Administrație
Neamţ: Războiul apei, fără sfîrşit. Ce acuze îşi aduc cele două tabere

■ duelul declaraţiilor taberelor beligerante PSD-PNL continuă ■ reprezentanţii lor se ameninţă cu darea în judecată şi denunţuri pentru sabotaj ■ preşedintele CJ a cerut o anchetă pentru a afla cauzele şi cine-i vinovat de criza apei de la Roman, crezînd că este vorba despre sabotaj ■ primarul Micu şi deputatul Leoreanu spun că hotărîrea de trecere la ApaVital Iaşi este de neclintit ■
Încă din ediţiile din zilele trecute ale cotidianului Monitorul susţineam că acea criză a apei de la Roman, trebuie „citită“ în „cheie“ electorală, deoarece cei implicaţi în rezolvarea problemei sînt adversari politici aflaţi acum în precampanie şi pare că şi-au calculat mişcările ca pe tabla de şah.
Am relatat cum tabăra PSD şi- a desfăşurat forţele pe două planuri, unul în care preşedintele social democraţilor, Ionel Arsene a descins cu un comando de specialişti la sediul Zonei Est a companiei ApaServ, solicitînd să rezolve din punct de vedere tehnic criza apei în cîteva zile.
Şi l-a pus la zid pe şeful zonal al firmei, liberalul Bogdan Curcudel, pe care l-a acuzat de sabotaj deoarece ar fi tergiversat lucrările de conectare la aducţiunea de la Timişeşti, de unde se obţinuse o aprobare de furnizare a cantităţii de apă necesară acoperii deficitului livrat romaşcanilor, pentru alimentarea cu apă a celor 10% locuitori din zona centrulă a municipiului.
Zis şi făcut, în circa 24 de ore de la numire, directorul general interimar, Ioan Păcală, avea să procure reductorul necesar deblindării conductei de apă de la Timişeşti, care aparţine firmei ApaVital. Şi de aici ideea preşedintelui Ionel Arsene că la mijloc este vorba de „sabotarea“ deciziei de alimentare cu apă a Romanului din conducta proprietate a companiei ApaVital, blindată cu ani în urmă de „guvernarea portocalie“ a fostului primar Laurenţiu Leoreanu.
S-a spus că Bogdan Curcudel nu ar fi înaintat, în scris, din decembrie 2019 şi pînă la mijlocul lunii februarie, nici o listă de piese necesare deblindării conductei de la Timişeşti.
„S-a vrut ca o altă companie să ia clienţii din zonă. Plus jocul politic, sacrificînd oamenii”
„Rezolvarea problemei apei la Roman e problemă de voinţă, nu de putinţă! Dacă se dorea, în două zile se găsea soluţia potrivită astfel încît oamenii să nu stea de atîta vreme fără apă în case!
Nu vorbim doar de şase luni, de cînd criza s-a acutizat, ci de ani la rînd! Prin 2012 – 2013, conducerea Primăriei Roman spunea că problemele cu apa sînt vechi, de 20 de ani! Nu zic că nu sînt vechi, dar nici nu s-a preocupat administraţia locală să facă ceva pentru înlăturarea lor! A preferat să împrumute 45 de milioane de lei, pe spinarea cetăţenilor, ca sa pună pavele în oraş, în loc să investească în modernizarea reţelei de apă.
Eu mai cred şi că la mijloc a fost un sabotaj al conducerii Apa Serv Roman şi s-a vrut ca o altă companie să ia clienţii din zonă. Plus jocul politic, sacrificînd oamenii. Altfel nu îmi explic cum actualul director ( Ioan Păcală – n.r.) a găsit soluţia tehnică pentru furnizarea apei, neîntrerupt, în doar trei ore.
Le garantez romaşcanilor şi tuturor cetăţenilor din judeţul Neamţ că niciodată nu-i voi pune la mijloc, în lupta dintre mine şi alţi oameni politici! Oamenii nu au nici o vină şi îi condamn pe toţi cei care îşi urmăresc interesele personale, de partid şi nu fac administraţie, dacă pentru asta au fost aleşi!
Personal, am fost de două ori la Roman în ultimele luni şi de fiecare dată am crezut în promisiunile conducerii centrului zonal de acolo, care se angaja că rezolvă problema pentru a nu mai suferi populaţia. Eu i-am crezut pe cuvînt pe şefii centrului zonal, dar constat că s-a umblat cu minciuni, iar cetăţenii au stat fără apă în continuare.
Vor urma nişte verificări, pentru că am solicitat o comisie de cercetare, să ştim cu toţii cîţi se fac vinovaţi de disconfortul romaşcanilor. Nu cred că greşeala este doar a fostului director general (Vlad Angheluţă – n.r.), schimbat de Consiliul de Administraţie!
Le voi comunica rezultatul anchetei pe care am cerut-o tuturor celor care au suferit din indiferenţa, ca să nu spun reaua intenţie a altora“, a declarat Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, prezent la Roman, marţi 18 decembrie, cînd a fost deblindată conducta de la Timişeşti şi pe ea a început să curgă apa, lichidul vital folosit pe post de măr al discordiei, în războiul de la Roman.
Soluţia găsită de către actuala conducere a Companiei Apa Serv este, aşa cum se precizează într- un comunicat de presă punerea în funcţiune a unei conducte racordată la sistemul de alimentare Timişeşti – Iaşi, care intră în judeţul Neamţ prin localităţile Mirceşti (Iaşi) şi Săbăoani, şi care are rolul să suplimenteze, în caz de necesitate, cantitatea de apă necesară, respectiva conductă fiind în conservare din anul 2003. Practic, Apa Serv va trebui să cumpere apă de la ApaVital Iaşi, pentru a asigura alimentarea non-stop cu apă a oraşului.
Aceleaşi acuzaţii de rea-credinţă şi din partea taberei Leoreanu – Micu
În acelaşi timp „tabăra Leoreanu-Micu“ a anunţat că, indiferent de demonstraţia făcută, îşi menţine decizia retragerii din ADIAQUA Neamţ. Cu obligaţia de a plăti sumele contractate pentru finanţarea lucrărilor de modernizare – reabilitare şi alte sume pentru cheltuieli de funcţionare, estimate ca fiind doar la staţia de epurare, undeva la 46.737.000 lei, sumă nefinală, avansată de pe „frontul de luptă“ din cabinetul senatorului PSD, Dan Manoliu, demonstraţie făcută, în aceeaşi zi de marţi în care şeful său de partid, Ionel Arsene, făcea una similară, de rea-credinţă a conducerii ApaServ zona Est.
Parlamentarul Dan Manoliu solicita public Primăriei Roman să comunice valoarea investiţiilor, din fonduri proprii, făcute în raport cu prevederile articolului 8 din Legea apei, care face precizări referitoare la responsabilităţile în privinţa înlocuirii reţelelor de apă uzate „moral şi fizic“.
„Se încearcă o mare manipulare pe care eu nu o accept. Consider că cineva încearcă să-i fraierească pe romaşcani dar sînt convins că nu va reuşi. La conducerea zonei Roman a ApaServ, în momentul de faţă se află un consilier local PNL (Bogdan Curcudel – n.r.), care nu a bătut cu pumnul în masă sau nu a rupt uşile conducerii ApaServ Neamţ şi nici măcar nu a ieşit public să spună că nu este sprijinit. La staţia de captare, aceeaşi problemă, a plecat la pensie un specialist şi a fost numit politic altcineva.
Dacă înainte se făceau deznisipări la o lună la puţuri, după, nu s-au mai făcut deloc. Întreb pe cei doi edili care au gestionat primăria, din 2008 şi pînă acum (Laurenţiu Leoreanu şi Lucian Micu – n.r.): care este valoarea investiţiilor de înlocuire a reţelei de apă şi canalizare, făcute de primărie, din fonduri proprii, din 2008 şi pînă astăzi?“, a afirmat senatorul Dan Manoliu, cu doar o oră înainte de „desfăşurarea forţelor tehnice ale comandoului adus de la Piatra Neamţ“, venit să demanteleze „sabotajul de la ApaServ, zona Est“ după principiul latin Quod erat demostradum! (Ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat) în această veritabilă „saga“, zicem noi (cuvînt din limba engleză, care în traducere liberă înseamnă poveste fără sfîrşit).
Argumentele trecerii la ApaVital Iaşi
Susţineam că vom reveni în ediţia de astăzi cu declaraţiile „taberei Leoreanu Micu“ despre criza apei făcute în conferinţa de presă de joi, 13 februarie, ziua în care Consiliul Local a votat renunţarea la serviciile ApaServ şi trecerea la ApaVital Iaşi.
„Atît timp cît compania ApaServ şi-a îndeplinit prevederile legale de furnizare corespunzătoare a serviciului de apă şi canalizare nu prea aveam temeiul legal pentru rezilierea contractului, dar acum, dat fiind faptul că operatorul nu-şi poate îndeplini corespunzător contractul de mandat, încheiat pentru 25 de ani, am luat decizia să denunţăm unilateral contractul, din culpa operatorului“, declarau, printre altele, primarul Lucian Micu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu.
Cei doi oficiali au argumentat trecerea la operatorul ieşean. „De ce ApaVital? Simplu: să plătim un preţ cît mai mic, să plătim doar servicii prestate, să trecem la o companie cu un management stabil, sănătos, pe criterii de competenţă şi nu pe apartenenţă politică, să avem la dispoziţie un call- center la Roman, în regim non-stop, să trecem la o companie care încurajează contorizarea individuală, în care consumatorul să plătească doar atît cît consumă şi nu pierderile taxate de operator (de 70% după susţinerea prefectului de Neamţ, George Lazăr – n.r.)“.
Oficialii liberali au mai spus, la insistenţele jurnaliştilor, că indiferent dacă conducerea politică a Consiliului Judeţean, care a înlocuit managmentul companiei, făcînd o demostraţie de forţă în a da romaşcanilor apă non-stop, decizia Consiliului Local Roman de denunţare unilaterală, din motive de incompetenţă şi „sabotaj“ a conducerii, va rămîne o hotărîre de neclintit.
În acest context, primarul Lucian Micu urmeză a se prezenta joi, 20 februarie, în adunarea ARSACIS de la Iaşi (similară Aqua Adi Neamţ) pentru a continua demersurile de aderare la ApaVital, în condiţiile existenţei unui angajament clar de preluare a întregului personal al ApaServ, zona Est, „capabil să se adapteze exigenţelor companiei ieşene.
Primarul a mai primit sarcina din partea CL de a obţine garanţia, scrisă, a operatorului ieşean că-şi asumă obligaţia de a investi în modernizarea reţelelor de apă de la Roman, pe cheltuiala sa integrală. Primarul Micu a mai fost mandatat de cei 19 consilieri locali să lanseze acel chestionar, referitor la satisfacţia romaşcanilor privind servicile companiei ApaServ.
În paralel, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu a primit sarcina de a continua discuţiile la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, de unde a primit garanţii că oraşul va putea primi fonduri europene, pe master planul modificat al companiei ApaVital, strategie gîndită, aşa cum au recunoscut cei doi, deputaul Leoreanu şi primarul Micu, încă din 2018, cînd au elaborate o hotărîre similară.
„Interesul nostru este ca acest transfer să se facă cît mai repede“
Iată ce a declarat primarul Lucian Micu pe tema crizei apei, într-o conferinţă de zilele trecute. „Am ajuns în faza în care putem lua o decizie finală, care a fost luată cu unanimitatea celor din Consiliul Local de la Roman de a face demersuri pentru desprinderea din ApaServ şi trecerea la ApaVital.
E adevărat că în 2009 am aderat la ApaServ, pentru că atunci nu se putea licenţia ApaServ Roman pentru obţinerea de fonduri europene. Am preluat o situaţie grea, în care era nevoie de modernizarea staţiei de epurare pe fonduri europene şi în acest stadiu a trebuit să aderăm la ApaServ şi la Adi Aqua Neamţ, ca singur organism prin care puteam să tragem fonduri europene pentru modernizarea staţiei de epurare şi a unor lucrări de extindere a canalizării în cartierul Nicolae Bălcescu şi cartierul Lipovenesc.
Aceasta este radiografia corectă a relaţiilor cu ApaServ, care nu şi-a îndeplinit totdeauna bine relaţiile contractuale în raport cu romaşcanii, furnizînd apa cu sincope, din cauza, secetei, e drept. Le-am dat soluţii, am făcut intervenţii la ABA Siret, după schimbarea directorului.
A urmat apoi solicitarea de a cumpăra apă de la Apa Vital, solicitare făcută încă de la sfîrşitul anului 2019 şi neonorată pînă la sfîrşitul lunii februarie 2019. Solicitarea noastră vine şi din faptul că această companie a încasat de la consumtorii din Piatra Neamţ sume care reprezintă un deficit de 30 de milarde, de la Tîrgu Neamţ cu un deficit de 20 de miliarde lei, în timp ce la Roman a fost un excedent de încasări de 2 miliarde, ceea se face ca Romanul să fie «Perla coroanei» ca să ne exprimăm metaforic, adică zona cu cea mai bună rată a încasărilor.
Ni s-a confirmat de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene că ApaServ Neamţ se află într-un blocaj, că urmează a se rezilia contractul cu firma de consultanţă TAHAL, consultant naţional al Autorităţii de Apă şi Canalizare, cea mai mare firmă de profil şi că ne vor asigura din partea Ministerului Fondurilor Europene 20 milioane, investiţii în reabilitarea căminelor de apă din Roman, care se referă şi la reabilitarea unor staţii de repompare, la construcţia unui nou bazin de stocare şi la reabilitarea unor reţele de apă.
Îi mulţumes domnului ministru Boloş (al Fondurilor Europene – n.r.) care ne-a spus că Romanul se poate desprinde de ApaServ şi se poate lipi la ApaVital, care se află în ultima fază cu master planul de nodernizare, companie care şi-a luat angajamnetul să proiecteze rapid şi partea de modernizare a reţelelor Romanului, de către acelaşi proiectant, pe un subproiect al operatorului ieşean. Ni s-a spus că acest lucru se poate face chiar dacă va depăşi 20 milioane euro, pentru că aprobarea unei investiţii de pînă la 50 milioane euro, stă, exlusiv, în pixul ministrului şi nu mai trebuie aprobare de la Bruxelles.
Trebuie spus că noi, prin partea noastră de contribuţie la POIM (proiectul de modernizare al staţiei de captare – n.r.) ne-am rezolvat-o şi că nu mai avem datorii la ApaServ. Ni s-a spus că noi va trebui să înapoiem doar cota de contribuţie pentru Roman. Desprinderea de ApaServ se va putea face în opinia noastră în aproximativ două luni de aici încolo şi sperăm ca în această perfioadă contractul cu cei de la ApaServ ar trebui să se desfăşoare normal. Am primit însărcinare din partea consiliului local să facă o consultare a romaşcanilor privind gradul de satisfacţie referiror la serviciile companiei ApaServ, pentru a avea legitimitate deplină în negocierile cu ApaVital, consulaţii care se vor încheia, miercuri, 19 februarie.
Sperăm ca transferul să se facă cît mai repede, în formă juridică şi că ne vom adresa instanţei de judecată dacă vor fi piedici din partea operatorului. Noi mergem pe bună credinţă şi dacă vor exista «represalii» din partea operatorului sau a acţionarului majoritar, Consiliul Judeţean, vom vedea, pentru că e mult mai grav şi nu trebuie să facem acum speculaţii.
N-am vrea să ne trezim că ApaServ va furniza apă în regim continuu, pentru că atunci ajungem într-o zonă mult mai gravă decît a fost (a sabotajului – n.r.). Interesul nostru este ca acest transfer să se facă cît mai repede, pentru că sîntem presaţi de timp şi vom apela la orice formă juridică pentru implementarea proiectului.
Nu vom tolera nici o formă de tergiversare şi dacă vom avea aceste piedici puse de operator e clar că vom apela la toate pîrghiile legale pentru îndepărtarea lor. Repet, nu putem specula, ci mergem pe buna credinţă a operatorului, care nu ne-a furnizat sau ne-a furnizat apă cu porţia, din cauza unor probleme reale, de secetă.
Dacă ne trezim că mîine sau poimîine ni se va furniza apă în regim non-stop, asta înseamnă că s-a întîmplat «altceva» (în traducere sabotaj – n.r.) şi dacă e aşa e, cum spuneam, e mult mai grav şi conduce spre o chestie politică. Noi n-am lansat nici acuzaţii politice, deşi ar fi trebuit s-o facem, pentru că ei (tabăra PSD – n.r.) au făcut-o, dar aţi văzut că eu la Roman, ca şi domnul deputat Leoreanu, lucrăm pe proiecte şi lucruri pozitive şi ceilaţi, care ne-au atacat, vor avea soarta celor care, pe bandă rulantă, au pierdut la Roman alegerile.
Sînt convins că romaşcanii s-au învăţat cu noi, cei care am condus Romanul în ultimii 12 ani şi au văzut preocuparea noastră de a face eforturi pentru a oferi servicii utile pentru comunitate şi vor aprecia, în continuare, asemenea demersuri, dar dacă vor pune în continuare piedici veţi aprecia dumneavoastră“, a declarat în conferinţa de presă primarul Lucian Micu, completat în permanenţă de deputatul Laurenţiu Leoreanu. Toate acestea fiind spune, este cert că trecerea Romanului la ApaVital Iaşi va produce multe „patimi“ şi reacţii din partea beligeranţilor.

Lasă un răspuns
-
Actualitateo săptămână,
George Lazăr, președinte PNL Neamț: „103 miloane de euro vor fi alocate prin PNRR pentru sistemul de educație timpurie!
-
Actualitate2 săptămâni,
Cătuşe pentru că a incendiat casa vecinului. Doi bărbaţi au suferit arsuri
-
Actualitate4 zile,
Coliziune între un autoturism şi un TIR. Victimă o tânără de 25 de ani
-
Actualitateo săptămână,
Arsene, condamnat definitiv, căutat de poliţişti. Conform unor informaţii neoficiale a fugit în Italia
-
Actualitate4 zile,
Conferinţă de presă „apă de ploaie” la PSD Neamţ. S-a comunicat tot, dar nu s-a zis nimic
-
Actualitateo săptămână,
Condamnarea și fuga lui Arsene, ce zic pesediştii nemţeni. Şeful interimar, chemat la Bucureşti. Unii iritaţi, alţii… nostalgici
-
Actualitateo săptămână,
UPDATE: Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene – 6,8 ani de puşcărie
-
Prima pagină2 săptămâni,
Chemare la un protest civic din cauza defrișărilor din parc și a crizei apei
Louisa
19 februarie 2020 at 10:40 PM
“ApaServ Neamţ se află într-un blocaj, că urmează a se rezilia contractul cu firma de consultanţă TAHAL, consultant naţional al Autorităţii de Apă şi Canalizare, cea mai mare firmă de profil”.
Domnilor, inainte de a acuza rezilierea, ar trebui sa stiti, o fi cea mai mare firma de profil la ei acolo, dar in Romania, in ultimii 2 – 3 ani, prin managementul dezastruos a inregistrat doar esecuri. A se vedea si contractul reziliat cu PMB pt reabilitarea colectoarelor din Bucuresti, despre care nimeni nu vorbeste, ca miss Firea nu are vreun interes sa-si asume inainte de alegeri.
Domnilor, pt Tahal a venit mana cereasca rezilierea Apaserv, ca oricum nu mai avea forta financiara sa realizeze proiectul, a incasat banii pe un SF predat, dar a ignorat cerintele scrise ale APASERV referitoare la obligativitatea actualizarilor necesare, apoi si-a concediat toti expertii din proiect, n-a mai investit in studii cerute de BEI si nici cu platile subcontractorilor nu cred ca sta mai bine. Desigur, se transmit adrese menite sa convinga, pentru instanta, pentru a nu pierde garantii, penalitati etc, in care se mentioneaza cum munceste tahal in proiect in ciuda rezilierii. Dar adevarul e altul, si cei din interior, “muncitorii fosti ” stiu cel mai bine. Cand faceti afirmatii, verificati pe surse, de preferat documentate. Cel mai trist e ca Tahal avea in Romania experti bine pregatiti si dedicati proiectului, dar din motive de management prost au fost rejectatipe pe parcurs.
Daca va intereseaza sa transmiteti adevarul cititorilor dvs, daca vreti sa fiti obiectivi in ceea ce comunicati, ii identificati si contactati.
V.Vasile
20 februarie 2020 at 8:01 AM
,,O poza face cat o mie de cuvinte,, ,mai , mai, ce se mai potriveste….da, asta nu trebuie inramata , asa personaje nu merita sa cheltuiti banii !
Sper sa se gaseasca cineva care sa scoata la iveala contributia celor 2 indivizi la ,,succesurile,, companiei ApaServ.