Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Şcoli la mila Domnului şi la îndemîna infractorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Inspectoratul Şcolar a informat Colegiul Prefectural despre măsurile luate pentru înlăturarea violenţei în şcoli ■ a fost prezentată situaţia, la zi, a modului de pază a unităţilor de învăţămînt ■ 85 de unităţi n-au aşa ceva ■

Una din temele aflate pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural din această săptămînă a fost cea legată de siguranţa elevilor în incinta şcolilor şi în preajma acestora, pentru combaterea fenomenului de violenţă, a furturilor din bunurile unităţilor şi a atacurilor asupra copiilor în încercarea de a-i deposeda de telefoane mobile sau bani.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a prezentat o situaţie a acestui fenomen, cu exemple concrete de infracţiuni raportate pe acest subiect.

„Deşi mă aflu de doar trei săptămîni în fruntea Inspectoratului Şcolar Neamţ sînt preocupat şi de acest aspect, dar mai ales de strategia instituţei pe acest subiect. Din păcate, am constatat că instituţia este implicată în aceste fenomne doar în măsura de a fi informată cu situaţia pe acestă linie. Existe parteneriate ale şcolilor cu Poliţia Locală, cu Poliţia Naţională şi cu Jandarmeria în mare parte din localităţile judeţului.

Din păcate, am studiat o statistică pe acest subiect şi vă pot informa că, în 2019, în şcolile din judeţ s-au înregistrat insulte şi cazuri de limbaj inadecvat folosit între elevi. Mi se pare însă nerealistă cifra persoanelor care pătrund fără drept în şcoală.

Săptămîna trecută mi s-a raportat un conflict dintr-o şcoală, cînd un părinte a pătruns într-o clasă şi a lovit o elevă cu care copilul lui intrase în conflict. Poliţia a reacţionat prompt şi i-a întocmit dosar penal pentru lovire.

Există trei dosare de distrugere de bunuri şi nouă cazuri de automutilare. Am semnale că directorii tratează cu uşurinţă aspectul legat de violenţa în şcoli, care poate duce la situaţii deosebit de grave“, a spus inspectorul general, Mihai Obreja.

La nivel de judeţ există 331 de unităţi de învăţămînt, din care 153 au personalitate juridică, 178 unităţi fiind arondate acestora. 68 dintre şcoli au pază umană, din care 39 în mediul urban şi 29 în rural, iar 40 au paza asigurată de consiliile locale (11 în urban şi 29 în rural). Cinsprezece unităţi de învăţămînt au pază cu firme specializate (opt în oraş şi şapte la ţară).

195 de şcoli au sisteme video de monitorizare a incintelor şcolare din interior, din care 56 în urban şi 139 în rural. Există şi opt unităţi şcolare care au sisteme de monitorizare video, atît în interior, cît şi în exterior (trei în urban şi cinci în rural) şi două unităţi cu alarmă şi sensori.

„Din nefericire, am constatat că la nivelul judeţului Neamţ există şi 85 şcoli la mila Domnului, ceea ce reprezintă un procent îngrijorător de 35,68%. Dintre acestea 15 sînt în oraşe şi 70 în comune.

Voi discuta cu primarii să vedem ce se poate face în sensul pazei a 36 de grădiniţe, din care trei sînt în Roman, 30 sînt şcoli primare şi 29 în mediul rural, din care o parte se vor închide, e drept. Acesta nu este însă un argument ca pînă atunci în aceste unităţi să nu asigurăm securitatea copiilor“, a mai opinat inspectorul general.

Prefectul George Lazăr a solicitat atît Inspectoratului Şcolar, cît şi Poliţiei şi Jandarmeriei, patrulări în zona şcolilor în intervalul 08.00-13.00, pentru prevenirea fenomenului infracţional.

FOTO generică

Advertisement








Trending