Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Nici un copil adoptabil, în Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• noua legislatie a îngreunat foarte mult procedurile • nici un copil nu mai poate fi încredintat unei familii pînã nu se stabileste dacã este sau nu adoptabil si nici un dosar nu mai ajunge în instantã, decît dupã ce toate eforturile de reintegrare în familia biologicã au esuat • Neamtul nu are nici un copil adoptabil • 17 familii de nemteni au primit, pînã în prezent, atestatul de familie aptã pentru adoptie •

Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei a spulberat visele multor cupluri de a deveni pãrinti. Dacã, înainte, procedura era mai mult administrativã, acum nici un copil nu mai poate fi încredintat unei familii, pînã nu se stabileste dacã este sau nu adoptabil si nici un dosar nu mai ajunge în instantã, decît dupã ce toate eforturile de reintegrare în familia biologicã au esuat. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005 si, de atunci, numãrul adoptiilor a scãzut simtitor.

Un singur copil înfiat, în 2005 În anul 2004, în judetul Neamt au fost adoptati 40 de copii, incluzînd si cazurile în care sotul a adoptat copilul sotiei. În 2005, nu a fost adoptat decît un singur copil, un bãietel nou-nãscut gãsit în scara unui bloc din Roman. „Acum se pune un accent deosebit pe reintegrarea copilului în familia lãrgitã. Dacã pãrintii nu au conditii pentru a-si creste copilul, se cautã rudele pînã la gradul al IV-lea si se face consiliere cu fiecare. Toate rapoartele de consiliere se depun la tribunal. Iar dacã existã cineva, printre rudele pînã la gradul al IV-lea, care vrea sã ia acel copil, i se dã prioritate, iar copilul nu poate fi declarat adoptabil. Însã, devine atunci cînd pãrintii lui nu au conditii sã-l creascã si nimeni din familia lãrgitã nu-l vrea. Abia atunci putem propune planul individualizat de protectie a copilului, cuprinzînd deschiderea procedurii si trimiterea dosarului la tribunal, pentru ca tribunalul sã îl declare adoptabil. De cînd se aplicã aceste prevederi, în judetul Neamt nu s-a finalizat decît o singurã adoptie – cea a un copil gãsit si luat sub tutelã de o familie. În aceste cazuri, este mai simplu: bãietelul a fost înregistrat ca si copil gãsit, i s-a dat un nume, o familie l-a plãcut, l-a vrut, l-a luat în plasament, apoi noi am deschis procedura de adoptie – fiind copil gãsit, n-a mai trebuit sã-i cãutãm rudele. Altfel, noi nu avem, în Neamt, copii adoptabili“, a precizat Mirela Negrus, sef Serviciu alternative de tip familial la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt. Potrivit aceleiasi surse, în maternitãtile nemtene, numãrul copiilor abandonati a scãzut. Pe de altã parte, mamele care nu se pot îngriji de copii au o serie de alternative. Una dintre acestea este instituirea unei mãsuri de protectie, copiii ajungînd, în majoritatea cazurilor, în grija asistentilor maternali care se ocupã de ei pînã cînd acestia pot reveni în familii. Sînt mame care solicitã sã meargã cu copiii în centre maternale, pentru cã nu vor sã renunte la ei, iar familiile nu le acceptã în aceastã situatie. Pe perioada de sedere în aceste institutii de ocrotire, familiile sînt consiliate. Anul trecut, în Neamt au fost integrati în familiile naturale sau lãrgite 43 de copii din centrele de plasament, 187 – din plasamentul de tip familial, si 35 de la scolile speciale. În aceeasi perioadã, 194 au fost încredintati asistentilor maternali profesionisti si altor familii.

Procedurile de adoptie, greoaie si stufoase Dacã numãrul abandonatilor s-a redus, a crescut, în schimb, numãrul familiilor care vor sã adopte copii. Acestea trebuie sã parcurgã o procedurã greoaie. Primul pas pe care trebuie sã-l facã un cuplu pentru a deveni pãrintii unui asemenea copil este sã obtinã atestatul de familie aptã pentru adoptie, care se elibereazã numai dacã sînt îndeplinite anumite criterii: stare de sãnãtate bunã, venituri decente si detinerea unei locuinte suficient de largi pentru a putea oferi copilului un spatiu personalizat. Apoi, timp de 60 de zile, psihologii si asistentii sociali efectueazã mai multe anchete sociale, inclusiv la locurile de muncã ale ambilor pãrinti. Partea cea mai dificilã începe, însã, dupã obtinerea atestatului, întrucît gãsirea copilului cere mult timp, uneori si ani de zile. Cînd, în cele din urmã, este gãsit, adicã dupã ce specialistii stabilesc potrivirea psihologicã a unui minor cu o familie aptã pentru adoptie, el este dat spre încredintare pentru trei luni de zile. În acest timp, sînt din nou evaluati. Dacã lucrurile merg bine, se merge la tribunal pentru adoptia propriu-zisã. Dar, se poate întîmpla sã treacã un an si familia dornicã sã adopte un copil sã nu-si vadã visul împlinit. În acest caz, trebuie sã reia, în anul urmãtor, toate demersurile necesare obtinerii atestatului de familie aptã pentru adoptie. Si pentru copilul cãruia nu i se gãsesc, în cursul unui an, pãrintii adoptivi potriviti, se repetã procedura în anul urmãtor: din nou i se cautã toate rudele pînã la gradul al IV-lea, din nou se face consiliere cu fiecare, si, dacã nici de data aceasta nu-l vrea nimeni din familia lãrgitã, este reluatã procedura de deschidere a adoptiei. Însã, oricît de greu ar fi de adoptat un copil dupã legea nouã, familii care sã-l doreascã si sã-l astepte se gãsesc. Pînã acum, 17 familii de nemteni au primit atestatul de familie aptã pentru adoptie, iar numãrul solicitãrilor creste de la o zi la alta. Lor li se adaugã si cererile venite din celelalte judete ale tãrii – din Cluj, bunãoarã, vreo 30 de familii adoptive au solicitat Directiei pentru Protectia Copilului Neamt copii sãnãtosi, cu vîrste cuprinse între 0 si 6 ani. În ultimul an, circa 1.500 de familii din România au depus cereri pentru înfierea unui copil. Cele care si-au vãzut visul împlinit sînt, cel mult, de ordinul zecilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending