Contactează-ne

Prima pagină

Nemțeanul Sebastian Burduja, care deja conduce un minister, va fi interimar la Educație

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Sebastian Burduja, ministru titular la Digitalizare, va gira pentru 45 de zile și funcția de la Educație ■ Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcție, pe pagina de Facebook ■ cauza ar fi scandalul legat de un plagiat ■

După demisia intempestivă, anunțată pe pagina de socializare, a ministrului Sorin Cîmpeanu, fotoliul de la Educație va fi ocupat, interimar, de nemțeanul Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care va putea gira treburile învățămîntului pentru maxim 45 de zile. Cauza demisiei lui Sorin Cîmpeanu ar fi acuzațiile de plagiat a 92 de pagini ale unui curs universitar.

Ele ar fi fost luate de la doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, alături de care a semnat ca autor doar nouă pagini. Așa susține jurnalista Emilia Șercan, care spune că Sorin Cîmpeanu, în calitate de Ministru al Educației, a promovat o lege prin care faptele sale de plagiat din 2006 și 2009 ar urma să fie considerate prescrise, la 3 ani de la comiterea lor.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea, din temelii, a sistemului national de învățămînt. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV (a mai fost ministru la Educație în perioada 2014-2015 – n.r.). Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul (în 2021 după Monica Anisie – n.r.) într-o criză sanitară, fără precedent, și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală, cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a consemnat ministrul demisionar, care a ținut să treacă în revistă lucrurile bune implementate în cel de al doilea mandat la Educație.

Astfel Sorin Cîmpeanu vorbește despre sprijinirea sistemului de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățămînt. O a doua realizare, subliniată de Sorin Cîmpeanu, este, spune acesta, îndeplinirea în sistem a jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar al reformei în sistemul de învățămînt, ministrul susținînd că a preluat mandatul de la Educație cu un buget de 1 miliard de euro și a ajuns la un buget de 3,6 miliarde euro. Un alt obiectiv asumat de Sorin Cîmpeanu în timpul mandatului său ar fi cel de implementare a 1.402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar, de 1,14 miliarde lei.

Ar mai fi și 61 proiecte privind digitalizare a universităților din România, în valoare de 1,24 miliarde de lei, organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere în școli, majorarea cuantumului burselor școlare, recunoașterea meritelor olimpicilor la justa valoare și decontarea integrală a navetei elevilor, reformarea planurilor-cadru și a programelor școlare ăi extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 unități la 450 școli.

Aceste inițiative ar fi fost implementate spre binele sistemului de educație, pe care Sorin Cîmpeanu l-a condus din 2021 și pînă în prezent. Un alt merit al ministrului ar fi introducerea învățămîntului dual la nivel universitar și internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree (recunoscută internațional – n.r.), dar mai ales elaborarea proiectelor legislative din programul România Educată.

Nemțeanul Sebastian Burduja, în vîrstă de 37 de ani ani, deputat în Parlamentul României, în prezent ministru al Digitalizării, are, așa cum se știe, un CV impresionat fiind absolvent al Universității Harvard în 2011, cu master în politici publice și licență în științe politice și calificativ maxim la Stanford University. Nemțeanul a fost angajat al Băncii Mondiale, funcție la care a renunțat pentru a se întorce în România.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending