimii zece ani am fost văduviţi de astfel de dezbateri, fiind obligaţi să votăm în orb de fiecare dată.

Iniţiativa Antenei 3 a fost doar un act de marketing, aducându-i acesteia audienţe de piaţă record, care audienţe căzuseră sub orice prag rezonabil din cauza propagandei deșănțate prooccidentale practicată sub bagheta lui Mihai Gâdea de la izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022. Despre războiul intern din Ucraina, declanşat încă din 2004, Antena 3 nu a spus nici pâs vreodată.

Gurile păcătoase aruncaseră pe piaţă zvonul că realizatorul Mihai Gâdea fusese obligat să demisioneze pe fondul declinului Antenei 3, dar în realitate s-a dovedit că insul a lipsit de pe ecrane, fiind la reciclare în SUA, pe filiera CNN. În treacăt fie spus, după victoria lui Trump în SUA, televiziunea americană CNN, susţinătoarea lui Kamala Harris, a intrat în picaj în ce privește audienţa în rândul americanilor, picaj în care va fi antrenată în curând şi Antena 3 CNN.

Prestaţia lui Mihai Gâdea din seara de 12 noiembrie de la sala Rosetti a Parlamentului, unde acesta continua seria dezbaterilor electorale în prezenţa susţinătorilor şi a reprezentanţilor celor patru candidaţi, a demonstrat dezbinarea existentă. În miezul acestei dezbateri a apărut din culise George Simion, a cărui prestaţie a avut darul să accentueze atmosfera de circ electoral deja instalată de către Mihai Gâdea.

George Simion a făcut ce a ştiut el mai bine ca saltimbanc politic şi nici Mihai Gâdea nu a ratat ocazia de a-şi ridica poalele în cap. Nu ştiu dacă George Simion, prin spectacolul său, a mai câştigat nişte simpatizanţi printre cei care vizionau în direct emisiunea, dar sigur Antena 3 a mai pierdut parte din audienţă. Personal am fost tentat de mai multe ori să schimb canalul, dezbaterea nereuşind să ne ofere vreo informaţie în plus despre candidaţi, inclusiv despre George Simion.

În schimb, Antena 3 ne-a oferit o mostră de cățăleală de cartier între lătrăii partidelor aflate în competiție, pe care Mihai Gâdea ne-a prezentat-o pompos ca fiind o mostră de dezbatere tipic americană. Dintre lătrăii dezbaterii s-au remarcat reprezentantul USR şi mai ales cel al PNL, un deputat pe numele său Robert Sighiartău, care rupe gardul şi când pe stradă nu trece nimeni.

Sighiartău a recunoscut că este o voce singulară în PNL, pe care chiar Nicolae Ciucă o suportă la limita răbdării. Graţie acestor calităţi Ciucă l-a desemnat să-l reprezinte la dezbateri, pentru a-i suplini moliciunea. Prin comparaţie cu Robert Sighiartău, George Simion a fost de-a dreptul decent. Până la „istoricele” dezbateri patronate de Antena 3, eram ferm convinşi, că marile decizii politice se iau de către candidaţi doar după dezbateri în interiorul partidelor lor.

De data aceasta, în premieră absolută, dezbaterile Antenei 3 au fost veritabile şedinţe de partid în care candidaţii au fost împinşi de la spate să ia decizii pe picior în ce priveşte viitorul României. Am fost martorii în direct ai momentelor în care candidaţii semnau nişte hârtii cu antetul Antenei 3, prin care îşi luau angajamentele sugerate de către ziariștii acestui post de televizuiunea.

Angajamente pe care va trebui să le cauționăm noi, alegătorii, în totală contrazicere cu principiul democratic care statuează că direcţiile politicilor sunt stabilite după rezultatul votului, nu după reacţiile stârnite de nişte realizatori de show electoral televizat, în goana lor după audienţă. Primul care a căzut în capcană şi a iscălit un angajament pe hârtia cu antetul Antenei 3 a fost Nicolae Ciucă, liderul şi candidatul PNL, care s-a angajat ca după alegeri, să nu mai realizeze nici o colaborare cu PSD.

La dezbaterile din ziua următoare, strâns cu uşa de aceiaşi realizatori de show televizat, Marcel Ciolacu, liderul şi candidatul PSD, a iscălit şi el pe o hârtie identică angajamentul că partidul său nu va coopera cu AUR pentru o nouă guvernare şi nu-l va desemna pe George Simion ca prim-ministru. Ba în plus, Marcel Ciolacu a ataşat şi un bonus la angajament, acela că nu va desemna un premier de la PSD, dacă acesta câştigă alegerile.

Într-o primă ipoteză, aceea că Nicolae Ciucă câştigă preşedinţia, iar PSD câştigă alegerile parlamentare, Ciucă nu va desemna un premier de la PSD, deoarece a declarat că îl va desemna pe Ilie Bolojan să formeze noul guvern, care va avea pe de o parte o susţinere parlamentară vecină cu minoritatea şi o opoziţie zdravăna în PSD-ul neacceptat la guvernare.

Într-o altă ipoteză, aceea că Marcel Ciolacu căștigă preşedinţia, iar PSD câştigă parlamentarele, în spiritul angajamentelor luate, acesta nu va desemna un premier de la PSD. Ciolacu a anunţat chiar că îl va desemna ca premier tot pe Ilie Bolojan, care va avea o situație de invidiat, fiind susţinut de PNL, PSD, USR, Forţa Dreptei și PMP, chiar şi de UDMR. În fond, în orice ipoteză, prestaţia PSD-ului va avea ca finalitate doar împingerea lui Marcel Ciolacu la Cotroceni.

Ce să mai înţeleagă electoratul PSD din această nebunie?

Electoratul român va desemna noua componență a Parlamentului, la alegerile din 1 decembrie, dar de data aceasta voinţa lui se va subordona jocului politic al Antenei 3, recte al lui Dan Voiculescu. În aceste circumstanţe este mai mult decât evident faptul că România va debuta în 2025 cu o criză politică, de care se tot fereşte din 2021 până astăzi.

Nu poate fi reprimată o întrebare: a cui este voința ca după 2024 România s-o ia pe tobogan la vale? Concluzia este că nu vom avea stabilitate politică în România după 2024, indiferent cine câştigă alegerile, pentru că liderii celor două mari partide, PSD şi PNL şi-au luat nişte angajamente peste capul electoratului, înfrângând voinţa acestuia.

Există o şansă. Şansa noastră este că după aceste alegeri, indiferent de rezultat, conform cutumelor din cele două partide, atât Marcel Ciolacu, cât şi Nicolae Ciucă nu vor mai fi preşedinţi de partid. Din acel moment, hârtiile Antenei 3 cu angajamentele celor doi, vor avea numai valoarea hârtiei igienice. Noii preşedinţi ai PSD şi PNL trebuie să dovedească mai mult respect faţă de electorat şi faţă de Constituţie, pentru a trimite în derizoriu scenariul Antenei 3.

Se pregăteşte reeditarea „Soluţiei imorale” din 2004?

Aplicând strategia cu angajamentele semnate de Ciucă şi Ciolacu, postul de televiziune Antena 3, aflat sub comanda fermă a lui Dan Voiculescu, împinge România pe făgaşul instabilităţii pentru cel puţin următorii patru ani. Ce socoteală şi-o fi făcut Dan Voiculescu, când l-a pus pe Mihai Gâdea să smulgă angajamente de la Ciucă şi Ciolacu?

Și-o fi propus să reediteze „Soluţia imorală” aplicată în 2004 la cererea unuia ca Traian Băsescu? În 2004, Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, a candidat pentru Parlament pe listele PSD-ului, care a câştigat alegerile şi avea posibilitatea constituțională să formeze noul guvern.

Proaspătul preşedinte al României, Traian Băsescu, a reușit însă să ofere guvernarea propriului partid PNL. Băsescu „l-a convins” pe Dan Voiculescu să-şi desprindă parlamentarii din alianţa cu PSD, pentru a forma o majoritate cu PDL, una necesară susţinerii Guvernului Tăriceanu.

Astăzi, Dan Voiculescu păstoreşte noul partid PUSL, ai căror candidaţi pentru Parlament, ca şi în 2004, au fost plantaţi tot pe listele PSD-ului, în frunte cu liderul acestei formaţiuni, Cristian Popescu Piedone. Este răsplata lui Marcel Ciolacu pentru Piedone, că acesta l-a scăpat de prezența prea apropiată a Gabrielei Firea.

„Soluţia imorală” din 2004 este pe cale să fie reeditată acum, prin ruperea PUSL-iștilor de lângă PSD după alegeri, pentru a-i asigura viitorului premier al dreptei, Ilie Bolojan, o majoritate firavă, dar necesară. Încep să se întrezărească dedesubturile inexplicabile ale prezenței mai îndelungate a lui Mihai Gâdea în SUA.

La dezbaterea din seara zilei de 12 noiembrie, Mihai Gâdea i-a smuls şi lui George Simion o declarație sub semnătură, tot pe o hârtie cu antet Antena 3, că acesta nu a avut niciun contact cu agenţi ai vreunui alt stat, inclusiv ai Rusiei. Oare o declaraţie similară nu ar trebui să semneze şi Mihai Gâdea?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending