Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tuberculoza, o boală de import

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ sînt 49 de cazuri de tuberculoză cu confirmare bacteriologică şi histologică ■ sînt şi 31 de persoane cu TBC fără confirmare şi 214 de meningită bacilară ■

Tuberculoza sau „Boala sărăciei“ este încă foarte răspîndită în România, maladia intrînd în rîndul celor monitorizate printr-un program naţional de supraveghere.

Mare parte a acestei boli, susţin medicii epidemiologi, este adusă din afara ţării. Curios este faptul că, în străinătate, doctorii, spun aceleaşi surse, nu reuşesc să pună acestor bolnavi un „verdict“ corect şi abia ajunşi în România sînt diagnosticaţi cu TBC.

„Tuberculoza nu este o boală scăpată de sub control. La noi funcţionează un program naţional de combatere a maladiei. Ceea ce avem noi în momentul de faţă sînt fie cazuri de import, fie persoane care s-au îmbolnăvit de la pacienţi ce vin din alte ţări unde tuberculoza nici măcar nu e recunoscută de medici, pentru că nu au văzut în perioada cînd au studiat la facultate cazuri de TBC şi atunci leziunile de pe radiografiile pulmonare nu le atrag atenţia şi nu se gîndesc că ar putea fi o astfel de afecţiune.

Am cunoscut asemenea persoane care s-au întors din străinătate cu altfel de diagnostic pus de medicii care i-au tratat de alte boli, cînd ei, de fapt, aveau tuberculoză. Statistic, în judeţul Neamţ avem 49 de cazuri de tuberculoză, avînd confirmare bacteriologică şi histologică. Dacă este să vorbim de zonele în care boala este mai răspîndită putem spune că e vorba de Roman şi zona metropolitană şi de localităţile de pe Valea Muntelui.

Avem şi 31 de cazuri de tuberculoză fără confirmare bacteriologică şi histologică şi 214 cazuri de meningită bacilară. Situaţia este cauzată de condiţiile de viaţă precare ale populaţiei, pentru că, de obicei, TBC-ul este o boală considerată a fi a sărăciei, dar am avut surprize ca să se instaleze şi la persoane care aveau condiţii de viaţă normale.

La aceste persoane, dacă tratamentul este condus corect, boala se vindecă, în cazul în care pesoana este cooperantă. Probleme apar la necooperanţi, care nu iau cu regularitate tratamentul, pentru că tuberculoza este o boală în care tratamentul este de durată, cu medicamente multe şi, uneori,  greu de suportat.

Foarte mulţi pacienţi nu doresc spitalizarea şi dacă ajung acasă nu iau tratamentul din varii motive: uită să-l ia sau refuză să-l ia pentru că îl suportă greu pentru că dă şi fenomene adverse.În aceste situaţii apare tuberculoza multibloc rezistentă. Este cu adevărat o mare problemă de sănătate, pentru că boala este trasmisibilă şi la această maladie se selectează tulpini de bacil Koch, care nu răspund la nici un fel de tratament şi conduc la decesul pacientului“, a declarat Daniela Marcoci, şef al Departamentului de Promovarea Sănătăţii, din cadrul DSP Neamţ.

Cele mai recente date epidemiologice, respectiv cele din 2018, indică o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, conform Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei. Prin comparaţie, la nivelul Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending