Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Vremea, capricioasă în perioada viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ninsori şi vînt, valorile termice rămîn modeste la început de aprilie ■ cu toate acestea nu vor mai fi temperaturi minime nocturne sub 0 grade ■ precipitaţii nu sînt anunţate ■

Prima lună de primăvară din acest an a fost capricioasă din punct de vedere termic şi au fost înregistrate salturi mari de la o zi la alta.

Ne-am bucurat de intervale în care maximele diurne au ajuns pînă spre 20 de grade Celsius, dar au fost şi zile, mai ales pe final de Mărţişor, în care mercurul din termometre a urcat cu greu pînă la 1 grad cu plus.

Tot pe final de martie am avut zăpadă şi chiar dacă nu a nins foarte mult stratul a fost mai mare decît în plină iarnă, cînd la Piatra Neamţ de exemplu nu a nins mai deloc. Previziunile arată faptul că şi luna aprilie debutează cu timp capricios şi nu va fi prea cald pentru acest moment al anului.

Totuşi, cel puţin pentru început, nu vom mai avea parte de minime negative, iar în cele mai calde zile din intervalul de prognoză nu vor fi mai mult de 13 grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că pînă pe 27 martie, la ora 10.00, jumătatea de vest a judeţului este sub avertizare cod galben de vînt, fiind aşteptate în zona de munte rafale cu viteze de pînă la 70 – 90 km/h.

Este aşteptată o încălzire, iar pe fondul unui cer absolut senin la amiază în Piatra Neamţ se vor înregistra 10 grade. Noaptea rămînem cu cerul degajat iar minima scade spre pragul îngheţului şi se opreşte la 1 grad.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 28 martie, cu excepţia faptului că cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii. Valorile termice diurne nu trec de 10 grade, iar noaptea aduce cam 2 grade. Se încălzeşte puţin duminică, 29 martie, cînd sînt anunţate valori termice diurne de 11 grade, iar noaptea va fi mai blîndă şi minima va fi de 5 grade, pe fondul unui cer mai mult acoperit.

Săptămîna viitoare debutează cu soare şi vreme bună. Astfel luni, 30 martie, va fi cer degajat iar soarele saltă mercurul din termometre pînă la valoarea de 13 grade astfel că va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză. Cu toate acestea regimul termic diurn nu prea îl influenţează pe cel nocturn şi din nou vor fi cam 5 grade.

O răcire tranşantă va fi marţi, 31 martie, cînd chiar dacă este anunţat cer variabil cu soare la amiază nu vor fi mai mult de 8 grade. Senin va fi şi peste noapte cînd minima scade sensibil pînă la 4 grade. Aprilie debutează cu cer acoperit, nu şi cu precipitaţii.

Miercuri, 1 aprilie, ne putem aştepta la o maximă diurnă comparabilă cu intervalul precedent, 8 grade, iar peste noapte se vor înregistra 3 grade. Joi, 2 aprilie, nu scăpăm de nori, dar se face mai cald, circa 11 grade, iat vineri va fi cam tot aşa, maxima fiind estimată la 10 grade.

Actualitate

Primăria Piatra-Neamţ sprijină producătorii locali : îi promovează pe CITY APP

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Piatra-Neamţ vine în sprijinul producătorilor locali din întreg judeţul, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul on-line prin intermediul aplicaţiei PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro.  „Toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere, au fost contactaţi, iar cei care au dorit se regăsesc acum în aplicaţia PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro, la secţiunea Producători locali(https://piatraneamtcity.ro/ro/places/producatori-locali).

Astfel, cei care doresc să achiziționeze produse direct de la producători, pot accesa paginile menționate unde se regăsește oferta fiecărui producător în parte și datele lui de contact.

Lista cuprinde producători din toate zonele  judeţului care comercializează legume şi fructe din producţia proprie, produse lactate, carne proaspătă şi preparate din carne, produse apicole, conserve, dulciuri de casă şi băuturi tradiţionale”, se precizează într-un comunicat de presă al municipalităţii pietrene.

„Ne dorim ca în continuare producătorii locali să își poată vinde marfa, în ciuda restricților impuse pericolul infectării cu virusul Covid-19, și în același timp pietrenii să aibă de unde procura produse agroalimentare de calitate. Un prim pas în acest sens a fost sprijinirea producătorilor pentru promovare în mediul on-line , urmând ca în etapa următoare să realizăm chiar o platformă on-line tip food-delivery pentru a facilita comercializarea produselor locale direct de la producători .Îndemn, totodată, pietrenii să cumpere de la producătorii din zonă în această perioadă dificilă pentru toată lumea, susținând astfel și economia locală” a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Toţi producătorii care doresc să se înscrie pe platforma PIATRA NEAMŢ CITY APP pot solicita acest lucru trimiţând un email la adresa infopn@primariapn.ro sau telefonic la numărul 0748 146 809.

 

Citește știrea

Actualitate

Inspecţia Economică, în control la Consiliul Judeţean Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de ministrul finanţelor ■ controlul a fost solicitat de prefectul de Neamţ ■

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, marţi, că Inspecţia Economică face controale la mai multe primării, între care cea a Sectorului 1, dar şi la Consiliul Judeţean Neamţ. În Neamţ, controlul a fost solicitat de prefect, rezultatele acţiunii de verificare fiind aşteptate. Florin Cîţu a afirmat că Inspecţia Economică din Ministerul Finanţelor face controale la mai multe primării, spunând că a început anul trecut cu un control la Primăria Capitalei. În acest caz, primul raport a fost trimis deja către DNA, şi se aşteaptă şi celelate rapoarte. „Zilele trecute a fost trimisă Inspecţia Economică la cererea primarului Sectorului 1, pentru Primăria Sectorului 1, acum suntem acolo în control, înţeleg că sunt şi alte primării din Bucureşti unde vom primi această cerere. Acum aproape o lună deja, nu am prezentat public, dar Inspecţia Economică a fosat trimisă în control la Consiliul Judeţean Neamţ, la cererea prefectului de acolo, şi aşteptăm rezultatele acelui control, şi nu în ultimul rând, în 17.11. 2020 echipele de control ale ANAF au început un control la Federaţia Română de Fotbal, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public”, a detaliat Cîţu.

Citește știrea

Actualitate

Mara Calista, candidat PNL Neamț: Pilonului II de pensii administrate privat trece pragul de 70 de miliarde de lei active

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Partidul Național Liberal a apărat, a redat încrederea în acest sistem de economisire și va crește contribuția aferentă acestuia

Pentru prima dată de la înființarea sistemului de pensii administrate privat, în anul 2008, activele depășesc 70 de miliarde de lei. Peste 70% din acești bani sunt investiți în titluri de stat și în jur de 20% sunt în acțiuni la Bursă. Cu alte cuvinte, banii românilor susțin activ economia românească, susțin ferm companiile românești.

Am susținut în toți cei 4 ani de mandat ca Pilonul II de pensii să rămână în continuare o formă validă de economisire pentru fiecare român în parte. Am luptat, de multe ori pe picior de inegalitate, cu un PSD care și-a dorit constant naționalizarea și desființarea acestui Pilon. PSD nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă această formulă de (re)investiție a banilor, folosind un protecționism electoral care a fost la un pas să pună la pământ tot conceptul de pensii  administrate privat. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat și astăzi, echipa PNL propune creșterea contributivității lunare la 4,75% până în 2024. Cu alte cuvinte, mai mulți bani se întorc înapoi în economie, realizează capitalizare pentru beneficiarii reali și susțin dezvoltarea României”, a declarat Mara Calista, deputat în Comisia de muncă și protecție socială și candidat pe listele județului Neamț.

Mecanismele de protecție socială sunt din ce în ce mai mult supuse unei presiuni datorate unei populații tot mai îmbătrânite a României. Pilonul I de pensii, așa cum funcționează astăzi, nu va mai fi sustenabil fără un sprijin din partea Pilonului II, fără o serie de mecanisme de protecție și încredere.

Succesul Pilonului II de Pensii de stat administrate privat ne arată că indiferent de anumite abordări cu iz populist pe termen scurt ale PSD care pot zdruncina capacitatea investițională, economia rezistă, crește și, în definitiv, economisește activ banii de pensie ai românilor. Faptul că titlurile de stat sunt principalul segment investițional ne arată că administratorii privați au încredere în economia românească, în reziliența acesteia în vremurile pe care le traversăm. Banii noștri, ai tuturor, sunt în siguranță, pe termen lung”, a conchis deputatul Mara Calista.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu 7,6 milioane de salariaţi români, au încheiat luna octombrie din 2020 cu active totale de 70,2 miliarde lei, record istoric, în creştere cu 8,3 miliarde lei de la începutul anului în principal pe fondul revenirii unor acţiuni din portofoliu şi ca urmare a contribuţiilor trimise de salariaţii români.

 

Mara CALISTA, deputat PNL

Citește știrea

Trending