Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Vandali francezi în Parcul Naţional Ceahlău. Unul dintre ei s-a accidentat grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un grup de cetăţeni francezi a smuls bariera de intrare în aria protejată şi şi-a făcut de cap prin pădure călare pe vehicule puternice de teren ■ în zona Pîrîul Martin, unul dintre ei a căzut şi s- a accidentat grav ■ a fost găsit de un ranger al Parcului, în timp ce agoniza, părăsit de camarazi ■ chemaţi să intervină, salvamontiştii au solicitat elicopterul SMURD, care l-a transportat la spitalul din Tîrgu Mureş ■

Un incident grav, care se putea încheia tragic, a avut loc miercuri, 29 mai, în zona Parcului Naţional Ceahlău. Dimineaţă, un grup de 15 turişti francezi puşi pe distracţie fără limite, au ignorat indicatoarele care interziceau accesul în aria protejată şi au înlăturat bariera de metal de la capătul drumului forestier. Practic, au smuls-o din pămînt, pentru a intra nestingheriţi în adîncul pădurii, la bordul unor motociclete şi vehicule puternic motorizate (SSUV – Side by Side Utility Vehicle). În jurul prînzului, un aventurier neatent a căzut rău în zona Pîrîului Martin, suferind fracturi grave, fiind găsit de un ranger al Parcului Naţional Ceahlău. „Unul din rangerii mei, în timp ce patrula, a găsit o barieră solidă, din metal, smulsă la intrarea în drumul forestier ce leagă comuna Ceahlău de Bicazu Ardelean, în zona Pîrul Martin. Colegul a găsit un accidentat şi au mai trectut prin zonă cîteva SSUV-uri, nişte vechiule mai puternice decît ATV-urile. Rangerul a încercat să-i oprească, dar era singur, iar acei cetăţeni au refuzat. A venit apoi Salvamontul şi s-au ocupat de accidentat. A venit şi Poliţia şi urmează ca oamenii legii să deschidă dosar penal“, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău. Acesta auzise că francezii s-au îndreptat ulterior spre Cheile Bicazului -Hăşmaş şi şi-a sunat colegii de la Parcul Naţional învecinat, ca să-i avertizeze. „Am înţeles că zilele trecute aceiaşi francezi au avut nişte probleme cu mascaţii în munţii Călimani. E o firmă care se ocupă cu turism de genul ăsta şi îi aduce în România. De altfel, ei nici nu aveau acte de identitate, spuneau că sînt la firma care i-a adus aici. Vom merge şi noi la Poliţie să vedem ce au identificat ca să dăm şi noi o sancţiune pentru încălcarea ariei protejate cu acele vehicule“, a mai precizat şeful Administraţiei Parcului Naţional.

„Dacă făceam aşa ceva în Franţa, eram la puşcărie, fără discuţii“

Poliţia, prin purtătorul de cuvînt, a confirmat incidentul petrecut miercuri pe raza Parcului Naţional Ceahlău: „Colegii de la Secţia 12 Bicaz au fost sesizaţi despre faptul că un cetăţean francez a căzut de pe o motocicletă pe care o conducea pe un drum forestier din masivul Ceahlău. La faţa locului a fost solicitat şi un echipaj de Ambulanţă care a preluat victima. Din primele cercetări a reieşit faptul că acesta în vîrstă, de 24 de ani, cetăţean francez, făcea parte dintr-un grup de turişti francezi şi se deplasa din staţiunea Durău prin traseul montan către municipiul Gheorgheni, iar pe drumul forestier, ar fi căzut de pe motocicletă, accidentîndu-se. După sosirea echipajului medical, ceilalţi turişti şi-au continuat drumul. în urma impactului, victima a suferit mai multe leziuni şi a fost solicitat elicopterul SMURD care l-a preluat şi l-a transportat la o unitate spitalicească din Tîrgu Mureş. S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi urmează a se efectua cercetări pentru a se stabili împrejurările în care a avut loc acest accident“, a declarat Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al IPJ Neamţ. La rîndul său, Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ a descris cum s-au petrecut lucrurile în timpul intervenţiei: „Cînd am ajuns acolo era un haos. Victima avea traumatisme la coloană, politraumatizat la torace, la umăr. Un utilaj de-al nostru a adus o asistentă pentru că Ambulanţa nu putea ajunge la faţa locului, după care s-a adus de la a doua Ambulanţă şi doctoriţa. Apoi am luat decizia de a chema elicopterul care l-a preluat de la Durău. Am 26 de ani de cînd conduc Salvamont, peste 2000 de operaţiuni de salvare, dar nu mi-a lăsat nimeni accidentatul în braţe şi a plecat. Ştiau că trebuie să vină elicopterul, ştia că îi era rău colegului lor, nu m-a ajutat unul din ei să-l duc jos. A venit unul totuşi care mi-a spus că e tatăl lui, dar nu ştiu dacă era chiar aşa…“, a declarat şeful Salvamont Neamţ. Conform legislaţiei, în parcurile naţionale din România, accesul cu vehicule cu combustibile fosil şi în afara traseelor turistice este interzis. De asemenea, accesul autovehicolelor în fondul forestier naţional este interzis şi se sancţionează cu amendă de la 2000 la 5000 de lei pentru fiecare vehicol. Raul Papalicef era indignat şi uluit în acelaşi timp de evenimentul petrecut miercuri: „Dacă ar face în Franţa ce au făcut în România, i-ar închide pe loc. Nu au stat cînd a venit Poliţia, au fugit. Au lăsat accidentatul şi au plecat. Au luat şi motocicleta avariată şi au plecat. Să nu-mi spună că nu au înţeles că la barieră scria «Parcul Naţional Ceahlău», pentru că la fel se scrie şi în franceză. Dar să scoţi bariera din pămînt…vin să ne dea lecţii de civilizaţie…Dacă eu făceam aşa ceva în Franţa sau în Austria, erau pline ziarele şi eram la puşcărie, fără discuţii“, a răbufnit şeful Salvamont Neamţ.

Advertisement








Trending