Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Ploile torenţiale au lăsat „urme“ adînci

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ militarii de la ISU Neamţ şi autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea apei din curţi şi gospodării, dar şi îndepărtarea aluviunilor aduse de şuvoaie ■ miercuri dimineaţă nu mai erau drumuri blocate ■ toţi consumatorii din judeţ erau alimentaţi cu energie electrică ■ pînă joi este în vigoare un cod galben de ploi ■

Ploile torenţiale, care nu au mai contenit în judeţul Neamţ în ultimele zile, după avertizări Cod roşu sau portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, au lăsat în urmă dezastru.

Chiar dacă pe 23 iunie nu au mai fost precipitaţii importante din punct de vedere cantitativ, militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi autorităţile locale din comunele afectate au intervenit pentru evacuarea apei din curţi şi gospodării, dar şi a aluviunilor aduse de şuvoaie pe drumuri sau căi de acces.

Potrivit unui raport emis de autorităţi, miercuri dimineaţă la ora 09:00, ca urmare a avertizărilor colorate de furtuni şi inundaţii din ultimele 24 de ore, în judeţ avuseseră loc următoarele misiuni: misiune evacuare apă din 11 curţi, în localitatea Stînca, comuna Pipirig; misiune evacuare apă din 3 curţi, în localitatea Bistricioara, comuna Ceahlău; misiune evacuare apă din 3 curţi, localitatea Dobreni; misiune evacuare apă din 6 curţi, localitatea Oşlobeni, comuna Bodeşti; misiune evacuare apă din 4 curţi, sat Leghin, comuna Pipirig; misiune evacuare apă dintr-o fîntînă, în localitatea Muncelu, comuna Ion Creangă; misiune evacuare apă din curţi, în localitatea Gheraeşti. BMSU Piatra Neamţ a intervenit în anexa Văleni şi Bîtca Doamnei din Piatra Neamţ.

S-a lucrat cu 3 buldoexcavatoare, 2 autocamioane şi 15 lucrători pentru decolmatea podeţelor şi a rigolelor. SVSU Grumazeţti a intervenit pentru evacuarea apei din gospodarii şi decolmatări podeţe şi rigole, la fel ca şi lucrătorii din cadrul SVSU Pipirirg, SVSU Petricani, dar şi colegii lor din Gherăeşti, Tîrgu Neamţ, Dobreni sau Tarcău.

A mai avut loc o misiune îndepărtare aluviuni aduse pe DJ 155F în localitatea Izvoru Muntelui, acolo unde au lucrat cei de la SVSU Bicaz. A mai fost o misiune îndepărtare aluviuni pe DN 15 şi DN 17B, în localităţile Bistricioara şi Roşeni, o misiune de îndepartare aluviuni de pe carosabil, în localitatea Stînca Pipirig şi o misiune decolmatare cursuri de apă în anexa Văleni – Piatra Neamţ.

Miercuri dimineaţă în judeţ nu mai erau drumuri naţionale blocate şi toţi consumatorii erau alimentaţi cu energie electrică. Reamintim că încă nu am scăpat de vremea rea şi pînă joi dimineaţă, la ora 03:00 a fost în vigoare o avertizare cod portocaliu ce anunţa cantităţi de apă însemnate şi instabilitate atmosferică accentuată, în zonele montane, în Moldova, Dobrogea şi local în Muntenia şi Transilvania, meteorologii anunţînd averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrînse 50…80 l/mp. Vor fi şi intensificări ale vîntului, vijelii, descărcari electrice şi grindină, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice.

Codul galben de instabilitate atmosferică temporat accentuată a intrat în vigoare pe 24 iunie, la ora 10:00 şi expiră joi, la ora 10:00. „În intervalul menţionat, îndeosebi în estul, sud-estul, nordul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcari electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrînse 40-50 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de meteorologie. Din punct de vedere termic, joi va fi ceva mai răcoare, cu o maximă de cel mult 22 de grade celsius.

Ulterior vremea intră într-un proces de încălzire şi pentru vineri, 26 iunie, se anunţă temperaturi de pînă la 26 de grade, în timp ce în week-end, cînd şi ploile se mai răresc, la Piatra Neamţ este aşteptată o maximă de 27 de grade. Pînă la final de săptămînă şi nopţile vor fi calde şi se anunţă minime cuprinse între 14 şi cel mult 17 grade.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. VLAD

    24 iunie 2020 at 9:02 PM

    Nu vad o implicare a politicienilor din partidul aflat la guvernare Prefectul , senatori , deputati care in loc sa fie in prima linie pentru a evalua si ajuta concetateni afectati de inundatii. Acestia uni dintre ei lehaie prin ziarele locale .O incercare jalnica de a atrage atentia .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending