Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O profesoară de „mate“, a XVI-a lansare de carte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Pelicule de film“ este ultimul volum apărut pe piaţa editorială nemţeană sub semnătura Aspaziei Sandu ■ „O posibilă monotonie a formei este evitată de autoare prin varietatea tematică a conţinutului volumului“, arată în postfaţa lucrării profesorul Iosif Gille ■

Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz a fost la finele anului trecut, cu cîteva zile înainte de a păşi în 2020, gazda unui manifestări culturale.

În cadrul acesteia calitatea de personaje centrale ale dezbaterilor au fost poeta Apazia Sandu, membră a Societăţii Scriitorilor – Filiala Neamţ, creaţia sa literară şi profesorul Iosif Gille, fost coleg de catedră la Liceul Bicaz şi autor al Postfaţei celui de-al 16-lea volum de versuri scos de Aspazia Sandu în 2019.

Aşadar, acţiunea la care facem referire a presupus lansarea publică a volumului de versuri „Pelicule de film“, apărut la Editura „Cetatea Doamnei“ şi care cuprinde aproximativ 200 de unităţi poetice prin care, aşa cum avea să spună profesorul Ghile, matematica şi poezia ca mod de exprimare se îmbina armonios. „Poeziile au, în marea lor majoritate, o structură eseistică de forma enunţul-temă, pasajele explicative şi o concluzie.

O posibilă monotonie a formei este evitată de autoare prin varietatea tematică a conţinutului volumului. (…) Volumul cuprinde şi poezii cu tematică politică, înşiruiri de fapte reale şi presupuse, cu glisare spre pastişă hiperbolizantă, în unele poezii resimţîndu-se un uşor iz de pesimism, dar care nu se constituie în temă“, se arată în postfaţa lucrării scrisă de profesorul Gille.

Fiind vorba despre 16 volume de versuri, care totalizează întreaga operă poetică a Aspaziei Sandu, impresia generală este că de la un volum la altul, poeta se reinventează prin ton, mesaj, viziune, construcţie, rostire şi abordare într-o arhitectură care-i poartă propria amprentă şi matrice.

„O poetă de factură intimistă, care se descoperă pe sine în prefacerile metaforice ale versului. Bicăjeanca, matematician pragmatic, în versurile sale îşi pune amprenta pe gîndirea exactă (…) accentuînd educaţia continuă în pregătirea pentru viaţă atît pentru părinţi cît şi pentru tineri. (…) Poemele sale sînt scrise într-o manieră elegantă şi un vocabular ales. Poeta apelează la cuvinte cosmogonice ca: stele, sfere, praf cosmic, meteori, găuri negre etc., dînd o notă fascinantă versurilor sale“, se arată în aprecierea profesoarei Lidia Badea, profesor de română, fostă colegă de generaţie cu autoarea.

Concluzionînd, în urma întregului demers analitic al operei prezentate şi lansate publicului la biblioteca publică din Bicaz, cu privire la cele mai recente volume de versuri ale Aspaziei Sandu se poate afirma că poeta a demonstrat încă o dată că este o personalitate acreditată să-şi aplice inteligenţa artistică în vers, dînd contur maturităţii scriitoriceşti.

Cenaclu în 2018

Printre ultimile întîlniri ale poetei cu publicul din Bicaz a fost cea găzduită tot de Biblioteca Mihai Eminescu pe 22 noiembrie 2018, cînd au fost lansate volumele de versuri „Dincoace de Paradis“, „Undeva, în Calea Lactee“ şi „Armonii şi disonanţe“.

Prezentarea lucrărilor a aparţinut profesoarei ieşene Livia Badea, ce s-a dovedit o bună cunoscătoare a operei Aspaziei Sandu, mergînd cu descrierea poetică pe alocuri pînă la o analiză competentă pe text. „Aspazia Sandu vine în poezia română cu o voce aparte, proaspătă şi inconfundabilă. De la un volum la altul, poeta se reinventează prin ton, mesaj, viziune, construcţie, rostire şi abordare într-o arhitectură care-i poartă propria amprentă şi matrice.

O poetă de factură intimistă, care se descoperă pe sine în prefacerile metaforice ale versului. Aspazia Sandu, matematicianul pragmatic, în versurile sale îşi pune amprenta pe gîndirea exactă (…), accentuînd educaţia continuă în pregătirea pentru viaţă atît pentru părinţi cît şi pentru tineri. (…)

Poemele sale sînt scrise într-o manieră elegantă şi un vocabular ales. Poeta apelează la cuvinte cosmogonice ca: stele, sfere, praf cosmic, meteori, găuri negre etc., dînd o notă fascinantă versurilor sale“, afirma profesoara Lidia Badea.

Cît priveşte Prefaţa volumului „Undeva, în Calea Lactee“, autorul micului studiu arată că „poeta nu este o visătoare habotnică, ce versifică dogme religioase, ba din contra, are luciditatea şi atenţia îndreptată spre ceea ce se întîmplă în jurul ei, luînd o atitudine fermă dezaprobatoare faţă de faptele reprobabile din societatea contemporană, caracteristică a unui poet adevărat prezent în viaţa cetăţii“.

Dar iată ce spunea în 2018 profesoara Paraschiva Chiciu, fostă colegă de liceu şi facultate cu autoarea: „Aspazia Sandu, fostă profesoară de matematică, prin versurile sale se află în perioada de curăţare, de intervenţie rafinată, de implicare prin artă în viaţa comunităţii.

S-a vorbit mult despre matematică şi eu cred că matematica şi literatura merg mînă-n mînă şi fac casă bună. Dovadă, versurile poetei despre care vorbim.

Modul de a sesiza la timpul potrivit raţionamenul subtil, particularităţile logice, chiar fac bine poeziei, fiind sigură că un matematician le percepe repede şi corect punîndu-le mai apoi în versuri de calitate“.

Advertisement
Trending