Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Primăvara şi-a intrat în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ joi, la ora 14, termometrele indicau 17 grade în aproape tot judeţul ■ pe Toaca erau 0 grade, iar stratul de zăpadă a ajuns la 26 de centimetri ■ meteorologii anunţă că zilele calde vor alterna cu unele reci ■

La ora 14.00, termometrele indicau 17 grade în mai tot judeţul, cu excepţia crestelor montane. La acelaşi moment la staţia de la Ceahlău – Toaca erau valori termice la limita îngheţului, 0 grade. S-a mai diminuat şi stratul de zăpadă care era ieri de 26 de centimetri.

Totuşi trebuie menţionat că o vorbă din bătrîni spune că primăvara nu vine pînă nu se topeşte toată zăpada de pe Ceahlău. Altfel spus meteorologii dau asigurări că în perioada următoare zilele mai calde decît normal vor alterna cu cele sub media perioadei, şi la fel va fi cu valorile termice nocturne care coboară de la 7 grade la valori sub limita îngheţului.

Aşa stînd lucrurile, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ziua de 13 martie, pare pe modelul celei precedente. Se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice în miezul zilei de pînă la 15 grade Celsius la Piatra Neamţ.

Şi peste noapte va fi mai cald decît ar trebui şi chiar dacă cerul va fi degajat mercurul din termometre se opreşte la 7 grade. Se face niţel mai rece pe parcursul zilei de sîmbătă, 14 grade, cînd în zona noastră este promisă o maximă în coborîre pînă la valoarea de 11 grade.

Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care scad simţitor pînă la 2 grade. Una din cele mai reci zile din intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 15 martie, cînd în ciuda faptului că soarele ca fi la datorie, maxima nu mai trece de pragul de 6 grade.

Senin va fi şi peste noapte dar cu mult mai rece decît în intervalele precedente, astfel că trecem la minime negative de pînă la -1 grad. O zi mai rece şi una mai caldă pentru că luni, 16 martie, soarele prinde putere iar maxima se dublează faţă de intervalul precedent şi se ajunge la 12 grade.

Cu toate aceste căldura de peste zi nu prea are influenţă şi peste noapte cînd minima va fi la limita îngheţului, 0 grade. Se mai răcoreşte pe parcursul zilei de marţi, 17 martie, cînd din nou va fi soare, dar nu mai mult de 9 grade în cel mai cald moment. Noaptea nu aduce prea multe noutăţi, cerul rămîne degajat iar minima va fi pozitivă, dar modestă, de 1 grad.

Regimul termic se depreciază în continuare iar dacă meteorologii au dreptate miercuri, 18 martie, nu vor fi mai mult de 7 grade, în timp ce după lăsarea întunercului ne putem aştepta la o minimă negativă, de -1 grad. Pare a se încălzi spre finele săptămînii viitoare iar joi şi vineri, în perioada 19 – 20 martie 2020 în zona noastră va fi soare, valori termice diurne de 12 poate chiar 13 grade şi temperaturi nocturne în creştere, 0 grade, apoi 4 grade.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending