Contactează-ne

Actualitate

Nici admiterea nu mai este ce-a fost

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după prima etapă de admitere computerizată, au rămas neocupate 63 de locuri şi doar 11 candidaţi nerepartizaţi din cauza puţinelor opţiuni exprimate ■ 70 de locuri libere au rămas în învăţămîntul vocaţional ■ din 2.132 de candidaţi prezenţi la admiterea computerizată, 98,3% au fost admişi cu medii peste 5,42 şi pînă la 10 ■ doar 42 au obţinut medii între 3,50 şi 4, 99 ■

S-a încheiat prima etapă de admitere computerizată a absolvenţilor de gimnaziu care au optat pentru un loc la unul din liceele din judeţul Neamţ. Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cît mai multe opţiuni pe foile de înscriere, pentru a reuşi cît mai mulţi dintre candidaţii care au bătut la porţile unui liceu dorit, în condiţile în care aveau mai multe posibilităţi apropiate de media cerută pentru unitatea unde doreau să-şi continuie studiile liceale.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, profesorul Mihai Obreja, a făcut precizări pe tema modului de desfăşurare a primei etape şi de ceea ce are de făcut fiecare elev, care a rămas nerepartizat, în etapa a doua.

„În etapa a doua de admitere computerizată, care se va desfăşura în intervalul cuprins între 29 iulie şi 5 august, vor putea intra cei care nu au putut fi admişi în primă fază, din diverse cauze. Urmează ca pînă pe 6 august să se realizeze admiterea computerizată a celor care nu au intrat în prima etapă. Se va comunica tuturor candidaţilor repartizaţi rezultatele.

În intervalul 9-11 august, Comisia judeţeană de admitere se va întruni pentru rezolvarea cazurilor speciale (exemplu de cazuri speciale: gemenii care sînt repartizaţi după regula cel cu notă mai mică îl urmează pe cel care a obţinut medie mai mare – n.r.). După prima etapă de admitere computerizată, în judeţul Neamţ au rămas neocupate 63 de locuri. La Inspectoratul Şcolar a fost întocmit un raport privind rezultatele candidaţilor la admiterea computerizată, după prima etapă.

E vorba de o analiză comparativă cu cea din anii anteriori. În anul şcolar 2020-2021, din cei 2,132 de candidaţi care au promovat examenul de Evaluare Naţională şi au optat pentru un loc în liceu s-au înscris 98,03%, avînd medii între 5 şi 10. Doar 42 de candidaţi, adică 1, 97% au avut medii între 3,50 şi 4,99. Sînt 11 candidaţi care au fost respinşi după prima etapă din cauză că nu au completat un număr suficient de opţiuni sau au completat opţiuni nerealiste, cu mult sub media de admitere a fiecărui liceu. La cei 100 de elevi neadmişi se adaugă un candidat care a încercat să fie admis în alt judeţ şi nu a reuşit acolo. Avem o situaţie a locurilor ocupate şi a celor neocupate“, a declarat inspecorul general şcolar.

Nici preoţia nu mai are căutare

Profesorul Mihai Obreja a făcut şi o analiză a modului în care au fost ocupate în prima sesiune de admitre comouterizată locurile în învăţămîntul liceal din judeţ şi a cauzelor pentru care au rămas locuri neocupate la anumite specialităţi şi în anumite unităţi şcolare.

„La învăţămîntul liceal, la filiera teoretică, din cele 1.236 de locuri au fost ocupate 1.216, deci au mai rămas neocupate doar 19 locuri. La filiera tehnologică au mai rămas neocupate 44 de locuri, la care se adugă 70 de locuri neocupate la învăţămîntul vocaţional.

Făcînd o analiză a locurilor rămase neocupate, vom constata aceleaşi erori care vin din anii din urmă. În acest sens este de menţionat faptul că nu s-au ocupat locuri în zona Bicaz, Borca, Tîrgu-Neamţ, inclusiv la filiera teoretică. Concret e vorba de patru locuri la Liceul Carol I Bicaz, la Ştiinţele Naturii, la care se adaugă şase locuri la Matematică-Informatică, Filologie, la Liceul Mihail Sadoveanu Borca. O altă anomalie e faptul că nici la filiera tehnologică din aceste zone nu există candidaţi pentru specialităţi la mare căutare pe piaţa muncii, cum ar fi acelea de silvicultor sau protecţia mediului.

Nu mai există interes nici pentru învăţămîntul vocaţional, unde au rămas 70 de locuri neocupate şi unde se repetă fenomenul de anul trecut, adică locuri rămase la specializarea Teologie, unde au rămas neocupate 12 la Lceul Teologic Ortodox din Piatra Neamţ. La Liceul Teologic Ortodox din Roman nu s-au ocupat 15 locuri. Au rămas libere şi şapte locuri la Teologie şi şase la Patrimoniu Cultural, la Liceul Teologic Veniamin Costache de la mănăstirea Neamţ. Va urma etapa a II-a, după care vom trage linie pentru a vedea modul în care poate fi acoperit planul de şcolarizare la aceste licee“, a mai susţinut Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a mai prezizat că analiza rezultatelor obţinute la admiterea computerizată s-a realizat comparativ, pe ultimii ani, urmînd ca aceasta să facă parte integrantă din Raportul privind starea învăţămîntului nemţean în anul şcolar 2020-2021 , care va fi prezentată în toamnă în faţa factorilor decizionali. Acest raport va sta la baza măsurilor de corectare a cauzelor care au dus la neocuparea unor locuri în anumite licee şi zone geografice ale judeţului.

La o primă vedere, se pare că, în ciuda condiţiilor în care s-a desfăşurat învăţămîntul în perioada pandemiei de Coronavirus, cînd mare parte a timpului elevii au studiat on-line, rezultatele acestora sînt, aparent, mai bune ca în anii anteriori, ceea ce demostrează că în ciuda stîngăciilor, elevii s-au adaptat însuşirii cunoştinţelor în această manieră de predare-învăţare. Rămîne de văzut care va fi situaţia după etapa a doua a admiterii computerizate din judeţul Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR.

“Administrațiile publice locale din județul Neamț pot solicita în continuare fonduri de la Guvern, prin Programul Național de Redresare şi Reziliență!

Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă , va finanța, prin intermediul PNRR, aflat în desfăşurare, proiectele de renovare energetică şi reziliență a clădirilor publice şi a celor rezidențiale multifamiliale.

Este un demers care arată interesul Partidului Național Liberal față de problemele regionale şi locale şi implicarea responsabilă a Guvernului în soluționarea acestora.

Îi încurajez pe primarii nemțeni să aplice pentru aceste fonduri cu proiecte bine realizate şi sustenabile, pentru a atrage finanțări generoase, care vor permite reabilitarea clădirilor din județ şi modernizarea localităților noastre.

Județului Neamț i s-au alocat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un total de 22.962.488 euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice, dintre care au fost utilizați până acum 3.176. 680 euro.

În prezent dispunem de încă 19.785.808 euro, care pot fi folosiți pentru lucrări de reabilitare energetică a clădirilor publice, la solicitarea primăriilor.

De asemenea, în scopul renovării energentice a clădirilor rezidențiale multifamiliale, Ministerul Dezvoltării a alocat județului Neamț suma totală de 18.770.589 euro, dintre care au plecat către administrațiile publice nemțene, în urma proiectelor depuse, 8.473.407 euro.

Suma disponibilă în continuare pentru proiectele de renovare şi reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale este de 10.297.182 euro.

Apelurile de proiecte pentru finanțare se depun online pe www.mdlpa.ro/investiții/PNRR.

Potrivit ghidului pus la dispoziție pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, se vor finanța proiecte care propun:

Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;

Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;

Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;

Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;

Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor;

Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice; Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație, etc.

Rata de finanțare acordată de Guvern prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Localitățile nemțene au nevoie de aceste investiții, de aceea îi îndemn pe toți reprezentanții administrațiilor publice locale să solicite fondurile disponibile şi să facilităm, cât mai curând, dezvoltarea zonelor rurale şi urbane ale județului.

Ca reprezentant al Partidului Național Liberal, susțin sprijinul primit din partea Guvernului condus de Nicolae Ciucă şi consider că aceste investiții reprezintă punctul de start al obiectivelor liberale de a moderniza şi consolida județele României”, a declarat preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Corina Chiriac soseşte la Piatra Neamţ pentru „Minuni trăite“. Manifestarea va avea loc la Muzeul de Artă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea cu artista şi lansarea ultimului volum semnat de aceasta va avea loc sîmbătă, 21 mai ■ timp de două luni, nemţenii pot vizita expoziţia ce include documente şi obiecte din colecţia personală ■

În 2021, marea artistă Corina Chiriac a donat Muzeului Naţional de Istorie a României numeroase documente şi obiecte din colecţia personală, privind istoria familie sale dar şi despre impresionanta ei carieră. În perioada 2 februarie – 31 martie 2022, cele mai reprezentative dintre piesele oferite au fost expuse. Asta pentru a fi admirate de vizitatorii muzeului în cadrul expoziţiei care a avut titlul „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste“. „Finisajul“ expoziţiei a beneficiat de prezenţa istoricilor Alina Pavelescu, Ştefania Dinu şi bineînţeles a personajului principal, artista Corina Chiriac.

„Începînd din data de 14 mai 2022, timp de două luni, expoziţia va putea fi vizionată la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. În data de 21 mai, ora 17:00, Corina Chiriac şi curatorul expoziţiei, cercetător ştiinţific dr. Cristina Păiuşan-Nuică, se vor afla la Muzeul de Artă Piatra Neamţ, pentru a vorbi publicului despre expoziţie. De asemenea, va fi prezentata ultima apariţie editorială semnată de Corina Chiriac, «Minuni trăite»“, anunţă Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

Istoria familiilor Calaigian-Nestorescu-Chiriac, păstrată timp de generaţii, începe cu străbunica artistei, Ioana Nestorescu, soţia lui Nichita Nestorescu, negustor boiangiu din Buzău, ajuns preşedinte al Corporaţiei Meseriaşilor – Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911. Fiica lor, Lucreţia Nestorescu, absolventă de pension, cu mult talent muzical, s-a căsătorit cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor şi tipograf, cu firmă la Bucureşti.

Ei au fost părinţii lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei, respectiv bunicii paterni ai Corinei Chiriac. Bunicii materni, Hovelia Calaigian şi Paris, născută Madirghian, au venit ca refugiaţi armeni în România şi s-au stabilit la Bucureşti înainte de Primul Război Mondial, după ce au pierdut doi copii în timpul teribilelor evenimente din 1915.

Paris Calagian, care a fost institutor, absolvind un liceu pedagocic american în oraşul natal, Adabazar (azi, Adapazari, Turcia), a organizat la Bucureşti o grădiniţă pentru copiii armenilor refugiaţi din Turcia. Ea s-a stins tînără, iar fiica sa cea mare, Hasmig, căsătorită Biberian, şi-a ajutat tatăl la creşterea celorlalţi copii, printre care Arşaluiz-Eliza Calaigian, mama Corinei Chiriac.

Ambii părinţi ai Corinei Chiriac au fost muzicieni. Arşaluiz-Eliza Calaigian s-a născut pe 5 martie 1920 şi a urmat Academia Regală de Muzică din Bucureşti, secţia pian, primind în 1941, în timpul studenţiei, premiul „Paul Ciuntu”. A susţinut numeroase concerte şi a fost profesoară la Conservatorul din Bucureşti.

Mircea Chiriac s-a născut la 19 mai 1919, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1943 şi a intrat în Baroul Bucureşti, dar, cu un talent nativ la muzică, a ales să se dedice acestei pasiuni, urmînd studiile Academiei Regale de Muzică, secţia Compoziţie.

A avut o prodigioasă activitate de compozitor, precum şi una de profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală. Corina Chiriac a debutat în muzică în 1965, în cadrul concursului „Debuturi”, organizat la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, cîştigînd premiul de popularitate, iar în teatru în 1968, în piesa „Sfîntul”, în regia Sandei Manu, la Teatrul de Comedie.

Anul 1970 a însemnat debutul în muzica pe marile scene, fiind laureată a concursului televizat „Steaua fără nume”, participînd la festivaluri naţionale şi la primul festival internaţional, în Polonia. În anul 1971, Corina Chiriac a reprezentat România la Festivalul internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, fiind premiată cu „Cerbul de Bronz” pentru interpretarea pieselor „Inimă nu fii de piatră” şi „Va veni o clipă”. În acelaşi an îi apărea şi primul disc single Electrecord.

Citește știrea

Actualitate

Surpriză în cazul tonelor de motorină furate din rezervoarele unor camioane. A fost depistat încă un făptaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anchetatorii au mai dat de urma unui suspect, de 19 ani ■ alţi şase tineri sînt deja în arest la domiciliu sau în control judiciar ■ ei au furat din rezervoarele unor camioane peste 2.300 de litri de motorină ■

Se măreşte cercul suspecţilor într-un dosar de furt de motorină petrecut la Tîrgu Neamţ. Iniţial, anchetatorii au dat de şase tineri bănuiţi că au sustras din camioane parcate circa 2.300 de litri de combustibil. Pe 16 mai a fost reţinută o a şaptea persoană, un tînăr de 19 ani, din Răuceşti.

„La data de 16 mai 2022, în urma extinderii activităţilor de cercetare efectuate într-un dosar penal ce vizeaza săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat de combustibil din rezervoarele camioanelor, a mai fost reţinută o persoană bănuită de comiterea faptelor. Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada februarie- martie 2022, suspectul de 19 ani din Răuceşti împreună cu alte 3 persoane ar fi sustras aproximativ 2.000 l motorină, în valoare de 17.500 lei.

Ulterior, combustibilului a fost transportat pe raza localităţii Răuceşti unde ar fi fost comercializat. În ziua de 16 mai a.c., în urma documentării activităţii infracţionale tînărul de 19 ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pe baza de ordonanţă de reţinere“, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ. „Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatorii care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri.

Investigaţiile au relevat că în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, 6 persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină. O nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5/6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două firme, de unde au sustras circa 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. Pe 14 mai, cei 6 tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, ulterior 4 suspecţi, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, fiind plasaţi în arest la domiciliu. Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește știrea
Advertisement
Trending