Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Spălare de bani şi delapidare la bancă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două angajate şi-au însuşit 270.000 de euro din banii clienţilor ■ între inculpate nu ar fi nici o legătură ■ ele acţionau independent, la agenţii diferite ale ageleiaşi unităţi bancare ■ toţi clienţii lezaţi au fost despăgubiţi deja de bancă ■ angajatele sînt cercetate în control judiciar ■

Două angajate din cadrul unei instituţii bancare din Neamţ, acuzate că au luat din banii clienţilor o sumă de infarct, 270.000 de euro, au avut parte de clemenţa anchetatorilor.

Iniţial, cele două, în vîrstă de 34, respectiv 38 de ani, au fost reţinute pentru 24 de ore, dar s-a luat decizia ca să nu mai fie duse la instanţă, procurorul de caz din cadrul Parchetului Neamţ aplicînd cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar.

Pe perioada cît vor fi supravegheate de anchetatori, inculpatele trebuie să respecte o serie de condiţii şi obligaţii, altfel riscă să fie încarcerate. Interesant în acest caz este faptul că funcţionarele ar fi acţionat independent una de cealaltă, iar faptele au avut loc în două agenţii diferite ale aceleiaşi unităţi bancare.

Important este că toţi clienţii lezaţi de activitatea infracţională au fost despăgubiţi de bancă, urmînd ca aceasta din urmă să se îndrepte, la proces, împotriva angajatelor neloiale. Pe 23 iunie 2020, Poliţia Neamţ anunţa că lucrătorii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului Judeţean au efectuat 6 percheziţii la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de 270.000 de euro prin infracţiuni de delapidare şi spălare de bani.

Descinderile imobiliare au avut loc la casele suspecţelor bănuite şi de alte infracţiuni cum ar fi acces ilegal la un sistem informatic sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate înscrisuri cu valoare probatorie, în vederea continuării cercetărilor. „Din cercetari a reieşit că, în perioada 2015 – 2019, două femei de 34, respectiv 38 de ani, profitînd de funcţiile deţinute în cadrul unei unităţi bancare, ar fi acţionat pentru delapidarea de importante sume de bani din conturile unor clienţi în modalitatea însuşirii pentru sine, fiind creat un prejudiciu estimat la 270.000 de euro“, conform Poliţiei Neamţ.

Au fost puse în executare două mandate de aducere, persoanele în cauza fiind conduse la sediul poliţiei.S-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de cele două, cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de delapidare, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Acesta nu este un caz singular în Neamţ. Cu cîţiva ani în urmă, două angajate de la Banc Post primeau condamnări modice, cîte 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru delapidare şi cîte 2.000 de lei ron amendă penală pentru fals.

Acuzatele îşi însuşiseră 2,35 miliarde de lei vechi, sumă imensă la nivelul anului 2010, banii provenind din alocaţiile copiilor şi conturile clienţilor. Răsunătoare a fost şi frauda de circa 4 miliarde de lei vechi de la Trezoreria Neamţ. O consilieră în cadrul Serviciului Casierie – Tezaur al Direcţiei de Finanţe şi o expertă erau acuzate de înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, falsificare de monedă şi alte valori, ştergere de date informatice, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

La finele anului 2014, una dintre ele, care fugise din ţară, era prinsă la Londra şi adusă în ţară pentru executarea a 4 ani de închisoare. „Colega“ primise 3 ani de detenţie, după ce şi-au însuşit banii unui medic din Piatra Neamţ.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending