Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Primar incompatibil. „Ce aduce viitorul vom vedea“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lucrurile nu sunt clare în ceea ce priveşte situaţia primarilor incompatibili, care au susţinere să candideze la un nou mandat ■ în această situaţie se află Lucian Micu, edilul de la Roman ■ decizia Înaltei Curţi de Casaţie nu vine să-l acuze nici de corupţie, nici de abuz, nici de un alt lucru“, a spus deputatul Laurenţiu Leoreanu ■

La o recentă conferinţă de presă, care a avut ca temă deciziia CCR de neconstituţionalitate a legii amenzilor în perioada stării de urgenţă, preşedintele Iohannis a pus, din nou, placa referitoare la „PSD partid toxic, care face legi proaste şi profitabile baronilor lor locali“.

După ce a abordat tematica organizării alegerilor locale, imediat ce va trece pericolul pandemic, preşedintele a mai declarat: „România se confruntă cu doi inamici: unul perfid şi invizibil, virusul SARS CoV2, foarte contagios şi celălat inamic mult mai vizibil, dar şi foarte dăunător pentru societate şi pentru viitorul ţării.

Cei mai bine intenţionaţi dintre noi am fi crezut că, atunci cînd naţiunea are de înfruntat o criză teribilă, fără precedent, toate forţele, în special cele politice, se unesc pentru a depăşi perioada greapolitică. O iluzie şi speranţe deşarte, pentru că lupul părul îşi schimbă, dar blana ba.

Profitînd de faptul că atenţia publică este concentrată, cum e şi firesc, pe lupta pentru epidemie, PSD a lucrat în Parlament mult şi prost, toxic de-a dreptul, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani. A continuat să facă ce ştie mai bine acest partid nociv, care a pus România în posturi jenante în faţa partenerilor europeni. Înţelegerile şi legile populiste, care, dacă ar fi propulgate, ar amaneta, practic, viitorul unor generaţii, au darul de a ne reaminti de ce este în stare să facă PSD. Două exemple: legile PSD de suspendare a creditelor şi de suspendare a utilităţilor, legi scrise prost şi populiste, fără criterii de aplicare.

Recent CEDO a arătat că PSD a venit la putere pentru a alunga din funcţie oameni competenţi, pentru a-şi crea instrumente de presiune pe dosare, pentru a scăpa de urmărire penală. Dacă s-ar putea şi nu s-ar teme de reacţia publică şi mîine ar trece la ceea ce ştiu ei să facă mai bine: legiferarea haotică, fără dezbatere parlamentară, în mod netransparent, de promovare în ultimul moment a unor iniţiative legislative, lucru care continuă şi astăzi, din păcate.

De ce face PSD asta? Simplu: pentru că a rămas acelaşi partid preocupat doar de baroni. Cel mai recent exemplu l-am avut zilele trecute în Parlament. În timp ce atenţia opiniei publice era pe alte subiecte, PSD era preocupat să lovească, iar, în standardele de integritate, aplicabile funcţiilor publice sau să-şi reglementeze privilegii.

Mai exact, PSD vechi sau cel nou, vrea să le permit unor aleşi locali, declaraţi incompatibili să candideze la primării sau alte funcţii. O astfel de măsură ar amnistia 1.000 de aleşi locali, care au încălcat legea. Unica prioritate a pesedinştilor, chiar într-o criză umanitară fără precedent, rămîne doar aceasta: legi cu dedicaţie pentru baronii lor. Nu mai este un secret pentru nimeni, că PSD a infestat cu persoane obediente toate instituţiile statului“, a declarat Klaus Iohannis.

„În momentul de faţă, candidatura lui Lucian Micu rămîne în picioare“

Deputatul nemţean Laurenţiu Leoreanu apreciază că preşedintele a luat o decizie înţeleaptă în ceea ce priveşte amînarea alegerilor locale, care nu trebuie organizate în timpul crizei pandemice:

„Totul este spre binele nostru şi pentru sănătatea oamenilor. Lucrurile trebuie făcute cu discernămînt şi Guvernul Orban şi ministrul Tătaru, care apreciez că e cel mai bun al Sănătăţii de după Revoluţie, au dovedit competenţă, gestionează situaţia, merg în focare, iau măsuri conform ordonanţelor militare.

Se vede cu ochiul liber că lucrurile sînt mai bine gestionate ca în:Italia, Spania, Anglia şi SUA“. Revenind la alegerile locale şi fiind întrebat cu ce candidat va merge PNL Roman, ţinând cont că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a pronunţat definitiv în ceea ce priveşte incompatibilitatea primarului, Lucian Micu, vicepreşedintele PNL a declarat:

„Aici este o discuţie faţă de prevederile legislative care în momentul de faţă, prin unele modificări care au avut loc anul acesta şi anul trecut, duc către perioada de prescripţie. Trebuie precizat foarte clar că această decizie a Înaltei Curţi de Casaţie nu vine să-l acuze pe primarul Micu nici de corupţie, nici de abuz, nici de un alt lucru, care a produs disfuncţionalităţi sau elemente care să jeneze sau să-i aducă vreun minus. Este doar vorba de incompatibilitate şi de faptul că acesta a fost viceprimar şi membru în CA de la spital.

Aşa cum este şi normal, pentru că aşa cum se ştie, spitalele au fost trecute în subordinea autorităţilor locale şi era clar că acestea trebuiau să fie prezente în managerierea spitalului. Evident că în calitate de viceprimar a fost omul prezent acolo, prin votul dat de consiliul local. Nu s-a pus singur pe funcţie“, a declarat deputatul Leoreanu, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

Care a continuat pe tema incompatibilităţii: „Există un proiect de lege la Camera Deputaţilor, care a trecut de Senat şi care spune că perioada de prescripţie de 3 ani se ia în calcul de la data aducerii la cunoştinţă a persoanei, cu privire la raportul de icompatibilitate ANI. În momentul de faţă merg şi discut pe situaţia existentă, pe buna mea colaborare cu primarul Lucian Micu.

Ce ne va aduce viitorul vom vedea. În echipa PNL Roman sînt oameni cu experienţă, cunoscuţi în comunitate. Vom avea oricînd o rezervă de doi-trei oameni valoroşi, care cunosc administraţie publică. În momentul de faţă, candidatura lui Lucian Micu rămîne în picioare, fiind opţiunea noastră la momentul în care vorbim“.

Pe surse, unul din candidaţii de rezervă pentru funcţia de primar ar fi Leonard Achiriloaei, acum secretar de mtat la Ministerul Mediului, tocmai pentru a rezolva ceva probleme legate de proiectele Romanului. Un al doilea nume ar fi viceprimarul Roxana Iorga. S-au mai vehiculat ca „rezerve“ Lucian Pascariu, director al LocatoServ şi admistatorul public Gabriela Iulia Petrea.

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Actualitate

Bursuc salvat dintr-un subsol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au avut o misiune mai puţin obişnuită, iar pe parcursul zilei de ieri, 19 aprilie 2021, au acţionat pentru salvarea unui bursuc. Sălbăticiunea a ajuns, nu se ştie cum, în subsolul unui bloc din Piatra Neamţ.

„Pe 19 aprilie, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că la subsolul unui bloc din Piatra Neamţ se află un bursuc, ce poate constitui un pericol pentru locuitorii din zona respectivă“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. La scurt timp, echipa operativă formată din poliţişti şi jandarmi s-a deplasat la faţa locului, unde „a desfăşurat activităţi specifice necesare pentru salvarea acestuia“.

Poliţiştii au emis un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, bursucul fiind preluat şi predat unui adăpost aparţinînd unei asociaţii de protecţie a animalelor.

Citește știrea

Trending