Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O zi de spitalizare costă 730 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este costul mediu pe zi de spitalizare la unitatea sanitară romaşcană ■ spitalul dispune de 666 paturi ■ anul trecut au fost îngrijiţi 21.759 pacienţi ■ pe la Centrul de Primiri Urgenţe au trecut 64.447 bolnavi ■ cea mai amre parte a cheltuielor o reprezintă plata salariilor - 70,83% ■ procentul cu medicamentele a fost de 7,79% ■

Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Maria Andrici, în prezenţa membrilor Comitetului Director: Oana Onu, director medical, noul director financiar contabil interimar, Magda Rus, Elena Chirilă, director îngrijiri medicale şi dr. Lidia Melinte, şef SPIAM a prezentat, joi, 27 februarie, într-o conferinţă de presă, Raportul de activitate pe 2019 punctînd principalii indicatori de performanţă ai unităţii sanitare.

Unitatea are după reorganizarea din iulie 2019 tot 666 paturi, la Secţia de Medicină Internă fiind 80 de paturi. O creştere de paturi a avut şi Secţia Chirurgie Generală de la 55 la 65 paturi, cu cîte 5 paturi pentru compartimentul Urologie şi Chirurgie toracică. Compartimentul de pneumologie a fost transformat în secţie, crescînd numărul de paturi de la 10 la 25 şi avînd un compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie, care are 5 paturi.

O scădere a numărului de paturi s-a făcut la Secţia Obstetrică-Ginecologie, unde există doar 56, faţă de 80. Pe cale de consecinţă, numărul de paturi a scăzut şi la Secţia de Neonatologie, unde există doar 37, faţă de 45 în în 2018. La Neurologie a fost înfiinţat un Compartiment de Recuperare neurologică, cu 5 paturi, în această secţie păstrîndu-se numărul actual de paturi, adică acela de 30.

Unitatea sanitară are 931 salariaţi, din care 102 medici, 431 personal medical cu studii medii, anul trecut fiind angajaţi în urma unor concursuri 15 asistenţi şi 3 registratori. Spitalul mai are angajaţi 265 salariaţi auxiliari şi 113 din categoria alt personal. În ceea ce priveşte indicatorii de management ai resurselor umane, dr. Maria Andrici a trecut în revistă faptul că în ambulatoriu, anul trecut fiecare medic a acordat 1.039 consultaţii.

Cea mai aglomerată secţie rămîne Compartimentul Primiri Urgenţe unde numărul mediu de consultaţii a fost anul trecut de 6.557 pe fiecare medic. Cît priveşte numărul mediu de bolnavi externaţi de către fiecare medic a fost de 217, iar numărul total de pacienţi externaţi în 2019 a fost de 21.759 pacienţi. În ambulatoriul de specialitate medicii unităţii sanitare au acordat îngrijiri medicale pentru 64.447 bolnavi.

Cît priveşte indicatorii de calitate, raportul a relevat faptul că rata mortalităţii intraspitaliceşti, pe total spital a fost de 2,91%, iar rata bolnavilor reinternaţi, după o lună de zile de la externare a fost de 11,88%. În ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti acestea s- au cifrat la 0,75%. Indicele de concordanţă între diagnosticul la internare şi cel la externare a fost de 68,41%. Un număr de 12 pacienţi au făcut anul trecut reclamaţii către conducerea spitalului, fiind nemulţumiţi de diverse aspecte. Noul director economic interimar, Magda Rus, a subliniat faptul că cel mai mare procent al cheltuielilor spitalului se duce în plata salariilor (70,83%), în timp ce procentul cheltuielilor cu medicamentele a fost anul trecut de 7,79%.

În ceea ce priveşte costul mediu pe zi de spitalizare, pe fiecare secţie este de 736,7 lei. Bugetul Spitalului pentru anul 2019 a fost pe partea de venituri de 91.749,00 mii lei, iar pe partea de cheltuieli de 91.749,00 mii lei, din care 73.896 mii lei cheltuieli de personal (70,83%). Bugetul este publicat, aşa cum cere legea transparenţei decizionale, aşa că din curiozitate am aruncat un ochi de nespecialist pe el.

Din lectura acestuia am constatat că pentru medicamente s-au cheltuit anul trecut 8.617.000 lei, pe materiale sanitare 2.530.000 lei, pe reactivi 1.850.000 lei, iar pentru dezinfectanţi 340.000 lei. Pentru deplasări în ţară s-au cheltuit 30.000 lei, iar pentru pregătirea profesională exact aceeaşi sumă. Pentru protecţia muncii cheltuielile s-au ridicat anul trecut la 2.000 lei, iar pentru cărţi, publicaţii şi materiale documentare doar 5.000 lei.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    27 februarie 2020 at 8:05 PM

    Ha-ha-ha-ha. La un hotel de lux cu all inclusiv este mult mai ieftin ! Oricum medicul il platesti separat ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending