Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Pinalti a fost eliberat mai repede decît s-a judecat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ce a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul Strong Montaj, Gheorghe Ştefan a uzat de o cale extraordinară de atac ■ a fost eliberat condiţionat la jumătatea lui noiembrie, iar calea de atac a fost soluţionată abia acum ■ rezultatul nu l-ar fi avantajat, oricum ■

După ce a fost condamnat definitiv la 3,3 ani de închisoare în dosarul Strong Montaj, fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a uzat de o cale extraordinară de atac pentru a scăpa de detenţie. A depus pe rolul Curţii de Apel Bacău o contestaţie în anulare, la o lună după ce a fost încarcerat, pe 23 iulie anul trecut, proces care s-a finalizat abia acum. Rezultatul nu l-ar fi avantajat pe Pinalti, pentru că acţiunea a fost respinsă pe 8 ianuarie 2019. Între timp, el a fost eliberat condiţionat, ieşind din Penitenciarul Ploieşti la jumătatea lunii noiembrie 2018. Aşa se face că demersul nu a avut drept rezultat decît obligarea petentului la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 200 de lei. În acelaşi dosar Strong Montaj cele patru firme implicate în cauză, achitate la prima instanţă, au primit amenzi penale care de depăşesc 100.000 lei, respectiv Giga Star SRL are 30.000 lei la fel ca şi Best GSG SRL, Sonic Media SRL are 24.000 lei, iar Euromedia TV SRL are o amendă penală de 20.000 de lei, simultan fiind menţinute şi măsurile asiguratorii. Pinalti a fost găsit vinovat de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite. Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea de la Ştefan a sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obţinuţi din cele două infracţiuni. DNA l-a inculpat pe Pinalti în acest dosar la finele anului 2014. Anchetatorii au arătat că din 2009 Ştefan a administrat în fapt firma Strong Montaj, fosta Tehnoutilaj, folosindu-se de interpuşi. Firma a încheiat şi a executat contracte vizînd realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii, făcînd acte de comerţ ce au implicat circulaţia banilor. Procurorii consideră că operaţiunile comerciale în care s-a implicat Pinati erau incompatibile cu funcţia de primar şi au fost menite să-i aducă bani necuveniţi.

Lucrări la Tazlău

Parte din sume au provenit de la executarea unor lucrări în Tazlău. „Pentru asigurarea alocării de fonduri şi pentru finanţarea cu prioritate a lucrărilor din care obţinea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ştefan s-a folosit de autoritatea şi de influenţa conferite de funcţia de conducere deţinută într-un partid, intervenind la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării şi ai CJ Neamţ“, arătau anchetatorii. Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de CJ Neamţ, listele se cumunicau la MDRT, iar după aprobare, se făcea plata. Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi, Ştefan a susţinut o anumită persoană (martor în cauză) să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui CJ. În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Ştefan. În situaţia în care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Gheorghe Ştefan cu apropiata sa din CJ Neamţ, Pinalti lua legătura cu un funcţionar din cadrul MDRT, desemnat să gestioneze relaţia cu autorităţile locale (martor în cauză) sau cu alţi reprezentanţi ai ministerului. „În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către comuna Tazlău, care avea încheiat un contract cu asocieri din care făcea parte chiar Strong Montaj“, conform actului de inculpare. Pentru scoaterea banilor de la firmă şi ascunderea provenienţiei acestora ex-primarul s-a folosit de cele patru firme inculpate. În rechizitoriu se mai arată că, de la 1 ianuarie 2010 şi pînă la 1 februarie 2014 s-au „spălat“ 4,4 milioane de lei (circa un milion de euro). Pinalti a dat declaraţii pe 22 februarie 2017, prin videoconferinţă din Penitenciarul Mărgineni. „Dacă am greşit, am greşit fiindcă am fost naiv şi am fost folosit pentru unii care nu doreau decît să scoată bani. M-am zbătut pentru Neamţ să aduc fonduri de sute de milioane de euro“, a declara fostul primar. Instanţa a ţinut să-l întrebe pe Pinalti, la cererea apărării, dacă e de acord cu o sentinţă de muncă în folosul comunităţii, în caz că va fi găsit vinovat, iar acesta a spus: „Categoric, decît în puşcărie…“. Fostul primar de Piatra Neamţ mai are pe rolul instanţelor multe procese penale, unele la instanţa de fond încă, iar altele, cum ar fi unul în care a prejudiciat Poşta Română şi în care a primit 8 ani şi 2 luni de închisoare, fiind la instanţa de apel.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    14 ianuarie 2019 at 2:51 PM

    Nemtenii au avut incredere in el si l-au facut primul gospodar al orasului/judetului dar in fapt a jefuit ca-n codru ! Un escroc ordinar multimilionar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending