Contactează-ne

Actualitate

Neamţul, văzut pe postul francez TF1

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ postul de televiziune a prezentat un documentar despre frumuseţile României ■ materialul începe cu imagini surprinse pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui şi Cheile Bicazului ■ România e descrisă astfel: „Această ţară nu te poate fermeca decât într-o călătorie între tradiţie şi modernitate. E mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant“ ■

„O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“.

Aşa începea Audrey Crespo-Mara, crainica postului de televiziune francez TF1, prezentarea unui documentar dedicat ţării noastre şi intitulat „Europa noastră: descoperirea României sălbatice“. Măgulitor am putea zice, după ce ani în şir, diverse publicaţii şi televiziuni din Hexagon îşi făcuseră un obicei din a prezenta impostaze deloc încântătoare de la noi, sau catalogându-ne în fel şi chip. Şocantă şi jignitoare a fost situaţia din 2002, înaintea unui meci amical al naţionalei la Paris, când francezii au scos un afiş al partidei în care apăreau câţiva jucători de-ai lor, dar şi un violonist ambulant, care cânta în faţa unei biserici.

„Diferenţă între culturi“, au scris pe afiş, iar jucătorii români au cerut anularea partidei, lucru care nu s-a mai petrecut. Şi a mai fost episodul din 1994, când presa franceză a elogiat evoluţia României la CM din SUA, apreciind că „Hagi şi şatra lui din Carpaţi scriu istorie la Mondiale“.

Lăsând la o parte toate acestea, documentarul menţionat chiar este unul profesionist, explicând de ce o vizită în România ar trebui să figureze pe un itinerariu de vacanţă. Filmul prezentat pe TF1 poate fi vizionat la adresa; https://www.lci.fr/voyages/video-a-nous-l-europe-a-la-decouverte- de-la-roumanie-sauvage-2162370.html Materialul filmat, care are 5 minute, a fost difuzat în cadrul ştirilor TF1 de la ora 20:00, deci una de maximă audienţă, sâmbătă, 22 august 2020, crainica rezumând în câteva fraze conţinutul.

„În această seară, te ducem în România pentru a descoperi natura brută şi autentică. Această ţară nu te poate fermeca decât într-o călătorie între tradiţie şi modernitate. De- a lungul verii, v-am dus într-o călătorie în ţările europene cu bogăţie nebănuită. O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“.

Zona seamănă cu altele din Canada

Documentarul începe cu imagini extrem de pitoreşti din diverse locuri din ţară, din judeţul Neamţ, Harghita, Braşov şi Sibiu, apoi pelicula rulează cu prezentarea Lacului de acumulare de la Bicaz.

„Acesta este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa de Est“, spun francezii, dar caracterizarea este oarecum relativă, e cel mai mare de pe râurile interioare ale Românie, însă sunt altele imense în S-E Europei. Reporterul i-a şi câteva interviuri celor care se distindeau pe luciul de apă, în caiace, spunând că zona seamănă cu altele din Canada, un turist afirmând: „Vin de câte ori pot să mă plimb cu caiacul, este superb“, completat de o adolescentă, tot în barcă: „Este pentru prima dată când vin aici, totul este superb“.

Jurnaliştii francezi continuă periplul pe luciul lacului, dintr-o ambarcaţiune filmând căsuţele plititoare de pe un mal, fiind salutaţi şi intrând în dialog cu cei aflaţi pe locuinţele ridicate pe tuburi plutitoare. Următoarea ţintă a echipei de filmare este canionul creat în urmă cu zeci de mii de ani de apele pârâului Bicaz – Cheile Bicazului. Alte dialoguri cu cei întâlniţi, un vizitator afirmând că este de neînchipuit ce a creat Mama Natură aici, semn că, probabil, era pentru prima în zonă, iar o fetiţă de vreo 5-6 ani le- a spus că i-au plăcut cascadele formate de strâncile din albie.

Cei de la TF1 au lăsat în urmă Neamţul, trecând în Harghita, prima oprire făcând-o la Lacul Roşu. Cadre expresive surprind francezii cu împrejurimile şi cu cei care vâsleau alene printre trunchiurile de copaci, care încă se mai iţesc din apă. Francezii ne poartă apoi în staţiunea Sovata, insistând pe Lacul Ursu. Drumul îi duce spre Sibiu, unde filmează Castelul de lut din Valea Zânelor, altă destinaţie turistică de neevitat pentru cei care se îndreaptă, sau nu, spre Transfăgărăşan.

Aici, ghid le este Răzvan Vasile, cel care a creat mininăţia din „argile“, după cum o prezintă francezii. Ultimul popas e la Sibiu, fostă Capitală Culturală Europeană. „Suntem din Bucureşti, dar venim des la Sibiu. Este altceva, ne simţim bine“, le destăinuie un cuplu realizatorilor documentarului, care mai intervievează un ghid şi încheie filmul cu vederi de ansamblu a fostului burg feudal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending