Contactează-ne

Actualitate

Nemţeanul Adrian Laza, noi reuşite în Himalaya. Ce vârfuri a cucerit în doar trei săptămâni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ alpinistul din Dragomireşti este în Pakistan, la graniţa cu China ■ pe 1 iulie a urcat pe Nanga Parbat, un vîrf de 8.125 de metri, iar peste exact trei săptămîni păşea pe Gasherbrum, care are 8.035 de metri ■

Vara 2022 este una fastă pentru Adrian Laza, un inginer silvic în vârstă de 58 de ani, din Dragomireşti, judeţul Neamţ, stabilit acum în Canada. Marea lui pasiune este alpinismul şi se poate mândri cu reuşite care nu sunt la îndemâna oricui. În luna iunie a acestui an a plecat în Pakistan, ţinta fiind alt vârf din Himalaya.

Este însoţit de un bun prieten, pakistanezul Tenjin Sherpa, cu care a mai urcat pe înălţimile masivului asiatic. Pe 1 iulie, a arborat steagurile României şi Canadei pe Nanga Parbat, un „uriaş“ de 8.125 de metri. Se credea că va veni acasă, dar şi-a schimbat planurile, fiind atras de Gasherbrum II, care are altitudinea de 8.035 metri. Iar pe 21 iulie îi atingea vârful.

„Uneori cuvintele sunt prea sărace pentru a spune tot ce simţim. Vă împărtăşesc imensa bucurie şi recunoştinţă de a-i fi fost îngâduit lui Adrian, în această dimineaţă, să păşească pe vârful celui de al 13-lea uriaş al lumii. Ascensiunea a fost făcută cu în aceşi stil rapid, plecând ieri dimineaţă din Camp 2, cu o pauză de câteva ora în Camp 3 şi apoi direct spre vârf“.

Aceasta este postarea Inei Laza, soţia alpinistului, cea care, pe pagina de Facebook, ţine un jurnal al ascensiunilor alpinistului. Ascensiunea pe Gasherbrum II se poate „traduce“ şi altfel pentru român. Acest ultim vârf este al noulea de peste 8.000 de metri din cariera lui, anul trecut, Laza reuşind să urce pe alţi patru din Himalaya.

Gasherbrum II, căruia i se mai spune şi „Muntele frumos“ este situat la graniţa dintre Pakistan şi China, prima ascensiune reuşită fiind în 1956. Este mai puţin predispus la avalanşe de munţi. Pe vreme bună îşi justifică denumirea, stâncile, zăpada şi semeţia lui formând peisaje impresionante. Mai are un „frate“, Gasherbrum I, care are altitudinea de 8.080 de metri.

Cât despre ascensiunea pe Nanga Parbat, iată ce scria Ina Laza: „Şi-a terminat munţii din Nepal, iar acum a plecat să încerce altceva. Astfel că a ales să meargă în Pakistan, pentru a urca pe cel mai înalt munte de acolo, Nanga Parbat. Mie, chiar nu-mi place deloc acest masiv, mai ales pentru că i se mai spune şi «Mâncătorul sau Ucigaşul de oameni». Prezintă o rată foarte mare de mortalitate şi totodată este cel mai îndepărtat“.

Lui Adrian Laza, ideea de a urca pe creste foarte înalte i-a încolţit în minte de ceva vreme, dar a pus-o în practică pe la 50 de ani, o vârstă când alţii se gândesc la pensionare. Şi s-a pus pe „muncă“. Când nu-i pe înălţimile masivului din Asia, nu este zi în care să nu se antreneze. Dintr-o săptămână, rei zile sunt la sală, la aerobic şi forţă.

În celelalte patru urcă orice munte are în zona British Columbia, acolo unde locuieşte, uneori cu zeci de litri de apă în spate pe care îi duce până în vârf, indiferent de vreme. Programul: trezit la ora 04.30, la 06.00, fie lumină, întuneric, ploaie, zăpadă, vânt sau soare, deja se află pe traseu. A citit sute de cărţi şi consultat zeci de specialişti în ascensiuni la altitudini mari.

În ceea ce priveşte palmaresul alpinistului român, el arată astfel: Monte Rosa – 4.634 metri şi Mont Blanc – 4.809 metri au fost urcate în iulie 2014, urmând Mera Peak – 6.476 metri – octombrie 2014, din nou Mont Blanc, în septembrie 2016, pentru ca pe Cho Oyu – 8. 201 metri să pună piciorul pe 30 septembrie 2016, fiind primul optmiar din carieră.

Pe 20 mai 2017, ajungea la cota 8.700 de metri, în prima experienţă de pe Everest, urmând Elbrus – 5.642 metri (octombrie 2017), Aconcagua – 6.962 metri (29 ianuarie 2018), Makalu – 8.481 metri (14 mai 2018). Pe 16 mai 2019 a urmat ascensiunea reuşită pe Everest, apoi Annapurna1 – 8091 metri (16 aprilie 2021) şi Lhotse – 8. 516 metri (23 mai 2021).

Pe 27 septembrie 2021 a arborat steagurile României şi canadei pe Manaslu – 8.163 metri, Dhaulagiri – 8.167 metri a fost cucerit pe 15 octombrie acelaşi an, iar ultimul optmiar urcat a fost Nanga Parbat – 8.126 metri (1 iulie 2021 optmiar. În 2015 a fost cutremurul din Nepal, iar Adrian s-a implicat în trimiterea de ajutoare şi construirea unei şcoli alături de Clubul Rotary Piatra Neamţ 2005. A contribuit şi la constituirea unei fundaţii, Ajutor pentru Nepal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din alt judeţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea
AdvertisementTrending