Actualitate
Neamţ: Reabilitare după ce a împuşcat un adolescent de 17 ani
■ un pădurar, care a ucis un minor şi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de detenţie, a fost reabilitat ■ infracţiunea a avut loc acum 13 ani ■
Mihai Segneanu, un pădurar de 52 de ani din Boghicea, care în urmă cu mai bine de un deceniu a împuşcat mortal un adolescent, iar ulterior a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, a fost reabilitat pentru fapta sa.
Chiar el a depus pe rolul Tribunalului Neamţ o cerere avînd acest obiect şi acum a scăpat de belele penale de pe urma nenorocirii.
„Admite cererea de reabilitare formulata de către condamnat. În temeiul art. 527 Cod procedură penală, raportat la art. 166 alin. (1) lit. a) noul Cod penal şi art. 5 Noul Cod penal, dispune reabilitarea judecatorească a condamnatului privind pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, ce i-a fost aplicata prin sentinţa penală nr. 42 din 06.04.2011 a Tribunalului Neamţ, modificată prin decizia penala nr. 141/15.11.2011 a Curţii de Apel Bacău şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1691/23.05.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de omor prevăzută de art. 174 Cod penal anterior cu aplicarea art. 74 lit. a) si c) şi art. 76 alin. (2) Cod penal anterior.
În temeiul art. 537 Cod procedură penală, dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni pe hotărîrile de condamnare, după rămînerea definitivă a prezentei hotărîri“, conform instanţei.
Fapta a avut loc acum aproape 13 ani, pe 21 mai 2007, în ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cînd l-a împuşcat pe Costel Cătălin Peleverde. Inculpatul a susţinut că a alunecat şi arma i s-a descărcat accidental, dar expertizele balistice au infirmat acest lucru. Victima de 17 ani şi fratele, atunci de 16 ani, au mers în pădure, după lemne.
Au mizat pe faptul că fiind sărbătoare, pădurarul nu va fi în zonă. Conform rechizitoriului, Segneanu a aflat, a plecat de la canton cu maşina, iar la un moment dat a văzut cum cei doi tăiau lemne. Procurorii au stabilit că învinuitul s-a întors la canton şi a luat arma.
La anchetă Segneanu a susţinut că a tras un foc de avertizare în plan vertical, a alergat după căruţa tinerilor şi cum locul era în pantă s-a dezechilibrat, a căzut, iar arma s-a descărcat accidental. Cadavrul a fost găsit a doua zi, întîmplător.
La anchetă, şeful lui Segneanu a spus că acuzatul l-ar fi informat că a fost agresat de cei doi copii şi că ar fi tras un foc de avertisment şi unul pentru a-i speria, dar nu ştie dacă a rănit pe cineva. Necropsia a stabilit că nu se mai putea face nimic pentru salvarea adoscentului, deoarece alicele i-au lezat organele interne.
Cauza morţii a fost şocul traumatic şi hemoragic datorat multiplelor plăgi toraco-abdominale, cu interesare de organe interne. Alicele au atins ambii rinichi, iar în acest fel s-a produs o masivă pierdere de sînge, care a dus la decesul minorului în aproximativ o oră. După ce a fost împuşcată, victima a mai mînat caii un timp, iar din cauza efortului depus pierderea de sînge s-a produs mai repede. I s-a făcut frig şi a tras geaca pe el, după care în scurt timp a murit.
Acest lucru este demonstrat de faptul că pe tricoul victimei erau urmele de la alice, care însă nu s-au regăsit şi pe geacă. Prima expertiză balistică, de la Poliţia Neamţ, a stabilit că s-a tras de la circa 15 metri şi că declanşarea armei nu se putea face accidental, ci doar intenţionat. Prin apărător ales, Segneanu a mai cerut o expertiză la Iaşi, susţinînd că nu a tras voit. „Percutarea se poate face numai prin acţiune directă asupra trăgacelor.
În momentul premergător împuşcării victima se afla cu spatele spre trăgător“, se arăta în concluziile experţilor ieşeni. În timpul procesului acuzatul a mai cerut o expertiză, iar Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti a stabilit, în octombrie 2010, că arma cu care s-a tras nu se putea descărca în mod accidental.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină2 săptămâni,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu