Prima pagină
Nemulțumiri majore la primăriile rurale – o nouă grevă de avertisment. Ce solicită angajații
■ zilnic, timp de 2 ore, angajații vor înceta lucrul, iar în restul timpului vor fi în „grevă japoneză cu exces de zel” ■ acest lucru presupune că nici un document nu va mai fi eliberat cetățenilor decât în termenul prevăzut de lege, de 15-30 de zile ■ funcționarii au revendicări de ordin salarial ■ s-ar putea intra în grevă generală, exact în preajma alegerilor locale și europarlamentare ■
Peste 400 de angajați din 27 primării rurale din județul Neamț reiau greva de avertisment de luni, 18 martie, urmând a protesta, zilnic, câte 2 ore (stabilite de sindicatele din fiecare primărie), până pe 22 martie. Ținând cont că de la mișcarea anterioară de protest din 31 ianurie, Guvernul în ciuda promisiunilor nu le-au satisfăcut în nici un fel de revendicările, legitime din punctul lor de vedere, s-a decis inițierea de noi proteste.
Președinta Sindicatului Columna Scor din Primăria Gâdinți, Silvia Crăciun, explică cauzele pentru care se reia mișcarea de protest. „De luni, 18 martie, angajații din primăriile rurale din întreaga țară vor relua protestele și vor intra în grevă de avertisment, care va consta în întreruperea activității, timp de două ore zilnic, urmând ca în restul timpului să face «grevă japoneză cu exces de zel», în sensul că angajații vor fi prezenți la locul de muncă, dar nu vor rezolva problemele oamenilor decât în termenul legal de 30 de zile, prevăzut de lege.
Revendicările noastre rămân de ordin salarial, în sensul că ne dorim ca salariile angajaților să fie aduse la nivelul salariului minim pe economie din 2022. Trebuie să se țină cont că în primăriile rurale angajații sunt puțini, organigramele fiind încadrate la minimum de personal. Dacă în primăriile urbane angajații sunt organizați pe compartimente de specialitate, în primăriile rurale un angajat are de îndeplinit tot felul de sarcini încredințate de primar sau viceprimar. Toate salariile din primăriile rurale au fost plafonate, prin lege, la cuantumul stabilit de fiecare consiliu local în parte.
Acest salariu nu poate fi mai mic decât slariul minim pe economie. Noi solicităm o salarizare unică pe țară, în raport cu prevederile Legii 153 din 2017 și să nu fim lăsați la mâna fiecărui CL în parte. O să vă dau un exemplu. Primăria Gâdinți are sub 3.000 de locuitori, ceea ce presupune că primarul are un coeficient de ierahizare IV, iar viceprimarul coeficientul III, care trebuie înmulțit cu salariul minim pe economie aflat în plată. Salariul cel mai mic este de 3.300 lei brut, din care se scad dările către bugetul de stat 45% și omul pleacă acasă cu 2.000-2.200 lei.
Indemnizația viceprimarului, în raport de care se calculează celelalte salarii din instituție, este de 7.425 lei”, a declarat Silvia Crăciun. Aceasta mai susține că dacă Guvernul nu va reacționa până la data limită anunțată, ar urma ca angajații din primării să stabilească celelalte forme de protest sindical, care ar putea merge până la greva generală, ce ar urma să paralizeze administrația publică din întreaga țară, exact în preajma alegerilor locale și europarlamentare.
Guvernul României a fost notificat joi, 14 martie despre protestul angajaților din primăriile rurale și dacă nu se va găsi o soluție de dezamorsare a conflictului de muncă, se va ajunge, în prag de campanie electorală, la o nemulțumire a oamenilor, care nu vor mai primi la timp actele de care au nevoie: certificate de urbanism, adeverințe de tot felul, etc. Revendicările au fost aduse la cunoștința premierului Ciolacu încă din timpul întâlnirii reprezentanților Asociațiilor Comunelor, unde în fața a 350 de primari s-a promis că se va analiza și rezolva problema, promisiune de care nu s-a ținut cont.
-
Actualitate8 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani