Actualitate
Nemțeanul Iulian Gherghuț, eliberat după 8 ani de teroriștii din Burkina Faso
■ anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe ■ nemțeanul lucrase ca agent de pază și securitate la o mină de mangan din Tambao, fiind răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune ■ Iulian Gherguț a fost adus în țară dar se află într-un loc încă nedezvăluit de autorități ■
Un comunicat de presă apărut pe pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a readus în discuție soarta nemțeanului Iulian Gherguț, din Traian, comuna Săbăoani, eliberat cu ajutorul serviciilor secrete marocane din mâna unor teroriști care-l răpiseră, în urmă cu exact opt ani, la 4 aprilie 2015, în statul african Burkina Faso.
De-a lungul acestor 8 ani, Celula de criză interinstituțională constituită din MAE și instituții competente, a continuat demersurile pentru rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso. MAE a informat că acesta a fost eliberat și că se află pe teritoriul României, în siguranță, fără a preciza însă unde anume.
Ministerul de Externe a mai comunicat că rezultatul demersurilor de eliberare a ostatecului au fost finalizate în ziua de 9 august, prin aducerea în țară a lui Iulian Gherguț și că este rodul colaborării internaționale depuse de către instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, prin demersuri sistematice pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.
”Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat” precizează sursa citată.
Reamintim faptul că Iulian Gherguț era angajat al omului de afaceri Frank Timiș și că lucra ca agent de pază și securitate, având misiunea de a proteja o mină de mangan din Tambao, când a fost răpit de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, legată de Al Queda. Răpirea sa a fost revendicata la jumatatea lunii mai 2015 de Al-Mourabitoune, printr-o înregistrare audio difuzată de agentia Al-Akhbar din Mauritania.
Cel mai vechi ostatec din Sahel
După ce a fost transferat în Mali, i s-a pierdut urma și a devenit cel mai vechi ostatec occidental din Sahel, așa cum arată o anchetă a cunoscutei publicații ”La Croix”.
Jurnalistele care au făcut ancheta în martie 2023 sunt Ludivine Laniepce şi Marine Leduc, ultima fiind stabilită la Bucureşti. Acestea vorbesc despre ostatecul Iulian Gherguț „uitat” într-o „ierarhie a interesului”, după ce a fost răpit în Africa de Vest pe când avea 39 de ani. Acum nemțeanul are 47 de ani. La data răpirii, Gherguț se angajase în slujba atât de periculoasă pentru a câștiga bani să-și ridice o casă în localitatea natală, fiind căsătorit.
Ca să marcheze ziua de 4 aprilie, când românul a fost răpit de jihadişti în urmă cu opt ani, cele două jurnaliste au scris că au vrut „să redea o identitate, o existenţă şi un parcurs acestui om. De asemenea, am dorit să-i scoatem din umbră pe cei – familie şi apropiaţi – care se luptă, cu puţinele mijloace la dispoziţie, să întreţină legătura cu ostaticul. Am vrut de asemenea să înţelegem de ce soarta acestui om lasă lumea indiferentă, atât în România, ţara sa natală, cât şi în Burkina Faso, acolo unde lucra. Răpirea lui Iulian Gherguţ scoate în evidenţă diferenţa de tratament a unui ostatic, pe de o parte în funcţie de naţionalitatea sa şi, pe de altă parte, în funcţie de mediul social din care provine”, a mai scris ”La Croix”.
Răpirea românului a fost primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez, început al unui întreg șir de violențe și atentate.Sursa citată susține că, după românul Iulian Gherguț a fost răpit și medicul australian Kenneth Elliot. Dacă pentru alte victime s-au organizat, anual, demonstrații, atât în țara de baștină cât și în Burkina Faso, în care se cerea eliberarea lor, pentru Gherguț nu a manifestat nimeni. Mai mult, autoritățile române i-ar fi cerut soției lui Gherguț să evite presa, pentru ca publicitatea astfel creată să nu crească prețul răscumpărării, mai spun jurnaliștii de la ”La Croix”.
În luna martie au mai fost eliberați un american care face parte dintr-o organizaţie umanitară, jurnalistul francez Olivier Dubois şi doi angajaţi ai Crucii Roşii.
Anexăm un link către canalul de youtube al site-ul Stiri pe surse, al unuia dintre filmele difuzate la vremea respectivă pe Liveleak și SITE (un site american care monitoriza grupări extremiste) în care Iulian Gherguț cere eliberarea sa.
Președintele Klaus Iohhanis a salutat eliberarea românului.
Lasă un răspuns
-
Actualitate23 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
Ciprian Maftei
12 august 2023 at 6:07 PM
Tara de rahat . Dacă era un noname ca Ciolacu vindeau și rezerva națională. Rușine sa le fie celor care puteau rezolva acest caz . Se știu ei cine sunt !!!