Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Se va încălzi nesperat de tare după episodul ploios

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea de precipitaţii se termină marţi la ora 23.00 ■ urmează apoi temperaturi de pînă la 20 de grade ■ din păcate, în week-end ajungem la maxime de numai 4 grade ■

După informarea de ploi meteorologii dau asigurări că vremea se încăzeşte spectaculos, iar apoi se răceşte brusc şi trecem de la o extremă la alta.

La Piatra Neamţ ajungem mai întîi la maxime de 20 grade, iar în două zile mercurul din termomtre este în cădere liberă, pînă la 4 grade. Pînă atunci trebuie spus că informarea meteo de ploi expiră marţi la ora 23.00, moment pînă la care specialiştii spun că va ploua în toata ţara, iar în jumătatea de sud, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 35-40 l/mp.

La munte, mai ales la altitudini de peste 1.700 m, precipitaţiile vor fi predominant sub forma de lapoviţă şi ninsoare. Pe 10 martie, în regiunile estice, sud-estice şi sud-vestice vîntul va avea unele intensificări, cu viteze de 45-55 km/h şi izolat 60 km/h. Dacă pe 9 martie 2020, la Piatra Neamţ au fost aşteptate valori termice de pînă la 8 grade, temperatura creşte treptat.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie reapare soarele şi la Piatra Neamţ se vor înregistra 11 grade. După lăsarea întunericului rămînem cu cerul degajat şi va fi destul de bine din punct de vedere termic pentru că mercurul din termometre se opreşte la 6 grade. Şi mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de miercuri, 11 martie, cînd se anunţă o maximă de 14 grade.

În prima parte a zilei va fi cer degajat, însă mai după amiază ar putea veni ceva ploi neînsemnate din punct de vedere cantitativ. Nori vor fi peste noapte, dar nu mai plouă, iar minima ajunge la 5 grade. Sînt ceva schimbări importante în registrul meteo pe parcursul zilei de joi, 12 martie. Meteorologii promit cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment al zilei la Piatra Neamţ vor fi 18 grade.

Aceeaşi tendinţă va fi şi peste noapte, cer degajat şi o minimă care saltă spectaculos la 9 grade. Ultima zi lucrătoare din această săptămînă va fi vreme deosebit de caldă pentru jumătatea lui Mărţişor, iar meteorologii spun că vineri, 13 martie, se va înregistrat o maximă în zona noastră de 20 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi cea mai blîndă din întreg intervalul de prognoză şi dacă pînă atunci nu se schimbă nimic minima nopţii va fi de 10 grade.

Cam atît ţine căldura pentru că se răcepte destul derapid şi pînă la finele săptămînii abia dacă vor fi 4 grade. Astfel, sîmbătă 14 martie, chiar dacă va fi senin registrul termic se depreciază cu mai bine de 10 grade şi abia dacă va mai fi o maximă diurnă de 9 grade. Acelaşi trend se va înregistra şi în privinţa temperaturilor nocturne care scad la jumtate şi ajung la 5 grade. Duminică, 15 martie, vor fi doar 4 grade şi posibile ploi, iar noaptea este anunţată o temperatură de 2 grade.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending