Contactează-ne

Actualitate

Neputinţele deranjante ale premierului Orban

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu ştiu cum să zic, ca să nu sară la mine cuvântătorii de serviciu, dar trăiesc cu senzaţia că stimabilul nostru premier, prins în corzi (în limbajul ringului de box) sau, pe româneşte, suprasolicitat (dacă nu cumva depăşit) de numeroasele evenimente şi nemulţumiri cărora trebuie să le facă faţă, foloseşte tot mai frecvent formulele împuşcatului, recurgând la limba de lemn de care ne mai scuturasem cât de cât. Şi dacă ar fi vorba doar de… vorbe, n-ar fi mare lucru, dar când se vede de la o poştă că lucrurile nu stau deloc aşa cum le percepe şi le cuvântă D-sa, atunci treaba e şi anapoda şi, mai ales proastă. Şi gravă.

Fără îndoială că cei care au trăit binişor în „iepoca de aur“, îşi amintesc desigur cum regimul făcea „totul“, din zorii zilei până la apus dar şi peste noapte, pentru fericirea prezentă şi viitoare a poporului. Era vorba nelipsită din orice mică ori mare luare de cuvânt, ca să nu mai vorbim de inestimabilele rapoarte, dări de seamă ori teze ale secretarului general.

Cum să te mai poţi mira de premierul nostru în funcţie când afirmă (ce e mai rău este că probabil este convins) că a luat „toate“ măsurile care se impuneau. Ba şi încearcă să şi explice situaţia de coşmar de la punctele de trecere a frontierei, unde zeci de mii de cetăţeni aşteaptă 6, 8 sau 12 ore ca să păşească pe pământul scump al patriei, în condiţii mizerabile, de nesiguranţă, departe de orice idee de prevenire sau gestionare a pandemiei în plină desfăşurare şi în condiţiile alertei maximale. Ba, foarte interesant, apelează şi la justificarea situaţiei, recurgând, e adevărat nu în „agenturili străine“, ci la „valul“ de cetăţeni care ne-a luat pe nepregătite. Să fim serioşi ! Se cunoaşte cu precizie orară când uraganul „X“ sau tsunami atinge o anumită coastă de ocean şi ne împiedicăm de un eveniment modest în comparaţie cu fenomenul natural?!?

Rămânând în aceeaşi notă, domnul prim-ministru a prins drag (ca şi fostul secretar general) de particula „vom“, care prefigurează viitorul de aur al naţiei, poleit cu sclipici şi care revine în orice alocuţiune: vom şi… vom şi… vom…, avem în vedere… Din păcate, toată familia posibilă a lui vom face şi vom drege şi vom aplica şi vom asigura, cu toate variantele verbale, nu se vede în nimic concret, în nimic palpabil şi favorabil. Ba… scuze, singurul „vom“ efectiv, se concretizează în avalanşa de descăunări şi întronări la ordinea zilei şi mai ales, acolo unde lucrurile mergeau bine sau chiar foarte bine.

Vom … şi vom… pe bune şi mai ales, pe ce ne interesează, nu se regăseşte în piaţă şi în magazinele alimentare, unde preţurile au luat-o razna fără nici frână sau piedică, deşi figura în spaţul public că se vor gândi la plafonarea preţurilor la numite produse de bază. Nimic nu s-a întâmplat la modul serios, nimic nu se urneşte din loc, nimic nu se porneşte, rămânem la aceleaşi scheme învechite şi depăşite, trăim de azi pe mâine, şomajul rămâne acelaşi, adică la cote înalte, toate finanţările nu fac decât să acopere (temporar) nişte nevoi de moment fără ca nimic să nu rămână de pe urma lor. Rezervele statului şi ale oamenilor se duc, spectrul foametei se conturează din ce în ce în ce mai vizibil la orizont, dar absolut nimic concret, în favoarea cetăţeanului de rând nu se prefigurează. Până şi venitul de milioane de euro din amenzi rămâne suspendat în ceaţă, fiindcă, la drept vorbind, nimeni nu le va plăti, fiindcă nu are de unde.

Culmea culmilor, cu nimic mai prejos decât fostul geniu carpatin, premierul cântă la scenă deschisă aria creşterii economice inegalabile între statele Uniunii Europene. Nu zic ba, dar foarte probabil că e vorba doar de calculul hârtiei, în condiţiile în care majoritatea statelor respective, şi ele afectate sever de pacostera COVID, nu raportau creşteri. Cu singura deosebire că ei au rezervele pe care nu le avem noi şi îşi pemit să aştepte trecerea pandemiei.

În fine, nu se poate trece peste seninătatea domnului premier, tulburată totuşi de răbufnirea şi trasul de urechi a celor care nu ştiu să pună decât întrebări deranjate.

Chiar, neisprăviţilor cu microfonul, nu găsiţi şi voi nişte întrebări „aranjante“, adică la fel de inocecnte şi îmbibate cu tonicele „totul“, „toate“, „vom şi vom“, atât de încărcate de promisiuni?

Actualitate

Mita de la spital, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ contabila Mihaela Caraiman a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă ■ a ajuns după gratii după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare sau acte medicale necesare pensionării ■ şpăgile au fost de 2.500 de euro şi 11.000 de lei ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui contabile de la Spitalul Municipal Roman. Mihaela Caraiman este acuzată de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Asta după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare la unitatea sanitară, ori pentru obţinerea de acte medicale necesare pentru deschiderea drepturilor de pensie. Conform actelor de urmărirere penală, şpăgile ar fi fost cuprinse între 2.500 de euro şi 11.000 de lei.

„Din probele administrate pînă la acest moment, s- a reţinut următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 – 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţînd că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Pentru aceste fapte, pe 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie la Spitalul de Urgenţă Roman, ţinta fiind biroul Mihaelei Caraiman, încadrată la Serviciului financiar-contabil, altă descindere avînd loc la domiciliul acesteia.

Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. În urma probelor strînse, pe 17 martie 2021 procurorii nemţeni au sesizat instanţa de judecată şi au cerut judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a Mihaelei Caraiman. După deliberări, judecătorii au dispus privarea de libertate pînă la data de 15 aprilie.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei C. M., cercetată pentru săvîrşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar această descindere nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ şi Roman, Andreea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău şi a Serviciului Operaţiuni Speciale Neamţ. De mită pentru angajare la Spitalul Roman au mai existat zvonuri, însă acum este prima dovadă concretă a speculaţiilor.

De acum înainte cauza intră în procedura de Cameră preliminară care nu ar trebui să dureze mai mult de două luni, apoi procesul intră în linie dreaptă, va fi public şi va continua cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi administrări de probe.

Citește știrea

Actualitate

Fost şef de la Fisc acuzat de „interes“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANI a sesizat procurorii în cazul Deliei Rodica Negură ■ inspectorii de integritate acuză că a semnat în calitate de conducător al organului de executare, documentele care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită pentru o societate unde administrator era soţul ■

Un funcţionar public cu statut de şef în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ va trebui să dea explicaţii procurorilor pietreni după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Numele funcţionarului este Delia Rodica Negură, iar inspectorii de integritate spun că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Conform sursei citate, în calitate de conducător al organului de executare ar fi semnat o serie de documente în cazul unei societăţi la care soţul era administrator şi asociat unic.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Negură Delia Rodica a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la 28 iulie 2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, prin semnarea în calitate de conducător al organului de executare, a documentelor care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită (constând în vânzarea la licitaţie a unor bunuri imobile) a societăţii comerciale al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate, a existat un interes de natură patrimonială pentru acesta“, se precizează în comunicatul de presă emis de ANI.

Sursa citată mai menţionează că „de asemenea, la data de 02 mai 2017, în calitate de conducător al organului de executare, Negură Delia Rodica a semnat procesul-verbal privind eliberarea sumei rezultată din executarea silită, conform căruia, în temeiul prevederilor art. 259 din Legea nr. 207/2015), s-a procedat la distribuirea sumei de 54.007 lei (rezultată din vânzarea bunurilor scoase la licitaţie) pentru stingerea obligaţiilor datorate de către societatea comercială al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate“.

În legea privind Codul de procedurã fiscală (207/2015), articolul 259 face parte din capitolul zece, care se referă la eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executare silită.

Cât priveşte articolul 301 Cod penal, el este reglementat astfel: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii, iar până la o decizie definitivă a instanţei, persoana în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citește știrea

Actualitate

Elicopter solicitat pentru un caz grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Serviciul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a solicitat, în dimineaţa zilei de luni, 10 mai, un elicopter pentru transportul la Iaşi al unui biciclist, accidentat grav.

„A fost adus la CPU, de către un echipaj al Ambulanţei, un bărbat de 53 de ani, din Gherăeşti, care a căzut de pe bicicletă şi, în cădere, s-a rănit grav la cap. În urma investigaţilor la computerul tomograf s-a constatat faptul că pacientul avea o hemoragie subarahnoidiană şi din acest motiv a fost solicitat elicopetreul pentru ca pacientul să fie transportat, urgent, la Spitalul de Neorochirurgie din Iaşi, pentru tratament de specialitate“, a declarat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Hemoragia subarahnoidiană se datoreaza hemoragiilor survenite în spaţiul intracranian, în cadrul unor traumatisme cranio-cerebrale severe. Acest tip de hemoragie poate produce şi anevrisme cerebrale care pot fi fatale.

Citește știrea

Trending