Actualitate
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
■ au fost verificate 81 stații de distribuție a carburanților, ele fiind deținute de 31 de firme ■ în trafic, au fost controlate opt mijloace de transport GPL ■ s-a luat măsura suspendării activității pentru 19 stații GPL ■ există încă instituții care nu au finalizat verificările ■
Au fost publicate rezultatele controlului la stațile GPL, dispus prin ordin de prefect, în perioada 29 august – 6 septembrie 2023, efectuat de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai mai multor instituții cu atribuții în domeniu – ISCIR și CNCIR, pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune și ISU, pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni de alimentare cu benzină și motorină.
Inspectoratul de Muncă a verificat respectarea obligațiilor privind contractele angajaților, Agenția Națională de Mediu respectarea obligațiilor în domeniu, Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică, ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport, iar ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală. Unul dintre patronii de stație GPL constata, fără umor, că a fost pentru prima dată când inspectorii au stat la coadă să îi cerceteze firma și că, oricum, avea să se găsească ”ceva”.
Conform unui comunicat de presă, în urma acestor verificări la cei 31 operatori economici și la 8 mijloace de transport a combustibilului GPL au fost constatate nenumărate nereguli, motiv pentru care s-au luat măsurile impuse de legislație, respectiv suspendarea activității a 19 stații care comercializează GPL.
Dintre acestea, la 17 din Roman, Bârgăuani, Ion Creangă, Valea Ursului, Săbăoani, Doljești, Gherăești, Făurei, Poienari, Bâra, Trifești, Secuieni și Horia a fost suspendată activitatea din cauza lipsei sau expirării certificatelor de examinare pentru instalații în mediu potențial exploziv. Au fost dispuse măsuri cu termene de remediere la o stație din Piatra Neamț.
Aceasta a fost penalizată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate. S-a dispus măsura opririi stației SKID și golirea acesteia. O altă stație, din comuna Horia, a fost sancționată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate și s-a dispus măsura opririi stației SKID și golirea acesteia.
Au fost aplicate 29 sancțiuni dintre care 18 sunt avertismente și 11 amenzi. Stația GPL din comuna Horia a fost sancționată și pentru pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu. Altele două, una din Târgu Neamț și una din Crăcăoani nu au autorizație de construire, urmând a fi verificate și de reprezentanții celorlalte instituții.
În paralel, au fost solicitate de la unitățile adminstrativ teritoriale din Neamț toate documentele care au stat la baza autorizațiilor obținute de cele 81 de stații de distribuție a carburanților cu activitate pe raza județului. În comunicatul de presă amintit se specifică și faptul că mai există încă instituții care nu au finalizat controlul la unii dintre cei 31 de agenți economici.
Ce nu este în raport
Ce nu se regăsește în comunicat: numele firmelor care au probleme semnificative, cuantumul amenzilor, date concrete care să arate ce înseamnă efectiv cele 19 stații considerate a lucra în afara limitelor legale. Cât de mare este pericolul acestora? O altă întrebare pe care nu ai cum să nu o pui este dacă am fi aflat vreodată de starea acestora fără nenorocirea de la Crevedia? Se uita cineva la ele cu adevărat sau se rămânea în zona muțeniei lucrative? Măcar pentru motivul nerelevant de a afla pentru profitul cărui vânzător de GPL și cu ce logo pe frunte riscăm să sărim în aer.
Poate vom afla toate acestea la finalizarea completă a controalelor.
În ton cu informațiile lipsite de identități, al treilea raport intermediar de evaluare al GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, dat publicității miercuri, privitor la situația României atinge, printre alte probleme, accesul publicului la informațiile guvernamentale. Acces obținut cu greutate, cu răspunsuri în care – uneori – omisiunile sunt mai grăitoare decât conținutul propriu-zis al mesajului. Absența informației poate asigura o pătură de protecție în plus beneficiarilor de pe urma tăcerii/omisiunii oficiale.
Raportul GRECO precizează: „România nu a semnat și nici nu a ratificat Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale și încurajează autoritățile să facă acest timp util, deoarece acest lucru ar putea deschide și mai mult calea implementării libertății de informare”. Dar România are legislație în acest sens pentru acces la informații guvernamentale (desigur fără cele care țin de securitate națională) și se răspunde în termen de 10 sau 30 de zile. Sau se ”non-răspunde” în baza unei tehnici bine puse la punct în acești ani. Și, deisgur, depinde ce este trecut la capitolul securitate națională.
Ziariștii ar putea fi parteneri ai autorităților în clarificarea unor situații grave și periculoase, create pe aparent probleme nu foarte mari, nu foarte vizibile, în locuri departe de lumina rampei, cum s-a dovedit a fi cazul Crevedia. Cu condiția ca accesul la informație să fie real.
Flora Ordean
Camelia Varvara
-
Actualitate8 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani