Eveniment
Nemţeancă ucisă de gripa porcină, la Paris

■ femeia avea 42 de ani şi a stat intubată la o secţie ATI a unui spital din Paris timp de 5 săptămîni ■ trupul neînsufleţit va fi incinerat ■ urna şi lucrurile ei vor fi aduse în ţară după ce se vor deschide graniţele ■ nemţeanca era absolventă a unei facultăţi de limba franceză şi germană, înainte de deces urmînd în Franţa cursuri de masaj japonez ■
În plină pandemie de Coronavirus, cînd în întreaga lume se moare pe capete de această afecţiune, o familie din Roman a fost lovită de o veste cumplită: fiica lor în vîrstă de 42 de ani, care trăia în localitatea Chartres, pe Valea Loarei, la 80 de kilometri de Paris, a murit. Decesul s-a consemnat într-un spital din capitala Franţei, dar nu a fost cauzat de temutul virus ucigaş, ci de gripă porcină, cunoscută şi sub denumirea de gripă mexicană, afecţiune izbucnită în 2009 pe continental nord-american.
„Pe 26 martie am primit un telefon prin care am aflat o veste cumplită şi anume aceea că fiica noastră, în vîrstă de 42 de ani a murit într-un spital din Paris, la Salpetriere, unde a fost transportată de la spitalul din Chartres, după ce s-a îmbolnăvit grav de o gripă. Timp de cinci săptămîni cît a stat la ATI, a fost deconectată de la aparate doar o singură dată şi pentru cîteva minute, pentru a vedea dacă poate rezista fără suportul lor. Starea ei era deosebit de gravă, aflîndu-se în comă indusă, timp în care era intubată şi hrănită artificial, prin perfuzii. Pentru că nu avea asigurare medicală, am fost sunaţi de prietenul ei şi i-am făcut în România una internaţională.
Noi credem că a fost vorba tot de Coronavirus, dar ni s-a comunicat că diagnosticul care i-a fost pus la spitalul francez, unul din cele mai mari unităţi publice din Europa, a fost acela de gripă tip A (H1N1), cunoscută ca fiind gripa porcină sau gripă mexicană. Nu am crezut nici o clipă că nu va putea fi salvată în Franţa, o ţară în care medicina e avansată. Fiica mea era bolnavă de mică, de astm bronşic, de care s-a îmbolnăvit în urma unei rujeole, timp în care i s-au administrat multe antibiotice, ce i-au slăbit sistemul imunitar şi i-au afectat şi rinichii. Ani de zile, în copilărie, am tratat-o fie la Slănic Moldova, fie la Govora, dar a rămas cu aceste probleme repiratorii, provocate de astmul bronşic, crizele findu-i potolite doar de folosirea unui spray“, ne-a mărturisit tatăl romaşcancei, C.L., realizator al unei emisiuni săptămînale la un post local de televiziune din Roman.
Acesta ne-a mai spus că fiica sa, absolventă a unei facultăţi de limba franceză şi germană a fost căsătorită în Italia, în Sicilia, unde a locuit 10 ani, timp în care afecţiunea de care suferea i s-a ameliorat, datorită climei mediteraniene. După 10 ani de mariaj şi o căsnicie terminată cu un divorţ a părăsit Sicilia, a revenit în România şi s-a stabilit la Piatra Neamţ. Părinţii ei au mai spus că fiica lor a plecat apoi la Chartres, la prietenul ei, dar nu s-a acomodat cu climă semicontinentală, influenţată de curenţii dispre Oceanul Atlantic, iernile foarte reci.
Urma un curs de masaj japonez şi vroia să-şi deschidă un cabinet
Romaşcanca venea destul des în ţară, ultima dată fiind însoţită şi de prietenul ei din Franţa, locuind la Piatra Neamţ. În momentul în care a contactat virusul de tip A (H1 N1) ea urma un curs de reconversie profesională , învăţînd masaj japonez, după exemenele de specializare intenţionînd să-şi deschidă un cabinet.
Regretul părinţilor este acela că, pentru moment, nu o pot înmormînta acasă, la Roman şi că pentru o perioadă nu vor avea unde aprinde o lumînare. „Am vorbit cu prietenul ei la telefon. La începutul săptămînii viitoare (documentarea a fost făcută sîmbătă, 28 martie – n.r.) urmează a fi incinerată şi cînd se va putea, după ridicarea restristricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de coronavirus, prietenul ei ne va aduce acasă urma cu cenuşa ei şi atunci îi vom face o înmormîntare creştinească.
L-am chemat acasă pe părintele Mihăiţă Popovici, care i-a făcut o slujbă, imediat ce am aflat vestea morţii fiicei. Astăzi (sîmbătă – n.r.) am plătit slujbele creştineşti care trebuie făcute în conformitate cu tradiţiile noastre ortodoxe: la 9 zile şi la 40 de zile“, a mărturisit tatăl femeii.
Acesta spune că, în ciuda faptului că mai au două fete, vor rămîne neconsolaţi de decesul fiicei lor, moartă departe de ţară şi în sufletul lor va rămîne un gol imens. Gripa A (H1N1) numită şi gripă porcină, gripă mexicană sau gripă nord-americană a izbucnit în Mexic, în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspîndindu-se în întreaga lume.
Deşi iniţial a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la prima declanşare, din aprilie 2009 şi pînă în august 2010, cînd Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sfîrşitul pandemiei, afecţiunea a provocat între 150.000 şi 575.000 de decese în întrega lume. Medicii spun că această boală gripală relativ uşoară se manifestă la om cu febră moderată, cu afectarea organelor respiratorii superioare, naso-faringiene şi mai rar cu tulburări gastro-enterice.
Boala survine la persoane cu sistemul imunitar slăbit, la bolnavi cronici, dar şi la femei gravide, copii şi persoane obeze. Specialiştii mai susţin că există o mare asemănare între gripa AH1N1 şi gripa spaniolă, tot un virus H1N1, dar aviar, care afectează mai mult tinerii, cu vîrste cuprinse între 5 şi 35 de ani şi mai puţin bătrînii. Toate cazurile anchetate şi raportate de ţări către OMS au fost intra-umane.
Specialiştii mai spun că sezonul gripal începe toamna şi se încheie primăvara. Epidemia de gripă din 2009 s-a declanşat pentru prima dată în Mexic, OMS susţinînd că răspîndirea virusului a fost favorizată de circulaţia mare a persoanelor la nivel planetar.
Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sînt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ: febră, oboseală, lipsă a poftei de mîncare, tuse, dureri în gît şi la unele persoane stări de vomă şi diaree. Conform OMS, în 2009, în Franţa au existat 11.629 de cazuri de îmbolnăviri, din care 32 de persoane au murit. În acelaşi an, în România s-au îmbolnăvit de gripă porcină 5.990 de persoane, din care au decedat 82 , toate nevaccinate.

-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitate2 săptămâni,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitate2 săptămâni,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect de lege pentru a susţine performanţa zace în sertarele Parlamentului. Ce spune deputatul de Neamţ care l-a iniţiat
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman