Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Se zburleşte vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după valori termice de 16 grade, duminică se anunţă maxime de numai 1 grad ■ sînt aşteptate precipitaţii care se vor transforma în ninsoare ■ finalul de martie aduce minime de pînă la -5 grade Celsius ■

Vremea joacă feste şi pe final de Mărţişor, cînd ar trebui să se încălzească binişor, avem salturi termice negative care ne dau frisoane.

De la valori termice de 16 grade în cîteva zile, adică pînă duminică, trecem la maxime la limita îngheţului, de 1 grad, cu plus. Acelaşi trend ca valorile termice diurne îl vor avea şi temperaturile nocturne, iar săptămîna viitoare în zona noastră mercurul din termometre coboară peste noaptea pînă la 5 grade.

Sînt anunţate şi ceva precipitaţii, la început sub formă de ploaie care se va transforma în ninsoare. Meteorologii apreciază că pe parcursul zilei de duminică, 22 martie, va ninge în toată ţara. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 19 martie 2020, am avut promisiunea unor maxime de 16 – 17 grade, iar la ora 11 termometrele indicau valori de 9 grade în Piatra Neamţ şi Roman, erau deja 13 grade la Tîrgu Neamţ, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca era valori pozitive de 1 grade.

Tot acolo mai este ceva zăpadă în strat de 14 centimetri. De vreme bună ne mai bucurăm şi pe parcursul zilei de 20 martie, cînd meteorologii dau asigurări că soarele va fi la putere şi va aduce la Piatra Neamţ o maximă de 16 grade. Noaptea va fi deosebit de caldă pentru a doua decadă a lui Mărţişor şi minima se opreşte la 9 grade pe fondul unui cer acoperit. Deprecierea meteorologică începe de sîmbătă, 21 martie, cînd nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi va ploua slab cantitativ la cel mult 13 grade.

După lăsarea întunericului ploaia se înteţeşte şi nu vor fi mai mult de 4 grade. Şocul termic va fi însă duminică, 22 martie, cînd mercurul din termometre este în cădere liberă pînă la 1 grad, cu plus, motiv pentru care ploaia se transformă rapid în ninsoare. Peste noapte precipitaţiile se opresc, se face senin şi se va înregistra o minimă negativă de -2 grade. Săptămîna viitoare debutează cu soare şi treptat – treptat se încălzeşte. Luni şi marţi, în perioada 23 – 24 martie, va fi cer degajat şi o maximă diurnă de 3 grade. Şi peste noapte va fi senin dar deosebit de frig, astfel că se vor înregistra minime de -4 pînă la -5 grade. Soarele mai prinde putere miercuri, 25 martie, cînd avem promisiunea unei maxime de 5 grade.

Cu toate acestea noaptea va fi frig, la o minimă de -4 grade. Cam la fel va fi vremea şi pe parcursul zilei de joi, 26 martie, soare dar fără vlagă şi nu mai mult de 6 grade în cel mai cald moment al zilei. Rămînem încă cu minime nocturne negative şi foarte aproape de începutul lunii aprilie se vor înregistra temperaturi nocturne de -2 grade.

Ceva mai bine pare pe parcursul zilei de vineri, 27 martie, cînd din nou va fi soare dar meteorologii anunţă valori termice în creştere, cu un salt de pînă la 10 grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi trecem la o minimă pozitivă, dar modestă, de 1 grad.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending