Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tradiţionalii mici de 1 Mai au fost înlocuiţi cu droguri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei tineri au sărbătorit altfel Ziua Muncii ■ au fost traşi pe dreapta de poliţişti, testele ieşind pozitive la Canabis ■ toţi trei s-au ales cu dosare penale ■ ample verificări în trafic au avut loc zilele trecute ■ unii dintre şoferi au prezentat oamenilor legii documente măsluite ■

Minivacanţa de 1 mai 2020 a fost prilej de relaxare, dar dacă nu s-a mai mai putut merge la grătare pentru mici şi bere, unii au găsit alt mod de a trăi intens ziua, „delectîndu-se“ cu… stupefiante.

Iar dintre cei care s-au distrat astfel, trei nemţeni au fost prinşi sub influenţa drogurilor, în timp ce se aflau la volan. Primul a „căzut“ un tînăr de 20 de ani, dn Piatra Neamţ. S-a întîmplat pe 1 mai, oamenii legii de la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ oprindu-l pe Aleea Brazilor din reşedinţa de judeţ.

A fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cannabis, astfel că a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a prezenţei substanţei psihoactive. În plus i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.

La scurt timp, în aceeaşi zonă, poliţiştii au depistat un tînăr de 19 ani şi el drogat. Întrucît şoferul pietrean avea un comportament suspect, fiind incoerent în mişcări şi vorbire a fost condus la sediul poliţiei, fiind depistat pozitiv tot pentru cannabis. Şi el a făcut o vizită la spital şi are dosar penal. Un alt individ care a căzut în aceeaşi abatere, un tînăr de 23 de ani, Rediu, a fost depistat la volan, în Piatra Neamţ, pe 2 mai, cînd se deplasa cu maşina pe Aleea Tineretului.

Şi în cazul lui rezultatul drugtest-ului a fost pozitiv. Avînd în vedere tote aceste considerente, poliţiştii rutieri reiterează faptul că substanţele psihoactive influenţează comportamentul conducătorului auto, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, acesta nemaiputînd fi stăpîn pe propriile mişcări şi nu mai poate evita obstacolele apărute în cale. Şoferul care a consumat stupefiante poate deveni agresiv, trecînd uşor de la calm la nervozitate, de cele mai multe ori finalitatea fiind producerea unui accident rutier, uneori cu consecinţe deosebit de grave.

Dosare de la adeverinţele de angajator

Un pietrean de 40 de ani s-a ales cu acuze penale după ce a vrut neapărat să iasă la plimbare, dar a uitat să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, bazîndu-se pe altceva. El a fost depistat în trafic, pe 2 mai 2020, fiind tras pe dreapta de oamenii legii la un filtru ce a avut loc în Piatra Neamţ.

Fiindu-i solicitate documentele, individul a prezentat o adeverinţă care atesta calitatea de angajat al unei firme pietrene. În urma verificărilor s-a stabilit că nu era angajat al societăţii comerciale respective. S-a ales cu dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals. În aceeaşi abatere au căzut alţi doi bărbaţi, de 33, respectiv 46 de ani, din Mureş şi Suceava. Primul a fost tras pe dreapta în Bicaz, arătînd o adeverinţă permanentă eliberată de o firmă din Mureş, dar în urma verificărilor în Registrul Electronic General de Evidenţă a Salariaţilor s-a stabilit că nu era angajat.

Suceveanul a fost depistat în trafic la Gîdinţi, pe 1 mai. Şi el a prezentat o adeverinţă de angajator, era salariat acolo, dar avea raporturile de muncă suspendate. „Aducem în atenţia cetăţenilor care aleg să încalce normele legale în vigoare, expunîndu-se riscurilor de natură medicală dar şi rigorilor legislaţiei, asupra faptului că poliţiştii din filtrele rutiere au la dispoziţie aplicaţii electronice prin care pot verifica autenticitatea adeverinţelor eliberate şi calitatea de angajat a persoanei care prezintă o astfel de adeverinţă“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Reamintim că oamenii legii acţionează permanent pentru menţinerea unui climat optim de siguranţă publică. Astfel, în noaptea de 2/3 mai, în intervalul orar 20:00 – 02:00, poliţiştii au desfăşurat o acţiune cu efective mărite pentru prevenirea faptelor de natură contraveneţională şi infracţională pentru verificarea modului în care sînt respectare ordonanţele militare.

Au fost trase pe dreapta 50 de autovehicule şi au fost legitimate 78 de persoane. Au fost date 34 de amenzi care au depăşit 24.000 lei şi a fost constatată o infracţiune. O altă acţiune de verificare a avut loc pe 1 mai, cînd poliţiştii au aplicat 96 de sancţiuni contraveneţionale, 85 pentru nereguli rutiere şi 11 pentru nerespectarea interdicţiilor privind libera circulaţie. Au fost reţinute 16 premise, 15 fiind pentru depăşirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei admise şi unul pentru neacordare de prioritate. Au fost retrase şi cinci certificate de înmatriculare.

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Actualitate

Arhitectul şef nu mai vrea funcţia, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Iulian Negru renunţă la funcţie, începînd cu data de 8 martie ■ primăriei va organiza concurs de ocupare a postului ■

Una din deciziile care au luat prin surprindere conducerea municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul este aceea prin care ultimul arhitect şef, Iulian Negru, a anunţat decizia de a pleca din funcţie.

„Începînd cu data de 8 martie încetează contractul de muncă al domnului Iulian Negru, urmare a solicitării dumnealui. E un moment dificil pentru Direcţia de Urbanism, avînd în vedere complexitatea şi multitudinea activităţilor pe acest palier. Am stabilit împreună cu Serviciul de Resurse Umane declanşarea cît mai rapidă a unui concurs, astfel încît să puteam avea cît mai curînd un nou architect şef. Dumnealui este al treilea architect care ocupă această funcţie, după Revoluţie. Înaintea sa au funcţionat pe acest post Ioan Iorga şi Ana Maria Alexe“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Arhitectul Iulian Negru a ţinut să precizeze faptul că nu este vorba despre o demisie, în sensul cunoscut al demersului juridic, ci de o decizie luată într-un moment în care îşi doreşte să „să se ocupe de proiecte personale“. „Este vorba de o decizie de plecare pentru a-mi rezolva o serie de probleme pesonale.

Aş putea reveni după o perioadă, dacă îmi voi rezolva problemele. Funcţia de architect şef e una foarte importantă şi eu m-am străduit să schimb mentalităţile despre dezvoltarea comunităţii. Din punctul meu de vedere am contribuit la acest lucru şi oraşul arată bine. Am avut multe satisfacţii şi obiectivul asupra căruia mi-am pus amprenta s-a numit Roman. Sper ca locul meu să fie ocupat de un architect tînăr, dispus să se afirme“, a declarat Iulian Negru.

Acesta susţine că va continua proiectele personale, legate de „Şcoala de arte plastice“ pe care a demarat-o în urmă cu cîţiva ani, sprijinind tinerele talente să se afirme. Iulian Negru este căsătorit şi are trei copiii. Unele surse susţin că plecarea acestuia ar ţine mai degrabă de faptul că nu ar fi „rezonat“ cu o serie de cerinţe, ţinînd cont că a fost numit în funcţie în vremea ex-primarului Lucian Ovidiu Micu.

Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin faptul că nu a dorit niciodată să „se lege de glie“, în sensul în care nu a vrut să dea concurs pentru ocuparea funcţiei, aici fiind nevoie să devină funcţionar public cu viza Agenţiei Funcţionarilor Publici. Dacă în primărie pentru această funcţie remuneraţia e de vreo 4.000 de lei, în privat un architect poate cîştiga de cîteva ori mai mult.

Citește știrea

Trending