Contactează-ne

Actualitate

NESIMŢIRE: Gîlceavă politică pe două firmituri pentru bolnavi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nesimţire dincolo de orice limită. În contextul în care toată lumea ştie că pacienţii din spitale au mâncat de ani buni şi mănâncă şi azi mai prost decât puşcăriaşii, în contextul în care suntem în plină epidemie de coronavirus şi mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri sunt într-un real pericol, unii politicieni drămuiesc până şi ultima firmitură de pâine pe care o aruncă amărâţilor care au nefericirea să ajungă în spital.

Azi a fost şedinţă de CJ Neamţ. Liberalii au propus dublarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Preşedintele CJ Ionel Arsene, cel care se bătea cu cărămida în piept zilele trecute că dă el bani, fără număr, fără număr, pentru bolnavii care, descoperise el în al cincizecilea ceas, mor de foame cu câţiva lei normă de hrană pe zi, a făcut un amendament: să fie majorată alocaţia de hrană cu doar 50%, nu 100%, cât era propunerea iniţială. Şi doar pentru bolnavii COVID 19 sau cei suspecţi. Şi, având majoritate, şi-a trecut amendamentul.

Unde e mizeria? În ce constă nesimţirea? Vedem repede dacă ne uităm pe cifre, nu pe procente: un bolnav de acest gen avea normă de hrană… 10 lei. După amendamentul “salvator” al lui Arsene, nenorocitul cu COVID-19 sau suspect de aşa ceva va mânca de… 15 lei pe zi. Să nu facă indigestie…. Nici dacă se ajungea la 20 de lei pe zi nu era vreo mare “cumătrie”, dar totuşi. Ce li se transmite prin acest amendament bolnavilor? Că unii politicieni consideră că ei, bolnavii, oricum mănâncă de prea mulţi bani şi că nu merită dublarea unui mizilic de 10 lei, ci doar cinci lei acolo în plus, ca să aibă ce pune nu pe o măsea, ci eventual pe o măsea şi jumătate.

Mai mult Ionel Arsene dă şi un comunicat de presă triumfalist cu titluri ce jignesc minima inteligenţă: “Meniu îmbunătățit pentru pacienții COVID-19 internați la Piatra Neamț”. Îmbunătăţit de la 10 la 15 lei!? Şi continuă în aceeaşi notă: “Consilierii județeni nemțeni au aprobat, la inițiativa președintelui Ionel Arsene, un amendament în baza căruia alocația de hrană pentru bolnavi a fost majorată”. Majorată prin tăierea la jumătate a propunerii iniţiale?! E mai rău ca la Radio Erevan. Bolnavii ar trebui să-i mulţumească lui Ionel Arsene că în loc să mănânce de 20 de lei pe zi vor mânca de doar 15 lei?! Halal îmbunătăţire şi majorare.

Şi continuă în comunicat să rostogolească alte jumătăţi de adevăr: “Majorarea sumei pentru meniul zilnic este cea mai recentă măsură luată de Consiliul Județean Neamț, pentru sprijinirea unității sanitare cu fonduri de la bugetul județului, astfel încât să facă față problemelor specifice situației de urgență. Din aceeași sursă s-au alocat banii pentru achiziționarea aparatului real-time PCR, a numeroase echipamente de protecție, dotări și medicamente, cazarea cadrelor medicale în spații hoteliere pentru a evita contactul cu membrii familiilor etc”. Ce aparat PCR? Ăla care nu funcţionează nici azi? Ce echipamente? Alea de care se plângeau cei din spital că nu le au sau le au cu ţârâita?

Ca să nu mai spunem că acum câteva zile, când năvălea în bucătăria spitalului, Arsene plângea, cu lacrimi de crocodil, pe umerii bolnavilor despre care credea că mănâncă pe zi de 13 lei, aşa cum scria în propria postare pe Facebook. Iaca nu erau 13 lei, ci doar 10, iar acum le-a dat, de parcă dă de la el, 15 lei şi aşteaptă mulţumiri? Deşi nu scrie în comunicat, ne facem noi datoria jurnalistică să spunem că în spatele amendamentului stă o adresă de la… Spital. Conducerea spitalului mănâncă de 15 lei pe zi? Îi întrebăm cu… “respect”.

Pe final, iertată să ne fie ironia, mai putem spune doar atât: mulţumim din inimă conducătorului iubit pentru grija pe care o arată pacienţilor din spital şi pentru că le mai dă cinci firmituri în plus la pâinea lor cea de zile negre. Şi totuşi ne gândim că cinci lei în plus e prea mult. Să fie doar un leu în plus, nu de alta dar poate e nevoie de bani la bugetul judeţului ca să mai fie făcute nişte porţi pe la intrarea în Neamţ, nişte drumuri care se surpă la puţin timp după asfaltare, să mai stropim drumurile judeţene cu vreun “vermorel” din vidanje noi-nouţe.

Nu în ultimul rând ne gândim la jantele şi cauciucurile de iarnă şi la altele multe de care mai are nevoie conducerea unui judeţ atât de bine cârmuit. Bolnavii vor mânca de 11 lei că doar n-or vrea să se îngraşe în perioada în care au “onoarea” să se trateze în Spitalul Judeţean, unul ajuns atât de performant în perioada în care judeţul a fost cârmuit cu atâta pricepere şi înţelepciune. RUŞINE!

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    24 aprilie 2020 at 8:17 AM

    Bun articolul, la obiect ! Nu am dorit si nu doresc raul nimanui da, as forta internarea in regim de izolare a acestor nesimtiti, macar o luna ,sa consume ce au votat si sa-si aminteasca ce au ,,mancat,, in campaniile electorale….
    Apropo de promisiuni, nu ar trebui reparata strada Izvoare, reabilitare promisa acum 5-6 ani,
    ca traficul este subtire ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending