Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Pinalti, greu de… judecat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ magistraţii de la Tribunalul Bucuresti a amînat pronunţarea de nu mai puţin de cinci ori ■ alături de Gheorghe Ştefan au mai fost inculpaţi preşedintele şi un membru CNA, dar şi deputatul Viorel Hrebenciuc ■

Dosarul licenţei Giga Tv în care a fost inculpat fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a ajus la final, la instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti.

Numai că, de la sfîrşitul dezbaterilor şi pînă acum instanţa a amînat pronunţarea de nu mai puţin de cinci ori. Cercetarea judecătorească s-au încheiat pe 13 septembrie şi cauza a rămas în pronunţare pentru data de 3 octombrie 2019.

De atunci, o sentinţă  s-a tot amînat, ajungînd-se ca un ultim termen să fie fixat pentru jumătatea lunii decembrie 2019. Rămîne de văzut dacă atunci se va da o soluţie în cauză sau va fi altă amînare. Oricare va fi decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, aceasta nu va fi una definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Alături de Pinalti în dosar mai sînt inculpate nume grele, membri CNA şi un fost parlamentar. Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga Tv, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

În aceeaşi cază preşedintele CNA, Laura Georgescu, a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga, membru CNA şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

Procurorii au stabilit că pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de Ştefan, pe motiv că nu a difuzat programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, Narcisa Iorga a fost cea care l-a îndrumat pe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga Tv intenţiona să o formuleze.

Iorga i-a indicat lui Pinalti pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi contacteze pentru a-i putea influenţa pe membrii CNA. Printre aceştia se număra şi fostul parlamentar PSD Viorel Hrebenciuc.

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încît acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, conform DNA.

Hrebenciuc a răspuns prompt şi s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu să-i facă pe plac lui Pinalti. Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămîni, pe 1 octombrie 2013, CNA a emis o alta decizie care o revoca pe prima, şi prin care se arăta că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune al lui Pinalti au fost admise, fară a se mai realiza o analiză tehnică şi fără un punct de vedere al specialiştilor din CNA dacă susţinerile din contestaţie sînt legale şi temeinice.

Procurorii anticorupţie au stabilit că prin atitudinea sa, preşedinta CNA şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului, permiţînd funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa, afectînd astfel şi ceilalţi operatori de televiziune.

În aceeaşi cauză, Laura Georgescu mai este acuzată că a instigat la întocmirea a 25 de sesizări false care s-au finalizat cu sancţionarea nedreaptă a 11 posturi tv, unele de mai multe ori. Cei afectaţi de aceste decizii sînt părţi civile în procesul penal cu circa 2,3 milioane de lei.

Opt dosare în cîţiva ani

Procurorii DNA se ţin scai de fostul primar de Piatra Neamţ pe care l-au incupat în opt dosare.

În unul, anchetatorii au contestat sentinţa prin care Tribunalul Neamţ l-a achitat într-un dosar ce viza nereguli în modul de finanţare al FC Ceahlăul.

El a fost găsit nevinovat pentru acuzele de trafic de influenţă, judecătorii stabilind că nu exista probe că persoana a săvîrşit infracţiunea. În alte trei dosare el a fost condamnat la închisoare cu executare.

Dupa ce a fost condamnat definitiv la 3,3 ani de închisoare în dosarul Strong Montaj, fostul primar a fost încarcerat şi a ieşit din penitenciar la jumătatea lunii noiembrie 2018.

În acelaşi dosar Strong Montaj, cele patru firme implicate în cauză, achitate la prima instanţă, au primit amenzi penale care de depăşesc 100.000 lei, respectiv Giga Star SRL are 30.000 lei la fel ca şi Best GSG SRL, Sonic Media SRL are 24.000 lei, iar Euromedia TV SRL are o amendă penală de 20.000 de lei.

Judecătorii au dispus confiscarea de la Ştefan a sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obtinuţi din infracţiuni. A fost condamnat definitiv şi în dosarul „Bani pentru partid“ şi a rămas cu pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru care s-a tîrguit cu procurorii. Atunci fostul primar a pierdut prin confiscare 1,65 milioane de euro şi i s-a pus sechestru pe mai multe imobile pentru recuperarea altor 2,35 milioane de euro.

Au fost indisponibilizate două imobile din Piatra Neamţ din care unul de 428 mp, cu multiple dormitoare, beci, piscină şi sală de masaj, precum şi pe un apartament din Bucureşti. În afară de acest dosar, Pinalti a mai fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în cauza Microsoft, unde a pierdut prin confiscare 3,99 milioane de euro.

Alt dosar este cel cu obţinerea frauduloasă a licenţei pentru Giga Tv. În altul, cu Poşta, Ştefan a fost condamnat la 8 ani şi 2 luni de închisoare, decizia instanţei de fond fiind contestată la Curtea de Apel Bucureşti atît de inculpat, cît şi de procurori. Recent, judecătorii au anulat prima sentinţă din cauza unui viciu la procedură de citare şi au trimis cauza la rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

În alt dosar, tot cu Poşta, Pinalti a fost condamnat de instanţa de fond la 3,6 ani de închisoare.

Advertisement








Trending