Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Percheziţii într-un caz de camătărie şi şantaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şase descinderi au avut loc la Roman ■ poliţiştii au ridicat arme deţinute ilegal ■

Mai multe descineri imobiliare au avut loc la Roman în zorii zilei de luni, 21 iulie 2020, oamenii legii urmărind o grupare acuzată de camătă, şantaj şi deţinere ilegală de arme. Poliţiştii au fost sprijiniţi de jandarmi, iar la finalul acţiunii mai multe persoane au fost duse la audieri, dar nici una nu fusese încă reţinută.

În total au avut loc un număr de şase percheziţii efectuate la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă, cămătărie şi şantaj, iar poliţiştii au ridicat două arme letale cu glonţ şi un pistol tip airsoft.

„La data de 21 iulie 2020, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman au pus în executare 6 mandate de percheziţie, la domiciliile unor persoane bănuite ca deţin arme în mod ilegal“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman. Acţiunea a vizat depistarea şi probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de săvîrşirea unor infracţiuni cu violenţă, cămătărie şi şantaj.

„În urma activităţilor desfăşurate, au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării două arme letale cu glonţ, de calibru 9 x 21 mm. şi 8 mm., 10 cartuşe, precum şi un pistol tip airsoft, supus autorizării, deţinute în mod ilegal. 4 persoane, cu vîrste cuprinse între 35 şi 50 de ani, din Roman, au fost conduse la sediul poliţiei, pentru continuarea cercetărilor“, a mai arătat în acelaşi comunicat Poliţia Neamţ.

La acţiune au participat luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale al IPJ Neamţ, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

FOTO: generica

Actualitate

Scrisoare din „lagăr“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Îmi place să citesc. Şi, de câte ori îmi cumpăr o carte nouă o deschid şi îmi afund faţa în ea ca să simt mirosul hârtiei. Altfel spus iubesc hârtia poate şi pentru că aceasta îmi aduce aminte de o întâmplare din anii copilăriei, din satul natal, Poiana Sibiului.

În 1957 satul era înconjurat de trupele Securităţii şi la fiecare poartă de casă era postat un soldat. Vă veţi întreba de ce se întâmpla aceasta ? Pentru că la noi în sat a fost, în acel an, arestat comandantul partizanilor anticomunişti din munţii Sibiului.

S-a stabilit mai apoi că în sat era centrul de comandă al partizanilor anticomunişti din munţii Cibinului. Un lucru explicabil prin faptul că Poiana Sibiului era un sat de oieri care îşi aveau stânele în munţi. Supravegherea satului nu a însemnat numai faptul că nu puteai ieşi sau intra în sat, precum şi în locuinţă decât sub supravegherea soldaţilor.

Într-o noapte zeci de familii bănuite de legături cu „partizanii“ au fost urcate în camioane militare şi duse în Bărăgan. Supravegherea şi deportarea au fost completate de percheziţii amănunţite în casele cadrelor didactice şi ale funţionarilor din sat.

Ce însemna aceste percheziţii ? La casa noastră au venit soldaţii şi ne-au aruncat în curte toate cărţile din bibliotecă şi le-au dat foc. Mama nu era acasă, era la şcoală, fiind învăţătoare. Iar Tata lipsea de mult, nici nu l-am cunoscut decât din fotografii, fiind dat ca „dispărut în război“.

Şi soldaţii au venit şi au luat toate cărţile din biblioteca noastră, le-au aruncat în mijlocul curţii şi le-au dat foc. Priveam din podul casei, unde mă „chitulasem“, cum se spune pe la noi şi mă gândeam cu groază că arde şi o carte de poezii a lui Octavian Goga pe care era semnătura tatălui meu. Singura dovadă, pentru mine, a existenţei sale.

Dar, la un moment dat, soldatul care supraveghea „incinerarea“ a ieşit din curte să discute cu soldatul care stătea de pază – zi şi noapte – la poarta casei noastre. Atunci, când am văzut că aieşit din curte, am dat fuga şi am luat din grămada de cărţi care ardeau un volum de poezii a lui Octavian Goga şi l-am ascuns în fânul din podul grajdiului.

Am şi acum acea carte şi, când o deschid, îi mângâi foile de Hârtie groasă şi parcă simt atingerea îmbrăţişerii părinţilor mei.

Constantin Horia ALUPULUI RUS

Citește știrea

Actualitate

Plimbări cu trăsura prin oraş, de Ziua Mamei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Asociaţia Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“ Piatra Neamţ organizeaza, cu prilejul zilei de 8 Martie, manifestarea cultural- artistică şi sportivă intitulată generic „Gînduri închinate mamei“.

Evenimentul se va desfăşura sîmbătă, 6 martie 2021, începînd cu ora 11:30, în Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“. Duminică, 7 martie, începînd cu ora 11:30, Consiliul Local şi Primăria Piatra Neamţ, împreuna cu ACSE „Costache Lupu“, oferă daruri inedite mamelor şi copiilor.

Este vorba de plimbări de agrement cu trăsurile trase de cai şi de ponei în zona centrală a oraşului.

„Totodată, aducem la cunoştinţa persoanelor interesate că, începînd cu data de 13 martie 2021, se vor relua lecţiile de iniţiere din cadrul Şcolii de Echitaţie şi călăria de agrement cu cai pentru adulţi şi ponei pentru copii. Înscrierile se fac începînd cu data de 5 martie 2021 la numerele de telefon 0746.912.427 şi 0770 530.224“, a precizat profesorul Costache Lupu, preşedintele ACSE Piatra Neamţ.

Toate activităţile se vor desfăşura în aer liber, cu obligativitatea respectării măsurilor sanitare împotriva pandemiei.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Trending