Contactează-ne

Actualitate

Neamţul, văzut pe postul francez TF1

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ postul de televiziune a prezentat un documentar despre frumuseţile României ■ materialul începe cu imagini surprinse pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui şi Cheile Bicazului ■ România e descrisă astfel: „Această ţară nu te poate fermeca decât într-o călătorie între tradiţie şi modernitate. E mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant“ ■

„O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“.

Aşa începea Audrey Crespo-Mara, crainica postului de televiziune francez TF1, prezentarea unui documentar dedicat ţării noastre şi intitulat „Europa noastră: descoperirea României sălbatice“. Măgulitor am putea zice, după ce ani în şir, diverse publicaţii şi televiziuni din Hexagon îşi făcuseră un obicei din a prezenta impostaze deloc încântătoare de la noi, sau catalogându-ne în fel şi chip. Şocantă şi jignitoare a fost situaţia din 2002, înaintea unui meci amical al naţionalei la Paris, când francezii au scos un afiş al partidei în care apăreau câţiva jucători de-ai lor, dar şi un violonist ambulant, care cânta în faţa unei biserici.

„Diferenţă între culturi“, au scris pe afiş, iar jucătorii români au cerut anularea partidei, lucru care nu s-a mai petrecut. Şi a mai fost episodul din 1994, când presa franceză a elogiat evoluţia României la CM din SUA, apreciind că „Hagi şi şatra lui din Carpaţi scriu istorie la Mondiale“.

Lăsând la o parte toate acestea, documentarul menţionat chiar este unul profesionist, explicând de ce o vizită în România ar trebui să figureze pe un itinerariu de vacanţă. Filmul prezentat pe TF1 poate fi vizionat la adresa; https://www.lci.fr/voyages/video-a-nous-l-europe-a-la-decouverte- de-la-roumanie-sauvage-2162370.html Materialul filmat, care are 5 minute, a fost difuzat în cadrul ştirilor TF1 de la ora 20:00, deci una de maximă audienţă, sâmbătă, 22 august 2020, crainica rezumând în câteva fraze conţinutul.

„În această seară, te ducem în România pentru a descoperi natura brută şi autentică. Această ţară nu te poate fermeca decât într-o călătorie între tradiţie şi modernitate. De- a lungul verii, v-am dus într-o călătorie în ţările europene cu bogăţie nebănuită. O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“.

Zona seamănă cu altele din Canada

Documentarul începe cu imagini extrem de pitoreşti din diverse locuri din ţară, din judeţul Neamţ, Harghita, Braşov şi Sibiu, apoi pelicula rulează cu prezentarea Lacului de acumulare de la Bicaz.

„Acesta este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa de Est“, spun francezii, dar caracterizarea este oarecum relativă, e cel mai mare de pe râurile interioare ale Românie, însă sunt altele imense în S-E Europei. Reporterul i-a şi câteva interviuri celor care se distindeau pe luciul de apă, în caiace, spunând că zona seamănă cu altele din Canada, un turist afirmând: „Vin de câte ori pot să mă plimb cu caiacul, este superb“, completat de o adolescentă, tot în barcă: „Este pentru prima dată când vin aici, totul este superb“.

Jurnaliştii francezi continuă periplul pe luciul lacului, dintr-o ambarcaţiune filmând căsuţele plititoare de pe un mal, fiind salutaţi şi intrând în dialog cu cei aflaţi pe locuinţele ridicate pe tuburi plutitoare. Următoarea ţintă a echipei de filmare este canionul creat în urmă cu zeci de mii de ani de apele pârâului Bicaz – Cheile Bicazului. Alte dialoguri cu cei întâlniţi, un vizitator afirmând că este de neînchipuit ce a creat Mama Natură aici, semn că, probabil, era pentru prima în zonă, iar o fetiţă de vreo 5-6 ani le- a spus că i-au plăcut cascadele formate de strâncile din albie.

Cei de la TF1 au lăsat în urmă Neamţul, trecând în Harghita, prima oprire făcând-o la Lacul Roşu. Cadre expresive surprind francezii cu împrejurimile şi cu cei care vâsleau alene printre trunchiurile de copaci, care încă se mai iţesc din apă. Francezii ne poartă apoi în staţiunea Sovata, insistând pe Lacul Ursu. Drumul îi duce spre Sibiu, unde filmează Castelul de lut din Valea Zânelor, altă destinaţie turistică de neevitat pentru cei care se îndreaptă, sau nu, spre Transfăgărăşan.

Aici, ghid le este Răzvan Vasile, cel care a creat mininăţia din „argile“, după cum o prezintă francezii. Ultimul popas e la Sibiu, fostă Capitală Culturală Europeană. „Suntem din Bucureşti, dar venim des la Sibiu. Este altceva, ne simţim bine“, le destăinuie un cuplu realizatorilor documentarului, care mai intervievează un ghid şi încheie filmul cu vederi de ansamblu a fostului burg feudal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending