Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Vremea a luat-o razna

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la o zi la alta, valorile termice au scăzut cu mai bine de 10 grade ■ precipitaţii nu prea au fost, dar regimul termic s-a schimbat brusc ■ de la finalul săptămînii se încălzeşte din nou ■

Primăvara este capricioasă şi de la o zi la alta regimul termic s-a schimbat dramatic.

Informarea de precipitaţii şi vînt nu a fost precum s-a anunţat, însă temperaturile au intrat la apă peste noapte. Pe 5 martie 2020, la ora 12, termometrele indicau 3 grade la Tîrgu Neamţ, 4 grade erau la Roman, la Piatra Neamţ se înregistrau 5 grade, iar la staţia meteorologică de la Ceahlău – Toaca erau valori negative de -1 grad.

De menţionat este faptul că înainte cu o zi, pe 4 martie, a fost vreme de aprilie sau chiar mai iar termometrele au indicat valori mult peste media perioadei. Cel mai cald a fost la Roman unde s-au înregistrat 18,7 grade, iar la Piatra Neamţ în cel mai cald moment al zilei au fost 17,6 grade. Cei de la Tîrgu Neamţ au avut parte de 16,8 grade, iar pînă şi în vîrf de munte, pe Toaca, au fost valori ridicate pentru început de martie, 7 grade. Stratul de zăpadă a mai scăzut şi a ajuns în cîteva zile de la 40 la 25 de centimetri.

Dacă meteorologii au dreptate se mai încălzeşte chiar de pe 6 martie, cînd este anunţat cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 13 grade, ceea ce face ca fluctuaţiile termice să fie deosebit de mari de la o zi la alta. Noaptea cerul va fi degajat şi minima se opreşte la 3 grade. Cu începere de duminică, 8 martie, norii se regrupează în zona noastră, dar va fi mai cald decît în intervalul precedent.

Maxima diurnă saltă la 15 grade, iar minima nopţii ajunge la 5 grade. Dacă specialiştii nu dau greş, se răceşte din nou pe parcursul zilei de duminică, 8 martie, cînd din nou mercurul din termometre coboară destul de mult, pînă la 9 grade. În plus, sînt aşteptate ploi mai importante din punct de vedere cantitativ.

Precipitaţii dar mai slabe vor fi şi peste noapte dar va fi totuşi bine din punct de vedere termic, cu o minimă de 6 grade. Săptămîna viitoare debutează tot cu cer acoperit, însă ploile se opresc. Luni, 9 martie, nu vor fi mai mult de 10 grade, iar noaptea vor fi cam 5 grade. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie de marţi, 10 martie, şi pînă la finele săptămînii viitoare nu mai sînt aşteptate precipitaţii, revine soarele şi se face din ce în ce mai cald.

La începutul intervalului vor fi valori termice diurne de 10 grade, care ajung pe final de săptămînă pînă la 16 grade. Acelaşi trend îl vor avea şi valorile termice nocturne, începem cu minime de 5 grade şi se ajunge la valori de 8 grade pe final de săptămînă.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending