Contactează-ne

Actualitate

Nemţeancă emigrată în Canada: „Cînd ieşi pe stradă ai impresia că te afli într-un peisaj selenar”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fostă jurnalistă, timp de 12 ani la postul local de televiziune din Roman, Gabriela Jescu, a emigrat în Canada ■ acum lucrează ca inspector guvernamental ■

Gabriela Jescu, fostă jurnalistă la postul local de televiziune CNS Roman, relatează din îndepărtata Canadă modul în care cei de acolo trec peste provocările pandemiei de noul coronavirus.

„Timp de 12 ani am lucrat ca jurnalist la CNS Roman şi sper ca unii dintre romaşcani să-şi mai amintească de mine. În urmă cu 12 ani am luat hotărîrea de a emigra în Canada, în Montreal, mai exact. Aici, la fel ca mine trăiesc încă 100.000 de români, la care se adaugă alţi 40.000 din provincia Quebec.

Asta demonstrează că sîntem o comunitate destul de mare şi ceea ce vă pot spune, cu certitudine, e faptul că sîntem foarte mîndri că ne-am născut în România. Toţi prietenii noştri sînt români, dar evident că avem prieteni şi printre localnici.

Acasă şi eu şi soţul meu şi fiica noastră vorbim româneşte. Sărbătorile le petreceam pînă acum împreună cu românii şi cel mai des, pînă la izbucnirea pandemiei, ne întîlneam la biserică, la sărbători cîmpeneşti, cu prilejul unor manifestări ale comunităţii româneşti.

Într-un cuvînt, trăim ca acasă. Acum însă, de cînd a izbucnit pandemia de Coronavirus traversăm şi aici, ca în întreaga lume, o perioadă destul de grea, din cauza acestui virus ucigaş, care a întors pe dos întreaga Planetă.

Timp de 10 ani am lucrat la Poliţia provinciei Quebec, iar de mai bine de jumătate de an m-am transferat la unul din multele ministere ale provinciei. Am un post de gestiune şi de aproape o lună sînt nevoită să lucrez de acasă, de unde coordonez serviciul de poştă interministerială, care trebuie să funcţioneze bine şi pe aceste vremuri de criză sanitară, foarte complicată.

Este un serviciu de care populaţia are nevoie. Ceea ce este evident că de mai bine de o lună de cînd a izbucnit pandemia de coronavirus, viaţa s-a schimbat foarte mult şi aici. Cînd ieşi pe stradă ai impresia că te afli într-un peisaj selenar. Nu mai este lume pe străzi, nu mai circulă maşini. Mai putem ieşi în parc o oră pe zi, dar cu respectarea distanţei de doi metri între noi. Canadienii sînt un popor foarte disciplinat şi cu respect faţă de deciziile autorităţilor.

Ceea ce vă pot spune este faptul că aici nu există acea isterie colectivă pe care o vedem la televizor în România, unde nu sînt ascultate deciziile autorităţilor. Aici e contrariul. Lumea a înţeles că aceste hotărîri se iau pentru a proteja populaţia, pentru a o feri de efectele îmbolnăvirii cu acest virus”, a mărturisit Gabriela Jescu. Aceasta spune că viaţa în Canada este normală, cu excepţia interdicţiei ca oamenii să interacţioneze ca înainte de pandemie.

În schimb Gabriela Jescu nu uită să vorbească, cu umor, despre tendinţa multor români, care obişnuiţi cu lipsurile din ultima parte a „Epocii de Aur” s-au năpustit şi în Canada în supermarket pentru a- şi face provizii alimentare, pentru a putea supravieţui o perioadă de timp mai lungă.

„Avem însă încredere că totul se va termina cu bine, dacă respectăm regulile. Lumea nu este speriată, oamenii sînt calmi, amabili şi speră ca în maxim o lună să revină la o viaţă socială normală.

Nu pot însă să nu mă gîndesc, cu îngrijorare, acasă, la mama mea, care a rămas singură în România. Este bătrînă. Are 74 de ani şi de cîte ori vorbesc cu ea pe WhatsApp o îmbărbătez şi o sfătuiesc să se ferească de a ieşi din casă”, a mai spus nemţeanca Gabriela Jescu.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending