Contactează-ne

Actualitate

Nemulţumiri după o nouă avarie la apă. În mediul virtual sînt îndemnuri ca oamenii să se revolte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ parte dintre romaşcani au apă cîteva ore pe zi ■ viceprimarul vorbeşte despre o pierdere de 400 metri cubi pe oră ■ lumea este revoltată şi aduce acuze companiei şi municipalităţii ■ conductele, care măsoară 95.591 de metri, au durata de viaţă expirată în proporţie de 45% ■

Numărul avariilor la apă în Roman s-au înmulţit în ultima vreme, viceprimarul Radu Samson anunţînd, pe pagina de socializare, faptul că ultima este mult mai serioasă decît altele. În oraş, lungimea reţelei de distribuţie este de 95.591 demetri, din care 45% cu durata de viaţă expirată de ani de zile şi cu porţiuni din ea datînd dintre cele două războaie mondiale.

„Este o avarie la reţeaua de apă care generează o pierdere de aproximativ 400 metri cubi pe oră, adică 10% din cît e debitul rîului Moldova. Din acest motiv rezervoarele se golesc foarte repede şi este nevoie de o întrerupere de cîteva ore pentru a le putea umple la loc. Avaria nu poate fi localizată pentru că apa nu iese la suprafaţă. Imediat ce vremea va permite, oraşul va fi survolat de o dronă care detectează acumulări mari de apă în subteran.

Conform prognozei meteo vremea va permite zborul pe 3 septembrie, după ora 10:00. Dacă exista sectorizare pe tot oraşul, aşa cum ar fi trebuit să avem în secolul 21, acum puteam localiza avaria după fluctuaţia de pe debitmetrul sectorului respectiv. Deşi ni s-a promis, inclusiv anul acesta, că se face sectorizare, ea încă nu există“, scria, pe contul de socializare, Radu Samson.

Cum problema e gravă, înfuriaţi la culme, internauţii au reacţionat dur la adresa edililor. Gelu M. îl apostrofează pe viceprimar: „Bă, nene, zici că trebuie să trimiteţi rachete pe lună! Aţi pus bănci, copăcei, pavele în tot oraşul, dar primordial vieţii e apa. Schimbaţi odată ţeava aia de apă! Dacă eraţi deştepţi veneaţi cu o nouă magistrală pe sub trotuare, că tot aţi pus pavele“.

Florin R. comentează şi el modul iraţional în care se iau deciziile privitoare la investiţiile în reţeaua de distribuţie a apei. Iar viceprimarul recunoaşte că anul acesta s-au asfaltat mai multe străzi, fără să se schimbe nici un metru de ţeavă, dar se scuză că Direcţia de Investiţii se află direct sub coordonarea primarului şi că el, ca vice, nu are nici un cuvînt de spus în această privinţă.

Lucru care îl face pe Gelu M. să reacţioneze: „Radu Samson, tu eşti pus acolo ca să iei capace de la cetăţeni că se ştia că sînt probleme grave!“. În discuţie intervine şi George B., care îl întreabă pe viceprimar cine a oprit municipalitatea să finalizeze sectorizarea. Acesta explică faptul că în anii anteriori a fost realizată sectorizarea reţelei de apă pe şase zone.

Corina M. crede că o investiţie de 5 milioane de lei, din care un milion ar trebui alocat din bugetul Romanului, ar putea rezolva problema apei, din ce în ce mai gravă. Florin R. publică şi o fotografie spunînd că în spatele Bibliotecii Municipale există o intersecţie în care apa curge de 3-4 luni, fără ca cineva să intervină.

Revoltată de situaţie Lucica Dima se întreabă dacă în lunile următoare va trebui ca romaşcanii să iasă cu rufele la spălat în Moldova sau Siret. Iulian O. spune că de luni începe şcoala şi romaşcanii au nevoie de apă: „Nu mai putem. Avem copii, avem nevoie de apă. Cît îi mai lăsăm pe cei de la ApaServ să îşi bată joc de noi, pe banii noştri? Opresc apa şi apoi anunţă.

Pînă cînd mai stăm ca proştii şi îi lăsăm să se îmbogăţească? Am ajuns să plătim aerul din conducte. Nu este posibil aşa ceva în 2022. Am sunat la ApaServ şi m-au minţit că din cauza secetei nu se pot umple rezervoarele şi m-au sfătuit să-mi fac provizii de apă, că mîine şi poimîine (pînă luni 5 septembrie – n.r.) va fi la fel“, spune Iulian O. Iar Andrei D. îndeamnă chiar la o revoltă a romaşcanilor în faţa primăriei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending