Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Pinalti, greu de… judecat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ magistraţii de la Tribunalul Bucuresti a amînat pronunţarea de nu mai puţin de cinci ori ■ alături de Gheorghe Ştefan au mai fost inculpaţi preşedintele şi un membru CNA, dar şi deputatul Viorel Hrebenciuc ■

Dosarul licenţei Giga Tv în care a fost inculpat fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a ajus la final, la instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti.

Numai că, de la sfîrşitul dezbaterilor şi pînă acum instanţa a amînat pronunţarea de nu mai puţin de cinci ori. Cercetarea judecătorească s-au încheiat pe 13 septembrie şi cauza a rămas în pronunţare pentru data de 3 octombrie 2019.

De atunci, o sentinţă  s-a tot amînat, ajungînd-se ca un ultim termen să fie fixat pentru jumătatea lunii decembrie 2019. Rămîne de văzut dacă atunci se va da o soluţie în cauză sau va fi altă amînare. Oricare va fi decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, aceasta nu va fi una definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Alături de Pinalti în dosar mai sînt inculpate nume grele, membri CNA şi un fost parlamentar. Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga Tv, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

În aceeaşi cază preşedintele CNA, Laura Georgescu, a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga, membru CNA şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

Procurorii au stabilit că pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de Ştefan, pe motiv că nu a difuzat programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, Narcisa Iorga a fost cea care l-a îndrumat pe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga Tv intenţiona să o formuleze.

Iorga i-a indicat lui Pinalti pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi contacteze pentru a-i putea influenţa pe membrii CNA. Printre aceştia se număra şi fostul parlamentar PSD Viorel Hrebenciuc.

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încît acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, conform DNA.

Hrebenciuc a răspuns prompt şi s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu să-i facă pe plac lui Pinalti. Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămîni, pe 1 octombrie 2013, CNA a emis o alta decizie care o revoca pe prima, şi prin care se arăta că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune al lui Pinalti au fost admise, fară a se mai realiza o analiză tehnică şi fără un punct de vedere al specialiştilor din CNA dacă susţinerile din contestaţie sînt legale şi temeinice.

Procurorii anticorupţie au stabilit că prin atitudinea sa, preşedinta CNA şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului, permiţînd funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa, afectînd astfel şi ceilalţi operatori de televiziune.

În aceeaşi cauză, Laura Georgescu mai este acuzată că a instigat la întocmirea a 25 de sesizări false care s-au finalizat cu sancţionarea nedreaptă a 11 posturi tv, unele de mai multe ori. Cei afectaţi de aceste decizii sînt părţi civile în procesul penal cu circa 2,3 milioane de lei.

Opt dosare în cîţiva ani

Procurorii DNA se ţin scai de fostul primar de Piatra Neamţ pe care l-au incupat în opt dosare.

În unul, anchetatorii au contestat sentinţa prin care Tribunalul Neamţ l-a achitat într-un dosar ce viza nereguli în modul de finanţare al FC Ceahlăul.

El a fost găsit nevinovat pentru acuzele de trafic de influenţă, judecătorii stabilind că nu exista probe că persoana a săvîrşit infracţiunea. În alte trei dosare el a fost condamnat la închisoare cu executare.

Dupa ce a fost condamnat definitiv la 3,3 ani de închisoare în dosarul Strong Montaj, fostul primar a fost încarcerat şi a ieşit din penitenciar la jumătatea lunii noiembrie 2018.

În acelaşi dosar Strong Montaj, cele patru firme implicate în cauză, achitate la prima instanţă, au primit amenzi penale care de depăşesc 100.000 lei, respectiv Giga Star SRL are 30.000 lei la fel ca şi Best GSG SRL, Sonic Media SRL are 24.000 lei, iar Euromedia TV SRL are o amendă penală de 20.000 de lei.

Judecătorii au dispus confiscarea de la Ştefan a sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obtinuţi din infracţiuni. A fost condamnat definitiv şi în dosarul „Bani pentru partid“ şi a rămas cu pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru care s-a tîrguit cu procurorii. Atunci fostul primar a pierdut prin confiscare 1,65 milioane de euro şi i s-a pus sechestru pe mai multe imobile pentru recuperarea altor 2,35 milioane de euro.

Au fost indisponibilizate două imobile din Piatra Neamţ din care unul de 428 mp, cu multiple dormitoare, beci, piscină şi sală de masaj, precum şi pe un apartament din Bucureşti. În afară de acest dosar, Pinalti a mai fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în cauza Microsoft, unde a pierdut prin confiscare 3,99 milioane de euro.

Alt dosar este cel cu obţinerea frauduloasă a licenţei pentru Giga Tv. În altul, cu Poşta, Ştefan a fost condamnat la 8 ani şi 2 luni de închisoare, decizia instanţei de fond fiind contestată la Curtea de Apel Bucureşti atît de inculpat, cît şi de procurori. Recent, judecătorii au anulat prima sentinţă din cauza unui viciu la procedură de citare şi au trimis cauza la rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

În alt dosar, tot cu Poşta, Pinalti a fost condamnat de instanţa de fond la 3,6 ani de închisoare.

Actualitate

Judecat cu repetiţie pentru mită la poliţist

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a comis două fapte după acelaşi modus operandi ■ al doilea proces abia începe, iar în primul a primit o sancţiune fără executare ■ la a doua abatere a fost arestat preventiv, apoi a ajuns arestat casnic ■

La Tribunalul Neamţ începe procesul unui bărbat perseverent care în două rînduri a dat mită la poliţişti. Ambele oferte au fost declinate, însă în al doilea caz, insistenţa lui Vasile Ilieş a fost taxată de judecători care l-au arestat preventiv.

Ulterior măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Acum s-a încheiat procedura de Cameră preliminară şi a început judecata. În acest caz totul a început pe 17 februarie 2021, a călcat din nou strîmb şi i-a ofertat pe doi poliţişti rutieri de la Tîrgu Neamţ cu 500 de dolari.

Oamenii legii au declinat oferta şi şi-au anunţat superiorii, cel în culpă fiind pus sub acuzare pentru dare de mită. „Ca urmare a denunţului a doi poliţişti din cadrul Poliţei Oraşului Tîrgu Neamţ – Formaţiunea Rutieră – poliţişti anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ efectuează cercetări faţă de o persoană, fără calitate specială, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de dare de mită şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului“, conform unui comunicat al DGA.

S-a stabilit faptul că, pe 17 februarie 2021, bărbatul a oferit suma de 500 de dolari echipajului de poliţie cu scopul ca cei doi oameni ai legii să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Mai exact, mituitorul ar fi vrut ca poliţiştii să se facă că nu-l văd că era băut la volan şi să nu întocmească actele de constatare ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avînd în sînge o concentraţie alcoolică peste limita legal admisă, respectiv 0,67 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Pe 17 februarie, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore. A doua zi, pe 18 februarie, inculpatul a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar la final judecătorii au deliberat şi au dispus privarea de libertate pentru următoarele 30 de zile, ulterior Ilieş ajungînd arestat casnic.

Bărbatul mai are la activ o faptă de similară pentru care în luna martie a acestui an a primit o pedeapsă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile de închisoare pentru dare de mită şi conducere sub influenţa alcoolului, sancţiune pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. El trebuie să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii şi a pierdut prin confiscare mita de 400 de dolari. Rămîne de văzut ce se va întîmpla la al doilea proces.

Citește știrea

Actualitate

Droguri în pub-uri, fapte în străinătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ jumătate din cei zece inculpaţi au avut contact cu legea penală ■ ei fost condamnaţi în cîteva ţări străine pentru diverse infracţiuni ■ ajunşi în faţa judecătorilor, unii au invocat motive medicale pentru a nu fi încarceraţi ■ „glumiţa“ nu a avut nici un efect ■

Din cei zece arestaţi din dosarul petrecerilor cu droguri la cluburile Jazz City Cafe (fostul Tonique) şi Chaplin’s, jumătate au mai avut contact cu legea penală. Cel puţin aşa rezultă din motivarea propunerii de arestare luată de magistraţii Tribunalului Neamţ.

Cel mai tînăr din grupul infracţional se remarcă prin multiple condamnări peste hotare , fiind vorba de pietreanul Paul Orlando Bumberică, în vîrstă de 20 de ani. „Inculpatul B. P. O. a fost condamnat definitiv de autorităţile judicare din Dortmund (Germania): la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare pentru furt săvîrşit cu violenţă sau cu ajutorul armelor sau însoţit de ameninţarea cu violenţă sau cu uzul de arme asupra persoanelor; la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru fraudă; la data de 23.05.2018 la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru avarierea sau distrugerea intenţionată a proprietăţii de Tribunalul XXX din Germania; la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe o durată de 5 ani, pentru furt de Tribunalul din Veneţia“, conform instanţei.

De menţionat este faptul că înainte de a împlini vîrsta răspunderii penale, 14 ani, acesta era celebru în Piatra Neamţ şi alte oraşe ale judeţului, exasperîndu-i pe poliţiştii care nu puteau să-i facă nimic, el avînd la activ, aproape 200 de furturi şi tîlhării, ţintele predilecte fiind bătrînii.

Numai în 2013, minorul comisese peste 60 de fapte, mai bine de jumătate dintre infracţiunile comise de copiii care nu împliniseră 14 ani, iar în 2014 avea peste 40 de dosare, care au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale din cauza vîrstei. În ce-l priveşte pe Stan Ioan, „judecătorul de drepturi şi libertăţi constată şi incidenţa dispoziţiilor art. 223 alin. 1 lit. d Cod procedură penală ca temei juridic al luării măsurii arestului preventiv, reţinînd că acest caz de arestare are ca situaţie premisă situaţia în care inculpatul este cercetat deja pentru săvîrşirea unei infracţiuni pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi persistă într o atitudine antisocială săvîrşind o altă infracţiune, sau efectuînd acte preparatorii în acest scop.

Astfel, din fişa de cazier judiciar rezultă că la data de 22.10.2020 în dos. nr. … al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de acesta pentru comiterea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 şi 4 şi violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, cauză în care s a aflat sub incidenţa măsurilor preventive“, se mai arată în documentul citat.

Rusu Florin Nicolae a fost condamnat la pedeapsa de 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe 1 an, de autorităţile judiciare din Cehia pentru infracţiuni contra patrimoniului. Tot în străinătate a fost condamnat şi Pavel Mihai, avînd 60 zile amendă de la autorităţile judiciare din Germania pentru înşelăciune, dar a fost condamnat definitiv şi în Marea Britanie, la 6 luni închisoare cu suspendare şi amendă, pentru furt.

La rîndul său, inculpatul Gabăr Ştefan a fost condamnat de două instanţe din Austria pentru infracţiuni vizînd patrimoniul (furt în formă gravă, delapidare). A avut probleme şi cu autorităţile din Olanda care l-au condamnat definitiv pentru furt la pedeapsa de 8 zile închisoare, la care se mai adaugă o condamnare de 18 luni închisoare pentru furt săvîrşit după încălcarea proprietăţii, în Marea Britanie.

Ceilalţi inculpaţi, respectiv Constantin Cuejdianu, 44 de ani şi Cristian Dobrea, patronii cluburilor Jazz City Cafe şi Chaplin’s Pub din Piatra Neamţ, sînt „curaţi“ pînă acum, la fel ca şi Enea Claudiu, Motoi Ciprian şi Alin Chiuariu.

Parte din cei 10 inculpaţi, ajunşi în faţa judecătorilor, au vrut să scape de cătuşe invocînd diverse boli de care ar suferi. Instanţa a apreciat că aceste afecţiuni pot fi tratate chiar dacă sînt privaţi de libertate, astfel că argumentele au căzut.

„În ceea ce priveşte argumentele de ordin personal invocate de inculpaţii care suferă de diverse afecţiuni medicale, referitoare la starea de sănătate deficitară, judecătorul de drepturi şi libertăţi subliniază că afecţiunile inculpaţilor nu pot constitui un argument suficient prin sine însuşi pentru a se dispune cercetarea în stare de libertate sau sub o măsură preventivă mai blîndă, în urma evaluării stării de sănătate a fiecărui inculpatul putîndu-se constata de administraţia centrului de reţinere şi arestare preventivă incidenţa disp. art. 240 Cod procedură penală, potrivit cărora” (1) În cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii“, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că în cele două localuri se consumau droguri de la începutul anului, la petreceri private, după ora 22:00, cînd venea „lume bună“ din tîrg ce achita bani grei pe stupefiante, inclusiv cocaină. Procurorii DIICOT au stricat balul pe 17 aprilie, iar cei zece au fost încarceraţi.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 43 de cazuri noi. Naţional – 2.989 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de incidenţă este de 1,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost raportate 150 de decese ■

Până pe 22 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.039.998 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

959.126 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 536 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 26.943 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.04.2021 (10:00) – 22.04.2021 (10:00) au fost raportate 150 de decese (91 bărbați și 59 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare,  Sibiu,  Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

140 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.  

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.168. Dintre acestea, 1.405 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.203.810  teste RT-PCR și 818.639 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.867 de teste RT-PCR (14.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.476 la cerere) și 12.075 de teste rapide antigenice. 

Pe teritoriul României, 43.884 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.112 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 41.194 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 108 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.623 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 666 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 21 aprilie, 4.605 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 889.467 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.510 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 47 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 4 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending