Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: „Socrul“ şi concubina ucişi cu toporul, condamnare record

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean din Hlăpeşti, comuna Dragomireşti a fost condamnat definitiv la Curtea de Apel Iaşi ■ a primit 27 de ani de închisoare pentru că şi-a ucis viitorul socru şi era să-şi omoare concubina ■ are de achitat daune de 50.000 de euro ■ fapta a avut loc într-un sat din judeţul Vaslui ■ ulterior, criminalul s-a predat Poliţiei Neamţ ■

Constantin Gabriel Diţă, de 35 de ani, din Hlăpeşti, comuna Dragomireşti, acuzat că l-a ucis pe tatăl femeii cu care trăia într-un sat din judeţul Vaslui, dar şi de atentat la viaţa concubinei, a fost condamnat definitv joi, 30 iulie, la Curtea de Apel Iaşi.

El a fost obligat la plata a 50.000 de euro cu titlu de daune pentru familia victimelor, despăgubiri materiale şi morale. Anterior, în aprilie 2020, Tribunalul Vaslui pronunţase aceeaşi sentinţă, dar acuzatul a contestat-o la Curtea de Apel Iaşi.

Instanţa de fond i-a interzis inculpatului mai multe drepturi, printre care să se apropie de femeia căreia a fost la un pas să-i ia viaţa timp de cinci ani după ce execută pedeapsa.

„Interzice (…) dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă, dreptul de a comunica cu victima H.I.C sau cu membri de familie ai acesteia, ori de a se apropia de acestea, dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima H.I.C desfăşoară activităţi sociale) pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate“, conform instanţei.

Fapta de o violenţă extremă a avut loc în după amiaza zilei de 11 iunie 2019, în localitatea Barboşi, un sat de lîngă Huşi. Imediat după incidentul sîngeros, ucigaşul a ieşit în stradă unde s-a întîlnit cu o vecină, i-a spus să meargă să vadă că a făcut ceva rău, apoi s-a urcat în maşină şi şi-a văzut de drum. A venit pînă la Piatra Neamţ, însă sub imperiul trăirilor provocate de grozăvia faptelor comise s-a prezentat la Poliţie, autodenunţîndu-se.

Tatăl concubinei, un bărbat în etate de 85 de ani, a decedat, iar femeia a ajuns la spital cu multiple leziuni şi în stare gravă. Conform actelor de urmărire penală, femeia a muncit timp de cîţiva ani în Italia, însă de cîteva luni s-a întors acasă, în localitatea Bărboşi, pentru a avea grija de tatăl bolnav. În casa lor s-a aciuat şi viitorul criminal. Nu se ştie ce l-a împins la atacul sîngeros asupra celor care-l găzduiseră, cel mai probabil fiind vorba de un conflict spontan, pe fondul consumului de bături alcoolice.

Se pare că cei trei, bătrînul, fiica şi nemţeanul ar fi petrecut la un vecin, la un grătar, apoi a venit acasă şi a izbucnit un scandal, victimele fiind măcelărite cu un topor. „După ce au terminat grătarul, bătrînul şi fiica au plecat acasă, el a rămas în curte şi a vorbit urît, a fost dat afară. Cînd a trecut nepoata la vale, el a zis: „«Să te duci în sus, că am făcut o faptă gravă». A venit aici şi a găsit nenorocirea“, declara un localnic.

Cînd a ajuns în casa celor doi, vecina l-a găsit pe bătrînul de 85 de ani fără suflare, iar pe fiica acestuia rănită. Acesta reuşise să sune la 112, şi se pare că acest lucru i-a salvat viaţa. La faţa locului au venit salvatorii de la Ambulanţă, poliţişti, dar şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vaslui. „Fiica bătrînului prezenta o fractură de femur şi alte plăgi tăiate, motiv pentru care a fost transportata la spitalul din Huşi pentru îngrijiri”, declarau cadrele de la Ambulanţă.

Între timp, principalul suspect a ajuns cu maşina la Piatra Neamţ şi s-a predat oamenilor legii. „Avem de a face cu un omor şi sînt suspiciuni pentru săvîrşirea unei infracţiuni de tentativă de omor. Autorul s-a predat lucrătorilor de poliţie din Neamţ“, declara procurorul Sorin Armeanu, de la Parchetul Vaslui. Ucigaşul a fost dus încătuşat de la Piatra Neamţ la Vaslui unde a fost audiat, fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunii de omor şi tentativă de omor. El a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă, fiind încarcerat.

FOTO: vremeanoua.ro

Advertisement
Trending