Prima pagină
Neamțul, fruntaș pe țară la Bacalaureatul întârziaților

■ la examen s-au înscris 574 de candidați ■ au promovat 187 din promoția curentă și 51 din seriile anterioare ■ 251 de elevi au contestat rezultatele inițiale ale evaluării ■ rata de promovabilitate de anul acesta este de 41,46% ■ acest rezultat situează județul ca al doilea din țară la rata de promovabilitate ■
Marți, 29 august 2023, au fost publicate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat la sesiunea a II-a. Președintele Comisiei Județene de Bacaluareat, Carmen Barna, inspector școlar general adjunct, a făcut câteva considerații pe marginea modului de desfășurare și a rezultatelor din Neamț.
„În sesiunea august 2023 a examenului de Bacalaureat, în județul Neamț au fost 574 candidați prezenți, din care 238 au reușit să promoveze. Din totalul de candidați promovați, 187 sunt din promoția curentă și 51 din seriile anterioare. Au fost depuse 215 contestații, cele mai multe la disciplina Limba și literatura română, respectiv 72.
Pentru 30 de candidați nota finală a fost mai mare decât cea inițială, pentru 5 candidați nota a rămas nemodificată, iar pentru 37 nota s-a micșorat. La proba Ed -proba la alegere a profilului și specialității au fost depuse 87 de contestații. Pentru 49 de candidați nota obținută a fost mai mare, pentru 5 nota a rămas nemodificată, iar pentru 33 candidați nota obținută a scăzut. Procentul de promovabilitate este de 41,46% față de 33,55% în sesiunea august septembrie a anului trecut.
Acest lucru reprezintă o creștere de 2,61%. Astfel, ne situăm pe locul al II-lea la nivel național la rata de promovabilitate din această sesiune”, a precizat Claudia Barna. Au mai fost depuse 51 contestații la Biologie, 39 la Matematrică, 20 la Geografie. Cea mai mare medie este 8,86 și a fost obținută de un candidat de la profilul Matematică – Informatică, elabsolvind Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.
La nivel central, rata de promovare înregistrată în cea de a doua sesiune este, după soluționarea contestațiilor, de 32,5%, constatându-se o majorare cu 2,7% a promovabilității, în raport cu rata inițială de 29,8%. Astfel, au promovat examenul 9.284 candidați, cu 780 mai mult față de prima afișare. Dintre aceștia, 6.656 candidați aparțin promoției curente, iar 2.628 candidați provin din promoțiile anterioare.
Au fost depuse 12.031 contestații, defalcate astfel: 4.022 la proba Ea – Limba română; 88 la proba Eb – Limbă și literatura maternă; 3.745 la proba Ec – Proba obligatorie a profilului și 4.346 la proba Ed – Proba la alegere a profilului și specializării. Pentru 387 lucrări notele au fost modificate prin creștere sau descreștere.
În cea de a doua sesiune, evaluarea lucrărilor scrise s-a făcut digitalizat, proces care a oferit o serie de beneficii, susțin organizatorii, comparativ cu formatul clasic de evaluare. Au fost eliminate costurile pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, a fost redus substanțial timpul de lucru destinat evaluării; a fost diminuat riscul erorii umane în privința calculului notei finale, etc.

-
Prima pagină5 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Actualitate5 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima pagină2 săptămâni,
Pași concreți pentru asocierea Primăriei Piatra Neamț cu CSM Ceahlăul