Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O performanţă unică pe lacul de acumulare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doi sportivi din Bucureşti au străbătut înot apele lacului de acumulare de la Bicaz ■ iniţiativa, parte a unui proiect mai amplu a avut loc sîmbătă, 1 august ■ Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea au plecat din port şi au ajuns la viaductul de la Poiana Largului după 9 ore ■ cei doi înotători şi-au propus să străbată lacurile Beliş, Drăgan, Izvorul Muntelui, Vidraru, Stînca-Costeşti, Colibiţa şi Porţile de Fier ■

Înotătorii Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea, ambii din Bucureşti, au „atacat“ în premieră un nou obiectiv sportiv, după un altul petrecut în urmă cu două săptămîni pe lacul de acumulare Vidraru.

Ei au înotat, sîmbătă, 1 august 2020 din Portul Bicaz pînă în localitatea Poiana Teiului, obţinînd un succes major, dacă luăm in calcul că au avut de parcurs peste 32 de kilometri de luciu de apă. Deviza celor doi temerari a fost „Apa înseamna viaţă“.

Acţiunea a fost derulată cu multă discreţie, deşi face parte dintr-un amplu proiect de înot în spaţiu deschis, ce va presupune activităţi similare de înot pe majoritatea apelor din lacurile de acumulare ale României.

„Noi am încercat şi am reuşit să înotăm pentru prima dată pe metoda înot în ape deschise, asemeni strămoşilor noştri, care străbăteau apele fără prea multă asistenţă şi să determinăm care este lungimea corectă a lacului. Regula după care înotăm este abordarea rutei celei mai scurte, astfel încît cei care vor dori ca în viitor să ne urmeze să cunoască datele exacte privind dimensiunea lacului. Vom avea sprijinul a doi voluntari din Bicaz, care ne vor însoţi cu două caiace, cu atît mai mult cu cît lacul fiind plin de peturi să poată să le înlăture din calea noastră pentru ca înotul să ne fie facilitat“, a declarat, înainte de start, sportivul Bogdan Zurbagiu, cibernetician, care lucrează la o bancă.

Sportivul ne-a asigurat că o altă idee a probei sportive este atenţionarea trăitorilor din zona lacului că este necesar ca pe viitor să aibă grijă de luciul de apă eliminîndu-se fenomenul poluării.

„În urmă cu două săptămîni am înotat pe apa lacului de la Vidraru şi spre surprinderea noastră nu am văzut un pet plutind. Ne-a impresionat starea de curăţenie de acolo“, a afirmat înotătorul Zurbagiu. Revenind la proiectul gîndit şi abordat de către cei doi sportivi, aveam să aflăm că înaintea Vidrarului au mai înotat pe apa lacului de la Beliş, de la Cluj, iar acum au fost la Bicaz.

„În atenţia noastră se mai află lacul de la Colibiţa şi cel de la Stînca-Costeşti, cireaşa de pe tort, cum ne place nouă să spunem fiind lacul de la Porţile de Fier. Aşadar, avem de muncit pentru a ne satisface plăcerea de a înota în apele României“, am mai aflat de la înotătorul Mihai Badea, fost poloist de performanţă.

Aşa cum au declaratcei doi sportivi, evenimentul de pe Lacul Bicaz s-a desfăşurat într-o linişte desăvîrşită încît puţini oameni din zonă, aveau să afle ce şi cum cu cei doi temerari ai înotului. După mai multe ore de înot finalul acţiunii avea să se petreacă, după aproximativ 9 ore, după viaductul ce traversează coada lacului, în zona stîncii de la Piatra Teiului, locul fericirii şi mulţumirii celor implicaţi în acest nobil proiect.

Revenind la proiectul lor, el presupune 273 de kilometri, aceasta fiind lungimea însumată a celor şapte lacuri de acumulare, pe care Mihai le vor străbate. „Să măsurăm Lacul Bicaz a fost cea mai dificilă provocare de pînă acum. Dar am încheiat-o cu bine. A fost greu pentru că în două rînduri am avut parte de valuri create de curenţi cum nu am mai întîlnit pînă acum pe un lac din România. A fost greu pentru că, la un moment dat, am înotat printre peturi şi gunoaie, care ne loveau peste faţă şi peste mîini. Peturi şi gunoaie ajunse în lac din cauza neglijenţei oamenilor, a lipsei de educaţie, a lipsei de respect faţă de natură şi faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Avem o ţară frumoasă! Depinde doar de noi s-o păstrăm aşa cum este. Depinde doar de noi s-o facem cunoscută nu neapărat celor din afara graniţelor, ci românilor. Am cunoscut aici, la Bicaz, oameni incredibili de frumoşi. Nu e o surpriză pentru mine, ci o confirmare a faptului că această ţară are încă viitor. Şi, tot pe Lacul Izvoru Muntelui, poate mai mult ca oriunde în altă parte, am simţit că «Apa înseamnnă viaţă»! Mulţumesc în mod special celor care ne-au însoţit fizic la Bicaz, Marc Nicolae, Dan Pîrjolea, Mirel Micu şi Valentin Mocanu“, a notat Mihai Badea, pe facebook.

Visul va căpăta contur abia la anul, după ce sportivii vor străbate şi apele strîmtorii Gibraltar, asta însemnînd antrenament asiduu, curaj şi implicare. Iar pentru noi, ca admiratori, speranţă şi mult succes.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending