Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tradiţionalii mici de 1 Mai au fost înlocuiţi cu droguri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei tineri au sărbătorit altfel Ziua Muncii ■ au fost traşi pe dreapta de poliţişti, testele ieşind pozitive la Canabis ■ toţi trei s-au ales cu dosare penale ■ ample verificări în trafic au avut loc zilele trecute ■ unii dintre şoferi au prezentat oamenilor legii documente măsluite ■

Minivacanţa de 1 mai 2020 a fost prilej de relaxare, dar dacă nu s-a mai mai putut merge la grătare pentru mici şi bere, unii au găsit alt mod de a trăi intens ziua, „delectîndu-se“ cu… stupefiante.

Iar dintre cei care s-au distrat astfel, trei nemţeni au fost prinşi sub influenţa drogurilor, în timp ce se aflau la volan. Primul a „căzut“ un tînăr de 20 de ani, dn Piatra Neamţ. S-a întîmplat pe 1 mai, oamenii legii de la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ oprindu-l pe Aleea Brazilor din reşedinţa de judeţ.

A fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cannabis, astfel că a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a prezenţei substanţei psihoactive. În plus i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.

La scurt timp, în aceeaşi zonă, poliţiştii au depistat un tînăr de 19 ani şi el drogat. Întrucît şoferul pietrean avea un comportament suspect, fiind incoerent în mişcări şi vorbire a fost condus la sediul poliţiei, fiind depistat pozitiv tot pentru cannabis. Şi el a făcut o vizită la spital şi are dosar penal. Un alt individ care a căzut în aceeaşi abatere, un tînăr de 23 de ani, Rediu, a fost depistat la volan, în Piatra Neamţ, pe 2 mai, cînd se deplasa cu maşina pe Aleea Tineretului.

Şi în cazul lui rezultatul drugtest-ului a fost pozitiv. Avînd în vedere tote aceste considerente, poliţiştii rutieri reiterează faptul că substanţele psihoactive influenţează comportamentul conducătorului auto, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, acesta nemaiputînd fi stăpîn pe propriile mişcări şi nu mai poate evita obstacolele apărute în cale. Şoferul care a consumat stupefiante poate deveni agresiv, trecînd uşor de la calm la nervozitate, de cele mai multe ori finalitatea fiind producerea unui accident rutier, uneori cu consecinţe deosebit de grave.

Dosare de la adeverinţele de angajator

Un pietrean de 40 de ani s-a ales cu acuze penale după ce a vrut neapărat să iasă la plimbare, dar a uitat să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, bazîndu-se pe altceva. El a fost depistat în trafic, pe 2 mai 2020, fiind tras pe dreapta de oamenii legii la un filtru ce a avut loc în Piatra Neamţ.

Fiindu-i solicitate documentele, individul a prezentat o adeverinţă care atesta calitatea de angajat al unei firme pietrene. În urma verificărilor s-a stabilit că nu era angajat al societăţii comerciale respective. S-a ales cu dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals. În aceeaşi abatere au căzut alţi doi bărbaţi, de 33, respectiv 46 de ani, din Mureş şi Suceava. Primul a fost tras pe dreapta în Bicaz, arătînd o adeverinţă permanentă eliberată de o firmă din Mureş, dar în urma verificărilor în Registrul Electronic General de Evidenţă a Salariaţilor s-a stabilit că nu era angajat.

Suceveanul a fost depistat în trafic la Gîdinţi, pe 1 mai. Şi el a prezentat o adeverinţă de angajator, era salariat acolo, dar avea raporturile de muncă suspendate. „Aducem în atenţia cetăţenilor care aleg să încalce normele legale în vigoare, expunîndu-se riscurilor de natură medicală dar şi rigorilor legislaţiei, asupra faptului că poliţiştii din filtrele rutiere au la dispoziţie aplicaţii electronice prin care pot verifica autenticitatea adeverinţelor eliberate şi calitatea de angajat a persoanei care prezintă o astfel de adeverinţă“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Reamintim că oamenii legii acţionează permanent pentru menţinerea unui climat optim de siguranţă publică. Astfel, în noaptea de 2/3 mai, în intervalul orar 20:00 – 02:00, poliţiştii au desfăşurat o acţiune cu efective mărite pentru prevenirea faptelor de natură contraveneţională şi infracţională pentru verificarea modului în care sînt respectare ordonanţele militare.

Au fost trase pe dreapta 50 de autovehicule şi au fost legitimate 78 de persoane. Au fost date 34 de amenzi care au depăşit 24.000 lei şi a fost constatată o infracţiune. O altă acţiune de verificare a avut loc pe 1 mai, cînd poliţiştii au aplicat 96 de sancţiuni contraveneţionale, 85 pentru nereguli rutiere şi 11 pentru nerespectarea interdicţiilor privind libera circulaţie. Au fost reţinute 16 premise, 15 fiind pentru depăşirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei admise şi unul pentru neacordare de prioritate. Au fost retrase şi cinci certificate de înmatriculare.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending