Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Sînt tot mai multe focare de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt afectate Spitalul Judeţean, Complexul de Servicii Ozana Tîrgu Neamţ, Primăria Girov, Centru de Îngrijire şi Asistenţă Tîrgu Neamţ, plus două centre pentru bătrîni din Bicaz şi Dumbrava Roşie ■ s-au luat măsuri de carantinare, dezinfecţie şi internare ■

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2 creşte de la o zi la alta. Conform unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, săptămîna trecută au fost raportate 656 cazuri noi şi 13 decese, continuînd efectuarea de anchete epidemiologice în focarele existente, la cele de la Spitalul Judeţean şi la Compexul de Servicii Sociale Ozana Tîrgu Neamţ.

„În judeţul Neamţ, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 5.276 cazuri Covid-19. Au fost testate 16.123 persoane, fiind lucrate în total 48.456 teste. Localităţile cu cele mai multe infectări, înregistrate în ultimele 14 zile sînt Piatra Neamţ – 446 cazuri şi Roman – 201 cazuri. În perioada 16 octombrie – 23 octombrie au fost raportate 656 cazuri noi şi 13 decese.

În această perioadă au fost depistate şi anchetate mai multe focare de familie şi de colectivitate şi au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfăşurare la cel din Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde au fost depistate două focare, în cadrul Secţiei Cardiologie şi UPU. În total, sînt infectaţi 16 salariaţi. La Complexul Ozana Tîrgu Neamţ a fost depistat un focar, cei 13 beneficiari şi cinci salariaţi fiind pozitivi. Beneficiarii pozitivi au fost evaluaţi de catre medicii specialişti desemnaţi de către DSP şi nu au necesitat internare. Starea lor de sănătate este monitorizată, zilnic“, se precizează în documentul amintit.

Aceasta era situaţia de săptămîna trecută, dar lucrile s-au schimbat. Ieri eau fost raportate alte 94 de cazuri noi, astfel că în judeţ erau 5.571 de pacienţi cu Covid. Un alt focar este la Centru de Îngrijire şi Asistenţă Tîrgu Neamţ, unde 35 de persoane sînt infectate, din care 15 beneficiari. Unitatea a fost carantinată începînd cu 18 octombrie.

Starea de sănătate a beneficiarilor este monitorizată de către personalul sanitar al unităţii şi medicii de familie, iar salariaţii negativi vor continua serviciul cu măsurile impuse pentru limitarea transmiterii SARS Cov2. Un alt focar a apărut la Primăria Girov, unde sînt infectaţi opt salariaţi, fiind luate măsuri de dezinfecţie şi carantinare în vederea limitării riscurilor de răspăndire în rîndul populaţiei. Virusul a „pătruns“ şi în două centre rezidenţiale pentru bătrîni, din Bicaz şi Dumbrava Roşie, fiind infectaţi 30 de beneficiari şi 11 salariaţi.

Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Judeţean şi a fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. În prezent, circa 400 de persoane confirmate Covid-19 sînt internate în cele două spitale suport Covid-19 din Neamţ, iar 15 persoane confirmate şi doi suspecţi sînt internate în secţia ATI a Spitalului Judeţean. Pînă în prezent, Direcţia de Sănătate Publică a eliberat peste 6.000 decizii de carantinare şi 1.983 decizii de prelungire a izolării.

La Spitalul de la Roman, pe 26 noiembrie erau internaţi 326 pacienţi din Neamţ şi din cîteva localităţi ale judeţelor limitrofe, cele mai aglomerate secţii fiind cele de Chirurgie, ATI şi Medicină Internă. La unitatea sanitară s-au făcut, în ultima săptămînă, 224 teste gratuite, din care 47 pentru cadrele medicale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending