Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Temperaturi de 17 grade. Nici urmă de precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii spun că vremea se va încălzi neaşteptat ■ sînt anunţate temperaturi mult mai mari decît normalul perioadei ■ regimul pluviometric rămîne deficitar ■

Primăvara şi-a întrat în drepturi cu mult înainte de debutul calendaristic, iar în perioada următoare meteorologii anunţă valori termice în creştere pînă la 17 grade.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 24 februarie – 8 martie, în Moldova, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. „Valorile termice diurne vor creşte treptat, astfel încît media maximelor va porni de la 8 – 10 grade şi va ajunge la 15 – 18 grade în data de 26 februarie. Ulterior temperatura va marca o scădere treptată, ajungînd la valori de 5 – 7 grade pe 28 februarie, după care se va menţine la medii de 10 – 14 grade.

Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 şi 4 grade, exceptînd datele de 25, 28 şi 29 februarie, cînd minimele vor deveni preponderent negative. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămîni, doar temporar fiind posibile precipitaţii slabe cantitativ“, conform ANM.

Pe 25 februarie 2020, la ora 12 termometrele indicau 10 grade la Piatra Neamţ, la Roman şi Tîrgu Neamţ erau deja 11 grade, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -5 grade Celsius. Tot acolo e singurul loc din judeţ unde este zăpadă, în strat ce măsoară 25 de centimetri.

Conform prognozei şi pe 26 februarie, vremea va fi deosebit de caldă. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 16 grade peste zi. După lăsarea întunericului norii se adună în zona noastră, iar pe fondul unui cer acoperit mercurul din termometre se opreşte la 6 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 27 februarie, cînd în miezul zilei nu vor fi mai mult de 5 grade. Meteorologii anunţă ploi consistente ziua şi lapoviţă peste noapte la o minimă de 3 grade.

Cer variabil cu soare va fi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei saltă la 8 grade, iar minima nocturnă coboară spre limita îngheţului şi se opreşte la 1 grad. De sîmbătă, 29 februarie, vremea intră într-un proces de încălzire, iar valorile termice diurne saltă la 10 grade. După lăsarea întunericului va fi îngheţ la sol pentru că minima se opreşte la 0 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi prima din luna viitoare, iar dacă meteorologii nu dau greş, duminică 1 martie ne vom bucura 17 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi se ajunge la valori termice nocturne de 6 grade. Cam la fel va fi vremea cel puţin pînă la jumătatea săptămînii viitoare cînd va fi soare, temperaturi diurne între 11 şi 17 grade şi valori nocturne de pînă la 6 grade.

Actualitate

Soţ ucigaş, 9 ani de închisoare şi daune enorme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sexagenarul a contestat în zadar sentinţa, pedeapsa devenind definitivă ■ el trebuie să achite despăgubiri de 153.000 lei ■

Ilie Ţoţan, în vîrstă de 61 de ani, din Ţibucani, a fost găsit vinovat de uciderea soţiei, iar prin sentinţă definitivă a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În fapt, aceasta este hotărîrea instanţei de fond, pe care inculpatul a atacat-o la Curtea de Apel Bacău. Nu a avut cîştig de cauză, acţiunea fiind respinsă ca nefondată.

„În temeiul art.421 pct. 1 lit.b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ţoţan Ilie împotriva sentinţei penale nr.102/P din 12.10.2020, pronunţată de Tribunalul Neamţ în solutionarea dosarului penal nr.1482/103/2020. Conform art.422 şi art.424 alin.3 Cod procedură penală raportat la art.72 Cod penal, deduce în continuare din pedeapsa aplicată de instanţa de fond inculpatului Ţoţan Ilie perioada arestării preventive începînd cu data pronunţării sentinţei atacate, 12.10.2020, şi pînă la zi. În temeiul art.272 alin.2 Cod procedura penală, obligă apelantul inculpat la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluţionarea apelului. Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău.

În plus, trei părţi civile în proces au de primit de la inculpat 3.000 de lei, cu titlu de daune materiale, precum şi cîte 50.000 de lei, cu titlu de daune morale. La aceşti bani se mai adaugă cheltuielil cu transportul victimei la spital şi îngrijirea acesteia pînă la deces precum şi cheltuielile judiciare. La final inculpatul ar fi bun de plată cu aproape 160.000 de lei.

S-a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Fapta a avut loc pe 19 mai 2020, iar a doua zi inculpatul a fost arestat preventiv, şi la acest moment aflîndu-se după gratii.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ţoţan Ilie, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau vătămari cauzatoare de moarte, prevăzută de art.195 Cod penal, raportat la art.199 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 21.05.2020, pînă la 19.05.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Ulterior măsura a tot fost prelungită. Anchetatorii au arătat faptul că între victimă şi agresor erau relaţii tensionate, totul degenerînd pe 19 mai. Într-un acces de furie, incupatul s-a înarmat cu un par cu o lungime de 80 de centimetri cu care şi-a altoit consoarta de mai multe ori, cele mai multe dintre lovituri vizînd capul.

Ulterior agresiunile au continuat, victima fiind lovită cu pumnii şi picioarele. Femeia a fost transportată la Spitalul Tîrgu Neamt, apoi a ajuns la Piatra Neamţ. Din cauza stării grave, a fost transferată la Clinca de Neurochirurgie din Iaşi, dar nu a mai putut fi salvată.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Autoturisme în flăcări de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au intervenit, joi, 3 decembrie, pentru a stinge un incendiu ce a făcut scrum un autoturism pe o stradă din municipiul Piatra Neamţ. Flăcările s-au extins şi la o altă maşină parcată în vecinătatea primului.

„Ca urmare a unui apel la 112, pompierii pietreni au intervenit cu o autospecială pentru stingere apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un autoturism în municipiul Piatra-Neamț.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui autoturism parcat pe strada Nicolae Iorga. Acesta a ars in totalitate.

Incendiul s-a propagat și la un autoturism parcat in imediata vecinătate. Proprietarul acestuia, cu ajutorul stingătorului din dotare a stins incendiul care se manifesta la partea din spate a autoturismului ( aripă dreapta,  spoiler dreapta, stop dreapta).

Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între un autoturism şi un TIR. O victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un TIR şi un autoturism, produsă miercuri, 2 decembrie, în comuna Răuceşti, s-a soldat cu o victimă încarcerată. Aceasta a fost extrasă de pompieri dintre fiarele contorsionate şi a fost transportată la spital.

„Prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Răucești. Ca urmare a accidentului rutier produs între un autotren și un autoturism a rezultat o victimă încarcerată. In urma accidentului autoturismul a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o  autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare,  o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD și un echipaj cu o ambulanță de la SAJ Târgu Neamț.

Pompierii au extras victima încarcerată, șoferul autoturismului, în stare de inconștiență.  Aceasta a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

În autoturism se mai afla  o persoană care s-a autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor,  deconectând bornele bateriilor de la autoturism și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending