Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

(NE)reusitele SEFULUI POLIÞIEI

Știre publicată în urmă cu

în data de

• politistii fac, astãzi, bilantul activitãtii pe ultimele trei luni • de ZIUA PÃCÃLELILOR, pe 1 aprilie 2006, s-a împlinit un an de cînd comisarul sef Nistor Cãrbunariu a ajuns în fruntea IPJ • în aceastã perioadã, Politia Neamt s-a confruntat cu cîteva cazuri spectaculoase, multe rãmase nefinalizate • zeci de politisti s-au pensionat în acest an, iar multi au fost „nevoiti“ sã demisioneze • la o lunã de la instalarea sa în functie, seful Politiei îsi cerea scuze de la Ilie Filip, acuzat de evaziunea spectaculoasã de la IDAC •

Politistii nemteni sînt convocati, astãzi, la sedinta de bilant pe primul trimestru al anului 2006, întîlnire la care vor fi analizate rezultatele, bune sau proaste, obtinute de toate serviciile. Cu posibile mustruluieli. Avînd în vedere cã s-a împlinit mai bine de un an de cînd în fruntea Politiei Neamt a ajuns comisarul sef Nistor Cãrbunariu, iar, la finele acestei perioade nu face nimeni bilantul activitãtii sale, Monitorul îsi propune sã facã un rezumat al felului în care am perceput, din exterior, „anul Cãrbunariu“. Perceptia noastrã este, desigur, subiectivã, dat fiind faptul cã a fost nevoie sã obtinem, de multe ori, informatii, publice de altfel, de la foruri superioare, întrucît relatia sefului IPJ cu mass-media a fost una extrem de tensionatã, plinã de poticneli si intermitentã.

Comisarul sef Nistor Cãrbunariu a devenit seful Politiei Neamt la data de 1 aprilie 2005, dupã ce fostul sef al IPJ, comisarul sef Aurel Munteanu, a demisionat. Plecarea acestuia a avut loc la sfîrsitul lunii februarie, în urma unui scandal între fostul sef de la DPIR si conducerea IJP. Dupã ce Munteanu a demisionat, pînã la organizarea unui nou concurs, interimatul a fost asigurat de comisarul sef Petru Ciurea, desi se vehiculase si numele lui Cãrbunariu. În fine, pe 1 aprilie, în urma cîstigãrii probelor de concurs, acesta a fost declarat oficial comandant al Politiei Neamt. Numirea în functie a avut loc chiar a doua zi, în prezenta unui oficial din IGPR, dar… fãrã presã. A fost primul pas din rãzboiul surd pe care seful politistilor l-a dus si îl duce, de mai bine de un an, cu o parte a ziaristilor din presa scrisã nemteanã. Desi, la numire, reprezentantii mass-media au fost chemati de prefect, jurnalistii au fost opriti la usa Politiei, pe motiv cã nu-i nimic de vãzut. La doar douã zile dupã instalarea sa, comisarul sef Cãrbunariu a declansat „lupta“ cu subordonatii sãi, anuntînd cã va începe evaluarea profesionalã a tuturor sefilor de servicii, precum si a comandantilor de politii municipale si orãsenesti. Prin filtrul evaluãrilor, care au durat peste o lunã, au trecut zeci de ofiteri superiori, iar majoritatea acestora, pentru a nu fi dati afarã, au demisionat din functii, ori s-au pensionat. Atunci, au fost schimbati seful Politiei Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz, precum si numerosi sefi de servicii. Scuza a fost cã aveau peste 5 ani vechime în posturi de conducere. Totusi, altii, cu aceeasi perioadã la activ, sînt si acum pe baricade. Înainte de începerea evaluãrilor, comisarul sef Cãrbunariu a tinut prima paginã a ziarelor, declarînd „cã Politia Neamt abundã în cazuri de incompetentã si nepotisme. Nu am venit decis sã tai capete nejustificat, dar cer doar muncã, profesionalism si cinste“. Acolo unde nu se reusea schimbarea „de bunãvoie“, era chemat un control de la IGPR, iar cel vizat era cãutat de toate bubele si, în final, trebuia sã plece. Au existat si cazuri în care, desi au venit controale peste controale, unii sefi de servicii au rãmas pe functii, spre disperarea sefului IPJ. Cam în aceeasi perioadã, au început testele de integritate, prin care se intentiona momirea unor oameni ai legii cu diverse sume de bani, de cãtre politisti sub acoperire, pentru a vedea dacã sînt sau nu corupti. Pentru cã actiunea trebuia sã aibã si o finalitate, a fost prins si coruptul, unul singur: un agent de ordine publicã, proaspãt angajat în politie, care luase… 300.000 de lei.

Cãrbunaru si-a cerut scuze pentru politistul care a „îndrãznit“ sã deranjeze patronul de la IDAC La mai putin de o lunã de la instalarea în functie, comisarul Cãrbunariu a fost protagonistul unei situatii fãrã precedent. Si-a cerut scuze public pentru „comportamentul inadecvat“ al unui subordonat care, încercînd sã facã un control la o firmã, l-a deranjat pe patron. Lucrurile ar fi fost minunate si demne de toatã lauda, dacã întreprinzãtorul în cauzã nu ar fi fost Ilie Filip, administratorul firmei IDAC Export 2000, acuzat de cea mai mare evaziune fiscalã din Neamt, din ultimii 15 ani, tepuind statul cu 320 de miliarde, adicã peste 10 milioane de dolari. Pe data de 30 aprilie, într-un cotidian local, Nistor Cãrbunaru declara cã, fiind nemultumit de comportamentul subalternului, a decis sã-si cearã scuze public în numele institutiei pe care o conduce. „Îmi cer scuze fatã de domnul Filip, ca urmare a comportamentului ofiterului. Sper ca astfel de iesiri, precum cea a politistului în cauzã, ce a actionat în mod arbitrar, sã nu se mai repete“, declara seful IPJ. Si nu s-a mai repetat. Pînã prin iunie 2005, cînd comisarii financiari au cerut sprijinul Gãrzii Bucuresti, pentru constatarea celei mai mari evaziuni fiscale descoperite vreodatã, cea de la IDAC. Mentionãm cã, la sfîrsitul sãptãminii trecute, Ilie Filip a fost arestat pentru evaziunea de la IDAC, dar a fost pus în libertate de magistratii Tribunalului Bacãu. La putin timp dupã începerea anchetei din 2005, un autoturism Citroen Xsara Picasso, plin cu documentele contabile ale IDAC, a fost incendiat intentionat, iar autorul nu a fost prins. Odatã cu aceastã masinã, a început seria incendierilor de masini de lux, în Piatra Neamt, precum si a atentatelor mafiote.

„Sigurantã“ cu masini incendiate În afara spectaculosului dosar de evaziune fiscalã, în timp ce la sefia IPJ Neamt s-a aflat comisarul sef Nistor Cãbunariu, ce îsi dorea sã aranjeze toate treburile astfel încît în judet sã fie liniste, au avut loc cele mai multe controversate cazuri din ultimii ani. Totul a început cu incendierea unei masini de lux ce apartinea lui Gheorghe Cãtãlin Mararu. Desi incendiatorii au fost filmati cu o camerã de supraveghere, încã nu au fost identificati. La începutul anului 2006, o altã masinã a lui Mararu, un Porsche Cayene, a ars ca o tortã, în mijlocul orasului. Incendiatorii nu au fost prinsi nici în acest caz. Un alt autoturism de lux, un Audi A6, apartinînd patronului de la Prodprosper, a fost incendiat, în aceeasi noapte. În nici unul dintre aceste cazuri autorii nu au fost prinsi. Dupã o scurtã perioadã de la aceste incidente, un atentat a zguduit opinia publicã. Puiu Mironescu, un tînãr de 32 de ani, a fost împuscat în cap si în picior cu o armã automatã, de un necunoscut. Atentatul a avut loc în plinã stradã, iar presa din toatã tara a mediatizat intens evenimentul. În ciuda faptului cã acest caz a fost unul fãrã precedent, iar pentru rezolvare s-a deplasat adjunctul sefului Directiei de Investigatii Criminale de la IGPR Bucuresti, seful Politiei Neamt nu a tinut nici o conferintã de presã, a doua zi dupã incident, în „gura“ ziaristilor fiind aruncat ofiterul de presã.

Comisarul Cãrbunariu, reclamat la Parchet Asa-zisele teste de integritate, mult mediatizate de conducerea IPJ si care nu erau adresate tuturor politistilor, dupã cum ar fi fost normal, ci numai „dusmanilor de clasã“, s-au finalizat si cu o plîngere penalã împotriva sefului IPJ Neamt. În toamna anului 2005, un alt scandal de pominã a tinut prima paginã a ziarelor. Subcomisarul Cioinegel, seful Biroului de Politie Poiana Teiului, a fost urmãrit în trafic de o masinã a politiei, în care se afla Nistor Cãrbunariu, împreunã cu alti 4 ofiteri. Pretextînd cã Cioinegel ar fi bãut, dupã care s-ar fi urcat la volan, însusi seful Politiei a vrut sã-l testeze cu alcooltesterul pe ofiter. Întrucît alcoolemia arãtatã de aparat a fost zero, Cãrbunariu a cerut ca politistul sã fie dus la Spitalul Tîrgu Neamt, pentru recoltarea de probe biologice. Eliazãr Cioinegel a vrut sã-si parcheze masina personalã ca sã urce în cea a politiei, moment în care, crezînd cã acesta pleacã, seful IPJ a „intervenit“. În urma acestui incident, Cioinegel l-a reclamat pe seful sãu direct la Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel, acuzîndu-l de lovire, dar si de purtare abuzivã. La rîndul lor, politistii l-au acuzat pe ofiterul de la Poiana Teiului de indisciplinã. Pe parcursul anului care a trecut de cînd Cãrbunariu a devenit sef, Politia nemteanã a fost marcatã de „lupte“ interne, de reclamatii fãcute de subalterni împotriva sefilor, dar si a sefilor împotriva angajatilor. Asa se face cã, într-un an, pe la IPJ Neamt s-au perindat nenumãrate echipe de control de la IGPR si de la Corpul de Control al Ministerului de Interne, venite sã verifice aspectele semnalate în plîngeri. Niciodatã politistii nu au mai fost atît de verificati de sefii lor de la Bucuresti, ca în 2005, ceea ce a condus la aparitia unei atmosfere extrem de tensionate printre politisti, acestora fiindu-le teamã sã mai stea de vorbã unii cu altii, pentru ca eventualele nemultumiri sã nu ajungã la urechea sefului. Comisarul sef Nistor Cãrbunariu care declara, anul trecut în luna aprilie, cã „nu voi tine cu dintii de scaun“, este, acum, nevoit sã se pensioneze pentru cã, în mai, împlineste vîrsta de 55 de ani. Totusi, a încercat sã mai rãmînã în functie, depunînd, în acest sens, o cerere de prelungire a mandatului sãu în functie, timp de 6 luni, dar solicitarea i-a fost respinsã de Ministerul de Interne.

Un mesaj pe site-ul Monitorul Imediat dupã atentatul mafiot îndreptat împotriva lui Puiu Mironescu, pe site-ul ziarului Monitorul de Neamt au venit mai multe mesaje de la cetãteni îngrijorati de siguranta lor si a copiilor, într-un oras ce era recunoscut ca fiind unul extrem de linistit. Redãm, în continuare, integral unul dintre mesajele postate pe site.

Domnule ministru Vasile Blaga,

Sînt un cetãtean din Piatra Neamt care de circa 4 ani locuiesc în Bucuresti. Acesta se vrea un apel de suflet si totodatã disperat, acum, cît nu este prea tîrziu! Am o fatã de 16 ani care obisnuieste sã îsi petreacã vacantele în orasul natal la bunici si unde consideram, pînã de curînd, cã se aflã în sigurantã. Asta pînã cînd orasul Piatra Neamt si în general judetul Neamt erau o oazã de liniste si sigurantã. În ultimul timp se întîmplã lucruri incredibile: incendieri de localuri, de autoturisme, focuri de arme (automate !!!) în plin centru soldate cu morti si rãniti! Mai mult acum sînt lansate amenintãri de tipul-vom porni „rãzboi“ si „bombe“. Nu stiu dacã în acel judet a fost schimbatã conducerea politiei dar, dacã nu, ar fi timpul sã o faceti! Ce este acolo?…vestul îndepãrtat?…au apãrut cowboys?…dacã da …unde ne sînt serifii ?? Comandantul politiei doarme??!! Ori este complice ori este incompetent!! În loc sã-si facã datoria si sã institue siguranta pe strãzi el probabil îsi rezolvã problemele personale!! Întîi siguranta cetãteanului si mai apoi chestiunile personale! Unde ne aflãm? În Sicilia anilor ’30??!!…unde o sã ajungem??? Si deoarece precis cã acolo… la nivel atît de „înalt“ nu se cunoaste cuvîntul „demisie“ vã rog sã folositi dumneavoastrã cuvîntul „demitere“ deoarece situatia – dupã umila mea pãrere – a fost scãpatã de sub control si trebuie luate mãsurile care se impun, pînã nu este prea tîrziu!! În speranta cã demersul meu a fost bine înteles si cã în scurt timp climatul de sigurantã în judetul Neamt va reveni la normal asa cum am copilãrit si eu si fata mea vã multumesc anticipat. Cu stimã Sorin Hanganu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Trending