Contactează-ne

Actualitate

Nebunia parcărilor – ce-a fost mai întâi Parking sau Primăria?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nebunia cu locurile de parcare din Piatra Neamţ a atins cote maxime. La aceleaşi cote sunt şanse să ajungă şi panica sau revolta pietrenilor din cauza acestui subiect care abia acum îşi arată adevărata hidoşenie. Motiv pentru care se simte nevoia unor precizări. Nu la fel de “diplomate” precum cele făcute de reprezentanţii municipalităţii. Spre deosebire de ei, noi, ca jurnalişti, nu simţim nevoia să acoperim sau măcar să scuzăm lipsa de interes sau chiar incompetenţa unor funcţionari, politicieni, consilieri locali, secretari etc. Dar să vedem care sunt faptele, personajele şi posibilele concluzii.

FAPTE: Primăria a declarat că vrea să ia în administrare parcările din Piatra Neamţ. A supărat probabil tare pe un privat care “parcometra” parcările cu plată din oraş şi care a rămas fără obiectul… muncii, dar aici nu a fost, cel puţin public, mare scandal. Apoi s-a “uitat” spre parcările de reşedinţă, aflate în ograda unei struţo-cămile numite Parking, o societate la care vreo 80% dintre acţiuni sunt deţinute de consiliul local, iar restul de diverşi privaţi.

Societatea acuzată de unii nu doar că trage doar două dungi de vopsea şi încasează, ba chiar că a cumpărat la un moment dat vopseaua de la o firmă cu sediul social la o adresă periculos de… identică cu domiciliul directorului. Dar toate astea ţin de trecut.

Revenind la prezent, iniţial părea că Parking va concubina cu primăria întru` administrarea parcărilor timp de un an. Cât să se pregătească primăria pentru preluarea tuturor parcărilor. Brusc, de aproximativ o săptămână lucrurile s-au precipitat maxim: concubinajul s-a făcut ţăndări, iar primăria a pus-o repede de un regulament de administrare a parcărilor şi a anunţat că va tranşa preluarea administrării la sfârşit de februarie.

De ce? Pentru că pe 28 februarie se încheie contractul dintre Parking şi primărie. Mulţi s-a întrebat dacă o fi şi care o fi motivul din spatele acestui divorţ, altul decât cel invocat oficial că nu mai poate fi prelungit contractul din motive… legale. Apoi a început nebunia, dar până atunci haideţi să vedem şi personajele.

PERSONAJELE: Primăria – personaj colectiv cu şef un primar aflat la primul mandat. Care declară că e mânat în luptă doar de dorinţa de a aduna la buget toţi banii din închirierea parcărilor. Ca să facă parcări noi şi să investească şi în spaţii verzi, amenajare etc, în noul limbaj de lemn “regenerare urbană” ca să mai combatem din poluarea produsă de maşinile ce ocupă parcările. Sub el şefuţi viceprimari şi şefuţi de compartimente şi direcţii. Pe cei din urmă nu ştim ce îi mână în luptă, dar avem suspiciuni rezonabile că au dormit în timp ce trebuiau să facă planton pe subiectul cu parcările.

Societatea Parking SA – alt personaj colectiv cu un şef director trecut prin ciur şi dârmon în sensul că “a trecut” prin mai multe partide şi mai mulţi primari. Cu nişte şefuleţi mai mici în consiliul de administraţie şi alţi şefuţi prin AGA. Ultimii evident de familie bună, politică, “aleşi” locali, nu doar consilieri locali. Ăştia au dormit în front mai dihai şi ar vrea să fie personajele “anonime” din toată povestea. Deşi avem suspiciuni rezonabile că sunt principalii vinovaţi.

Relaţia dintre cele două personaje? Incertă, dar teoretic definită de faptul că Parking e o societate subordonată Consiliului Local şi, în baza unui contract, de ani buni încasează bani pe parcările care sunt ale Primăriei şi plăteşte o redevenţă. De restul banilor? Îşi dă salarii şi îşi cumpără vopsea.

NEBUNIA? Abia zilele acestea a ieşit la iveală, de când cu divorţul de care vă ziceam: Parking are contract, prelungit anul trecut, doar până în 28 februarie 2022. Are şi o “hârtie” de la primărie prin care i se spune că, în consecinţă, nu poate încheia contracte decât până la data respectivă. Ce face Parking? I se rupe, ca la colţul străzii zic ca să fie limbajul după atitudinea ei, de ce îi spune  acţionarul principal şi face contracte pe un an de zile. Că ea nu are posibilitate şi nu “ştie” să facă altfel contracte. Ce face Primăria? Habar nu are că lui Parking i se rupe. Doi funcţionari de la Patrimoniu cică nu au fost atenţi şi vor fi cercetaţi disciplinar. Ce fac “aleşii” din AGA? Cei din CA? Dorm liniştiţi şi nu mişcă un deget. Somnoroase păsărele…

La ce s-a ajuns? Contractul dintre Parking şi Primărie încetează pe 28 februarie. Tot atunci, normal şi legal, încetează şi contractele dintre Parking şi amărâţii de pietreni. Care amărâţi, evident nu din vina lor, trebuie să se pună pe “treabă”: să ceară de la Parking banii înapoi pentru diferenţa de contract de care nu o să mai beneficieze şi să meargă la Primărie să încheie noi contracte.

De ce atâta chin pentru amărâţii plătitori de taxe şi impozite şi în avans plătitori de contracte pentru parcări? Pentru că la Parking şi la Primărie unii au dormit liniştiţi în timp ce încasau lefuri din banii amărâţilor. Şi i-a durut în… la bască de faptul că îi pun pe drumuri pe amărâţii de pietreni. E nebunie? E noaptea minţii? Probabil, dar mai sigur e… măgărie pe banii amărâţilor.

O societate subordonată consiliului local care nu ascultă de consiliul local, care încheie contracte pe perioade în care nu mai are pe ce încheia contracte şi nişte unii prin AGA şi Primărie care habar n-au de asta. Şi, totuşi, o întrebare persistă: ce dracuî o fi fost întâi? Parking sau Primăria? Şi cine de cine ar trebui să asculte, în mod legal evident? Şi, mai ales, cine răspunde pentru disconfortul pietrenilor?

P.S. Într-un alt episod, eventual, despre nebunia ce va să fie dacă în şedinţa de CL de luni, 28 februarie, nu va fi votat proiectul de hotărâre privind preluarea parcărilor. Atunci chiar că rămân parcările în… aer.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Deputatul Leoreanu anunță că au început lucrările de restaurare a casei marelui compozitor Celibidache

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ valoarea proiectului este de 5.643.790 lei și este finanțat de Compania Națională de Investiții ■ după finalizarea restaurării, care are ca termen sfârșitul anului 2023, în acest imobil se va amenja un centru cultural ■

După ani de așteptare, în cea de a doua jumătate a acestei luni, mai exact din data de 16, au demarat  lucrările de reabilitare la Casa Sergiu Celibidache, proiect de conservare, restaurare și protecție a momentului istoric, în valoare de 5.643.790 lei, finanțat de Compania Națională de Investiții. Imobilul monument architectonic este cunoscut în lista celor de acest tip  sub numele de Casa Vornicului Done,  dar romașcanii îl cunosc sub denumirea de Casa Celibidache.

Asta pentru că aici s-a născut celebrul compozitor (1912-1996). Imobilul a fost achiziționat de la moștenitori de către Primăria Roman în anul 2000, cu 100.000 de euro și de atunci a existat o preocupare constantă pentru accesarea de fonduri necesare consolidării. Cum valoarea proiectului era una ridicată, s-a apelat la soluția de transferare a imobilului în administrarea Consiliului Județean, pentru obținerea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

Deputatul PNL, Dan Laurențiu Leoreanu, a declarat că reabilitarea Casei Celibidache a fost o prioritate pentru sine, încă din timpul celor două mandate și jumătate pe care le-a avut ca primar. „Am avut o serie de discuții punctuale cu domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, dar și cu doamna Manuela Pătrășcoiu, președintele Companiei Naționale de Investiții.

Discuții erau bazate pe argumente clare venite de la Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, iar în acest moment vă pot informa că am reușit să deblocăm acest proiect. Astfel, lucrările de restaurare, consolidare și reabilitare au început. Sper ca executantul care a contractat lucrarea să își facă treaba repede și bine, iar până la finalul anului viitor lucrarea să fie încheiată,  așa cum prevede proiectul”, a declarat parlamentarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Lucrările sunt realizate de asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti, care au obţinut lucarea în urma licitaţiei pentru proiectul „Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“.

Pentru începerea lucrărilor, constructorii au avut nevoie de un aviz special de la Comisia naţională pentru componente artistice, ce funcţionează la Bucureşti și care, prin Direcția Județeană de Cultură Neamț, a aprobat demararea investiției dar cu condiția conservării elementelor artistice existente în cele două saloane cu picturi, asupra cărora se va interveni cu specialiști în restaurare, unii greu de găsit în ultimii ani.

Inițial, valoarea estimată a contractului de restaurare era de 4.427.696 lei, plus TVA. Pentru cheltuielile de proiectare şi asistenţă tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, la care se adaugă lucrări pentru reabilitarea efectivă, care au o valoare de 4.150.409 lei, organizare de şantier 73.091 lei, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste de predare la beneficiar de 10.500 lei.

Tatăl marelui muzician, Demostene Celibidache, era de origine greacă şi a fost ofiţer de cavalerie, iar mama compozitorului era din Roman. Intrat în politică a ajuns prefect al Iaşului. În imobilul achiziţionat de municipalitate a funcţionat ani de zile Şcoala de Muzică, care poartă numele marelui compositor, unitate ulterior mutată în strada Bogdan Dragoș, într-o clădire anexă a școlii gimnaziale, din cauza riscurilor de siguranță pe care le prezenta clădirea.

Citește știrea

Actualitate

Sondaj la Piatra Neamţ – ce părere au pietrenii despre partide şi politicieni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sondaj de opinie realizat în perioada septembrie-octombrie, la comanda PNL, în municipiul Piatra Neamţ, arată ce părere au pietrenii despre politicieni şi partidele politice, dar şi despre calitatea vieţii în municipiul Piatra Neamţ.

Astfel, la această întrebare, se remarcă faptul că 30% dintre repondenţi au spus că sunt “mai degrabă mulţumiţi”, în vreme ce cei mai mulţi, 32%, au spus că sunt “nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi”.

Conform sondajului, Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, e în picaj când vine vorba de imaginea publică, 31% dintre pietrenii intervievaţi spunând că despre el au o părere “foarte proastă”.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, stă mult mai bine, în sensul că 14% dintre cei intrebaţi au spus că au o părere bună despre el, iar 6% chiar foarte bună.

Interesant este că 50% dintre cei intervievaţi au spus că sigur ar merge la vot dacă ar fi alegeri locale săptămâna viitoare, ceea ce ar fi extraordinar, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost mereu într-un trend descrescător şi mult sub 50%, în Piatra Neamţ, la ultimele runde de alegeri.

Cât priveşte cu cine ar vota, aici câştigător relaxat e actualul primar, Andrei Carabelea, conform sondajului menţionat acesta adunând undeva la 37% din opţiunile de vot, la distanţă de peste 10 procente faţă de un contracandidat de la PSD, indiferent cine ar fi acesta, prefectul Adrian Niţă sau lidera consilierilor PSD, Florentina Moise.

PNL ar câştiga şi alegerile pentru CL, cu 38%, urmat de PSD, cu 26%, iar, surpriză sau nu, pe locul trei ar fi AUR, cu 13%.

Interesant este şi faptul că, la CJ Neamţ, preşedintele PNL George Lazăr, l-ar devansa pe cel al PSD, Ionel Arsene, diferenţa între cei doi fiind, conform sondajului menţionat, de 39%, faţă de 26%, în favoarea primului.

Citește știrea

Actualitate

Societatea MARSAT, pe primul loc în Topul Național al Firmelor din România

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la cea de a XXIX-a ediție a manifestării Camerei de Comerț și Industrie a României, firma romașcană s-a situat pe locul I la secțiunea Agricultură ■ la gală au participat 600 de firme cu performanțe în diverse domenii ■

La Romexpo București a avut loc, în seara zilei de 23 noiembrie, Gala de premiere a celor mai bune firme incluse în Topului Național al Firmelor din România (TNF), eveniment ce a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție. Camera de Comerț și Industrie a României acordă anual distincții societăților care au performat în anul anterior.

Deschiderea importantei manifestări a fost făcută de Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, care a vorbit în alocuțiunea sa despre greutățile pe care mediul de afaceri românesc le-a avut și le are, după doi ani de pandemie. La acestea s-au adăugat repercusiunile generate de criza economică ce survine războiului din Ucraina și de criza energetică, una de nivel mondial.

Potrivit președintelui CCIR, Mihai Daraban, firmele din România au produs în primele 10 luni ale anului în curs peste 12 miliarde de euro, realizând astfel în jur de 54% din cifra de afaceri la nivel general de țară. Topul Național al Firmelor din anul 2022 a adus în atenția opiniei publice rezultatele și performanțele celor mai importante companii autohtone din șapte domenii de activitate.

Este vorba despre industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții. Camera de Comerț și Industrie a României a trasmis la evenimentul aminitit că un număr de 12.740 de firme au fost incluse în primele 10 poziții, printre acestea numărându-se și compania nemțeană, care, în ciuda greutăților, se menține de ani buni în acest top al performanței.

Pentru a realiza acest top, au fost analizate 802.243 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România, iar departajarea s-a realizat pe baza cifrei de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane și eficienţa utilizării capitalului angajat. Topul Național al Firmelor 2022 este un clasament realizat de către CCIR și reprezintă un barometru al performanței în afaceri.

La baza acestuia stau indicatori financiari importanți ca: cifră de afaceri, profitul din exploatare, ponderea profitului din cifra de afaceri și numărul de salariați. Cifrele analizate indică un număr de 12.740 de companii care au fost incluse în primele 10 poziții ale TNF 2022. Cifra totală de afaceri a acestor companii a atins suma de 212,14 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a însumat 19,56 miliarde de euro. Companiile incluse pe primele 10 poziții ale TNF 2022 oferă un număr de 1.309.440 locuri de muncă.

În 2021, au fost înregistrate tendințe de creștere a tuturor indicatorilor pentru toate domeniile incluse în Top, respectiv pentru numărul de companii aflate  în primele 10 poziții, cifră de afaceri, profit și număr de salariați. Cele mai semnificative domenii, ca pondere după numărul de companii incluse în top 10, sunt: industria (35,2%), serviciile (28%), comerțul (20,9%), agricultura, silvicultura și pescuitul (5%), construcțiile (4,7%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,7%), turismul (2,2%).

Reamintim faptul că, MARSAT SA Roman este lider pe piața agricolă cu cele mai mari și mai performanțe silozuri din Moldova și are că obiect principal de activitate depozitari și producția agricolă în sectorul vegetal, capacitatea totală de depozitare  ridicându-se la 92.000 de tone. Compania dezvoltă afaceri în domeniul comerțului cu cereale, al comerțului cu mașini agricole, al cultivării terenurilor proprii și a celor aflate în arendă.

Citește știrea
Advertisement
Trending