Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Sînt tot mai multe focare de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt afectate Spitalul Judeţean, Complexul de Servicii Ozana Tîrgu Neamţ, Primăria Girov, Centru de Îngrijire şi Asistenţă Tîrgu Neamţ, plus două centre pentru bătrîni din Bicaz şi Dumbrava Roşie ■ s-au luat măsuri de carantinare, dezinfecţie şi internare ■

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2 creşte de la o zi la alta. Conform unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, săptămîna trecută au fost raportate 656 cazuri noi şi 13 decese, continuînd efectuarea de anchete epidemiologice în focarele existente, la cele de la Spitalul Judeţean şi la Compexul de Servicii Sociale Ozana Tîrgu Neamţ.

„În judeţul Neamţ, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 5.276 cazuri Covid-19. Au fost testate 16.123 persoane, fiind lucrate în total 48.456 teste. Localităţile cu cele mai multe infectări, înregistrate în ultimele 14 zile sînt Piatra Neamţ – 446 cazuri şi Roman – 201 cazuri. În perioada 16 octombrie – 23 octombrie au fost raportate 656 cazuri noi şi 13 decese.

În această perioadă au fost depistate şi anchetate mai multe focare de familie şi de colectivitate şi au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfăşurare la cel din Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde au fost depistate două focare, în cadrul Secţiei Cardiologie şi UPU. În total, sînt infectaţi 16 salariaţi. La Complexul Ozana Tîrgu Neamţ a fost depistat un focar, cei 13 beneficiari şi cinci salariaţi fiind pozitivi. Beneficiarii pozitivi au fost evaluaţi de catre medicii specialişti desemnaţi de către DSP şi nu au necesitat internare. Starea lor de sănătate este monitorizată, zilnic“, se precizează în documentul amintit.

Aceasta era situaţia de săptămîna trecută, dar lucrile s-au schimbat. Ieri eau fost raportate alte 94 de cazuri noi, astfel că în judeţ erau 5.571 de pacienţi cu Covid. Un alt focar este la Centru de Îngrijire şi Asistenţă Tîrgu Neamţ, unde 35 de persoane sînt infectate, din care 15 beneficiari. Unitatea a fost carantinată începînd cu 18 octombrie.

Starea de sănătate a beneficiarilor este monitorizată de către personalul sanitar al unităţii şi medicii de familie, iar salariaţii negativi vor continua serviciul cu măsurile impuse pentru limitarea transmiterii SARS Cov2. Un alt focar a apărut la Primăria Girov, unde sînt infectaţi opt salariaţi, fiind luate măsuri de dezinfecţie şi carantinare în vederea limitării riscurilor de răspăndire în rîndul populaţiei. Virusul a „pătruns“ şi în două centre rezidenţiale pentru bătrîni, din Bicaz şi Dumbrava Roşie, fiind infectaţi 30 de beneficiari şi 11 salariaţi.

Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Judeţean şi a fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. În prezent, circa 400 de persoane confirmate Covid-19 sînt internate în cele două spitale suport Covid-19 din Neamţ, iar 15 persoane confirmate şi doi suspecţi sînt internate în secţia ATI a Spitalului Judeţean. Pînă în prezent, Direcţia de Sănătate Publică a eliberat peste 6.000 decizii de carantinare şi 1.983 decizii de prelungire a izolării.

La Spitalul de la Roman, pe 26 noiembrie erau internaţi 326 pacienţi din Neamţ şi din cîteva localităţi ale judeţelor limitrofe, cele mai aglomerate secţii fiind cele de Chirurgie, ATI şi Medicină Internă. La unitatea sanitară s-au făcut, în ultima săptămînă, 224 teste gratuite, din care 47 pentru cadrele medicale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending