Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Violată de tată, a rămas însărcinată. Nemernicul a fost arestat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un caz de o gravitate rară s-a soldat cu o arestare ■ o minoră de 13 ani şi ceva a rămas însărcinată, cel care a abuzat de ea dovedindu-se a fi chiar tatăl ei ■ probele ADN au dus la rezolvarea cazului, la acest lucru contribuind şi cooperarea între poliţiştii români şi cei italieni ■ autorul faptei a fost reţinut după întoarcerea din Peninsulă ■

Magistraţii de la Judecătoria Roman au trimis după gratii, pentru 30 de zile, un individ de 37 ani, Iulian Şerban, tată a 10 copii, din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, acuzat de viol asupra unei minore de 13 ani. Întors, recent, din străinătate, a fost reţinut şi prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, fiind arestat în seara zilei de 22 iulie.

Prim procurorul şef adjunct al Parchetului Roman, Dragoş Varganici, a declarat pentru Monitorul: „La data de 22 iulie 2020, organele de cercetare penală au dispus măsura preventivă a reţinerii unei persoane de sex masculin, în vîrstă de 37 de ani, din comuna Icuşeşti, cercetată sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de viol în formă continuată.

La aceeaşi dată, procurorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de această persoană sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de viol sub formă continuată şi au sesizat Judecătoria Roman cu propunerea de arestare preventivă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a a admis propunerea parchetului şi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile“.

Procurorul Varganici a mai spus afirmat că autorul riscă o pedeapsă de pînă la 12 ani închisoare şi a confirmat că violatorul a fost reţinut ca urmare a cooperării cu poliţiştii italieni.

Elena Cozma, asistent social la Primăria Icuşeşti a declarat că viaţa acestei familii e demnă de o veritabilă telenovelă, fiind însă una plină de promiscuităţi. „Bărbatul acuzat de viol lucra în construcţii, în Italia. Victima, de mică, a crescut în Italia, iar faptele s-au petrecut începînd cu 2017.

La un moment dat, copiii au venit cu tatăl acasă, mama rămînînd în Italia, dar s-a întors şi ea după o perioadă. Femeia a constat că fetei îi este rău, a dus-o la medic, care a descoperit că era însărcinată în şase săptămîni. Mama a solicitat să i se facă avort şi s-au luat probe de AND de la făt“, a declarat asistenta socială, Elena Cozma.

Testul a fost efectuat pentru că deja fusese comisă o infracţiune de natură sexuală, dacă avem în vedere vîrsta victimei. S-au luat probe ADN de la fraţii adolescentei şi rude, mai puţin de la violator, care plecase iar în Italia. Ulterior, minora a dat declaraţii evazive, spunînd că a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe persoane.

La două-trei săptămîni după întîmplare, mama şi-a luat copiii, plecînd tot în Peninsulă. Cît despre aceasta, ae are 42 de ani şi a trăit la Valea Ursului, în concubinaj cu un bărbat, cu care a avut opt copii. După decesul acestuia s-a stabilit la Băluşeşti, unde o vreme a trăit, tot în concubinaj, cu acest Iulian Şerban pe care-l ştia de mult timp. Şi o să vedem de ce.

În Italia, pentru a primi mai multe drepturi sociale de pe urma copiilor, s-a căsătorit cu Iulian, el luînd numele soţiei, acela de Şerban. Anul trecut, în această familie încropită se pare din interes material, s-a petrecut o tragedie, într-un accident de maşină decedînd doi copii, iar părinţii au primit despăgubiri uriaşe, de circa 2 milioane de euro. Între timp, anchetatorii români, care aveau în lucru cazul fetei rămase însărcinată la 13 ani şi ceva au colaborat cu cei din Italia, i s-a efectuat un test ADN lui Iulian Şerban şi ceea ce era o ipoteză s-a confirmat.

Era tatăl copilului minorei. Asta demonstrează că el şi mama fetei avuseseră relaţii intime cînd femeia trăia în concubinaj cu alt bărbat, cel de la Valea Ursului, decedat între timp. Şi cazul a fost soluţionat zilele trecute, cînd Iulian Şerban a venit în România, pentru a participa la pomenirea unei rude. A urmat reţinerea şi apoi arestarea.

FOTO: generica

Actualitate

Cererile de personal sînt extrem de puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începutul de primăvară nu a dezmorţit piaţa muncii ■ cele mai multe cereri de noi salariaţi vin de la angajatorii din zona reşedinţei de judeţ ■

Primăvara calendaristică nu a dezmorţit piaţa muncii, iar pe 1 martie 2021 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă un număr total de 283 de posturi vacante. Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea avea loc în zona reşedinţei de judeţ unde patronii au nevoie de 116 noi lucrători calificaţi în diverse ocupaţii.

În zona Roman ar fi nevoie de 108 noi lucrători. Cele mai puţine oportunităţi de angajare sînt la Tîrgu Neamţ, pentru că angajatorii au nevoie doar de 59 de salariaţi. Din totalul job-urilor disponibile, prea puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Defalcat, în reşedinţa de judeţ se caută un specialist marketing şi mai mulţi ingineri între care doi specializaţi în prelucrarea lemnului, alţi doi ingineri ar trebui să fie calificaţi în textile – pielărie, plus un inginer compartiment calitate.

Nu s-a ocupat de mult timp postul de designer grafic şi multimedia şi cel de director de publicitate. Pentru cei cu studii medii cele mai multe cereri sînt în ocupaţia de lucrător comercial, unde sînt vacante 11 locuri de muncă, dar se mai caută bucătari, barmani, electricieni, frezoni universali sau tîmplar universal. Mai multe relaţii despre cererea de personal la nivelul zonei pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman şi-ar putea găsi de lucru doi economişti şi un inspector protecţia muncii. Pentru ceilalţi sînt pe piaţă 20 de locuri de muncă în ocupaţia de operator producţie ceramist, ar mai fi nevoie de 10 operatori confecţii, dar sînt şi 23 de job-uri pentru necalificaţi în mai multe domenii, plus 6 locuri sînt pentru asistenţi medicali, ori 7 confecţioner – asamblori articole textile. La Tîrgu Neamţ sînt patru cereri de licenţiaţi şi nu s-au acoperit de mai mult timp 2 job-uri de sculptori în lemn, dar se caută şi un inginer geodez şi un inginer silvic. Pentru ceilaţi sînt libere 13 job-uri de confecţioner textile, se mai caută 5 deujbişti, sau cîte 2 frezori, strungari sau sudori.

Citește știrea

Actualitate

Începe şcoala pentru cei care n-au făcut-o on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unităţile vor comunica numărul de copiii care vor fi incluşi în proiectul Şcoala după şcoală ■ ei vor începe recuperarea materiei pierdute ■ de la compania Altex vor sosi în judeţ 750 costume de protecţie ■

Inspectorul general, Mihai Obreja, a anuţat care sînt măsurile luate în cele 323 unităţi şcolare din Neamţ, pentru asigurarea accesului la procesul de învăţămînt.

„Aşa cum se ştie, 201 şcoli învaţă în această săptămînă în scenariul verde, 128 în scenariul galben şi patru unităţi de la Agapia în scenariul roşu. Aici vor fi faţă în faţă doar preşcolarii şi şcolarii de la clasele I-IV şi 143 copii vor învăţa on-line.

În restul şcolilor din judeţ se urmăreşte aplicarea măsurilor de securitate şi prevenire a infectării cu SARS Cov 2. E important că şcolile dispun de materiale sanitare, unele primind măşti şi de la autorităţile locale.

Ministerul Educaţiei a semnat un contract cu firma Altex prin care se furnizează peste 500.000 de măşti în zece judeţe. Noi nu primim măşti pentru că stocurile sînt suficiente, dar vom primi 750 costume de protecţie care vor fi utilizate în şcoli“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

Acesta a arătat că în judeţ se fac pregătiri pentru aplicarea unui ordin prin care se va organiza programul intitulat Şcoala după şcoală, care va avea în vedere activităţile de remediere a cunoştinţelor elevilor care nu au avut acces în acest an la şcoala on-line pentru că elevii nu au avut tablete, internet sau curent electric.

„Pînă vineri, 5 martie, fiecare şcoală ne va comunica situaţia acestor copii şi vom stabili cum va începe programul de remediere pentru aceşti copii, care se vor încadra în acest program naţional pilot. Aici sînt incluşi elevii cărora nu li s-a putut încheia situaţia şcolară la sfîrşitul primului semestru, cei aflaţi în situaţie de corigenţă sau bolnavi“, a mai adăugat inspectorul Mihai Obreja.

În toate şcolile din mediul urban au ajuns şi se folosesc testele rapide date de către Direcţia de Sănătate Publică. „Aceste testări sînt făcute de către asistentele medicale din şcoli, iar în mediul rural, primarii au încheiat convenţii cu medicii de familie. Am fost informaţi de către conducerea ministerului despre faptul că în curînd vor fi repartizate şi acele teste din salivă, care pot fi folosite şi de personal fără pregătire sanitară, ceea ce este bine. Sperăm ca în continuare, în Neamţ să ţinem epidemia sub control“, a adăugat inspectorul general, care este convins despre faptul că dacă în continuare se respectă cu stricteţe măsurile de distanţare fizică, de purtare a măştilor, de aerisire a sălilor de clasă, de dezinfecatre pe mîini şi de dezinfectare a suprafeţelor, numărul de îmbolnăviri în şcoli va fi unul redus.

Citește știrea

Actualitate

Recomandări pentru cadourile de Mărţişor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi urile ■ cel mai important: cumpăraţi de la comercianţi autorizaţi ■

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ vine cu sfaturi utile pentru toţi cei care fac cadouri la început de primăvară.

„Este recomandat ca achiziţionarea produselor să se facă numai de la operatori economici autorizaţi, fie că funcţionează în locaţii stabile (magazine, supermarket-uri), fie în locaţii amplasate temporar, în baza autoritaţiei emise de autoritatea locală“, anunţă instituţia.

Comercianţii au mai multe obligaţii legale între care afişarea denumirii firmei şi a orarului de funcţionare, a plachetei Telefonul Consumatorilor; informarea consumatorilor privind denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, importatorului şi distribuitorului; principalele caracteristici ale produsului – natura materialelor din care sînt confecţionate, cantitatea, condiţii de întreţinere, păstrare, depozitare, riscuri previzibile – avertismente.

Marcarea informaţiilor trebuie să fie şi în română, să corespundă cu informaţiile din marcarea originală, să fie cu caractere lizibile şi indelibile. Produsele pentru care este obligatorie marcarea datei limită de consum, a datei durabilităţii minimale trebuie să se comercializeze în cadrul acestor termene. Este recomandat ca, după eliberarea bonului de vînzare, acesta să fie păstrat pentru eventuale reclamaţii.

În mod special, la achiziţionarea mărţişoarelor ce conţin bijuterii din metale şi pietre preţioase consumatorii trebuie să primească un Certificat de calitate în original, care va conţine trebuie detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc), garanţia acordată şi modalitatea de asigurare a acesteia (service şi termen de remediere, politica de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare).

Achiziţionarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. La comercializarea florilor, trebuie să se ţină cont de existenţa unor informaţii obligatorii: denumirea produsului; principalele caracteristici tehnice şi calitative; compoziţia pentru alte materiale destinate întreţinerii florilor şi plantelor; existenţa în magazin a unor fotografii martor, pentru buchetele care se realizează la comandă.

Comercianţii trebuie să prezinte consumatorilor o fotografie martor, din care să rezulte componenţa şi aspectul buchetului, cu denumirile florilor autohtone şi exotice conţinute, cît şi denumirea ornamentului verde (feriga, asparagus, ficus pumila, hedera, gypsophila elegans, gypsophila paniculata,etc).

Citește știrea

Trending