Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O performanţă unică pe lacul de acumulare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doi sportivi din Bucureşti au străbătut înot apele lacului de acumulare de la Bicaz ■ iniţiativa, parte a unui proiect mai amplu a avut loc sîmbătă, 1 august ■ Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea au plecat din port şi au ajuns la viaductul de la Poiana Largului după 9 ore ■ cei doi înotători şi-au propus să străbată lacurile Beliş, Drăgan, Izvorul Muntelui, Vidraru, Stînca-Costeşti, Colibiţa şi Porţile de Fier ■

Înotătorii Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea, ambii din Bucureşti, au „atacat“ în premieră un nou obiectiv sportiv, după un altul petrecut în urmă cu două săptămîni pe lacul de acumulare Vidraru.

Ei au înotat, sîmbătă, 1 august 2020 din Portul Bicaz pînă în localitatea Poiana Teiului, obţinînd un succes major, dacă luăm in calcul că au avut de parcurs peste 32 de kilometri de luciu de apă. Deviza celor doi temerari a fost „Apa înseamna viaţă“.

Acţiunea a fost derulată cu multă discreţie, deşi face parte dintr-un amplu proiect de înot în spaţiu deschis, ce va presupune activităţi similare de înot pe majoritatea apelor din lacurile de acumulare ale României.

„Noi am încercat şi am reuşit să înotăm pentru prima dată pe metoda înot în ape deschise, asemeni strămoşilor noştri, care străbăteau apele fără prea multă asistenţă şi să determinăm care este lungimea corectă a lacului. Regula după care înotăm este abordarea rutei celei mai scurte, astfel încît cei care vor dori ca în viitor să ne urmeze să cunoască datele exacte privind dimensiunea lacului. Vom avea sprijinul a doi voluntari din Bicaz, care ne vor însoţi cu două caiace, cu atît mai mult cu cît lacul fiind plin de peturi să poată să le înlăture din calea noastră pentru ca înotul să ne fie facilitat“, a declarat, înainte de start, sportivul Bogdan Zurbagiu, cibernetician, care lucrează la o bancă.

Sportivul ne-a asigurat că o altă idee a probei sportive este atenţionarea trăitorilor din zona lacului că este necesar ca pe viitor să aibă grijă de luciul de apă eliminîndu-se fenomenul poluării.

„În urmă cu două săptămîni am înotat pe apa lacului de la Vidraru şi spre surprinderea noastră nu am văzut un pet plutind. Ne-a impresionat starea de curăţenie de acolo“, a afirmat înotătorul Zurbagiu. Revenind la proiectul gîndit şi abordat de către cei doi sportivi, aveam să aflăm că înaintea Vidrarului au mai înotat pe apa lacului de la Beliş, de la Cluj, iar acum au fost la Bicaz.

„În atenţia noastră se mai află lacul de la Colibiţa şi cel de la Stînca-Costeşti, cireaşa de pe tort, cum ne place nouă să spunem fiind lacul de la Porţile de Fier. Aşadar, avem de muncit pentru a ne satisface plăcerea de a înota în apele României“, am mai aflat de la înotătorul Mihai Badea, fost poloist de performanţă.

Aşa cum au declaratcei doi sportivi, evenimentul de pe Lacul Bicaz s-a desfăşurat într-o linişte desăvîrşită încît puţini oameni din zonă, aveau să afle ce şi cum cu cei doi temerari ai înotului. După mai multe ore de înot finalul acţiunii avea să se petreacă, după aproximativ 9 ore, după viaductul ce traversează coada lacului, în zona stîncii de la Piatra Teiului, locul fericirii şi mulţumirii celor implicaţi în acest nobil proiect.

Revenind la proiectul lor, el presupune 273 de kilometri, aceasta fiind lungimea însumată a celor şapte lacuri de acumulare, pe care Mihai le vor străbate. „Să măsurăm Lacul Bicaz a fost cea mai dificilă provocare de pînă acum. Dar am încheiat-o cu bine. A fost greu pentru că în două rînduri am avut parte de valuri create de curenţi cum nu am mai întîlnit pînă acum pe un lac din România. A fost greu pentru că, la un moment dat, am înotat printre peturi şi gunoaie, care ne loveau peste faţă şi peste mîini. Peturi şi gunoaie ajunse în lac din cauza neglijenţei oamenilor, a lipsei de educaţie, a lipsei de respect faţă de natură şi faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Avem o ţară frumoasă! Depinde doar de noi s-o păstrăm aşa cum este. Depinde doar de noi s-o facem cunoscută nu neapărat celor din afara graniţelor, ci românilor. Am cunoscut aici, la Bicaz, oameni incredibili de frumoşi. Nu e o surpriză pentru mine, ci o confirmare a faptului că această ţară are încă viitor. Şi, tot pe Lacul Izvoru Muntelui, poate mai mult ca oriunde în altă parte, am simţit că «Apa înseamnnă viaţă»! Mulţumesc în mod special celor care ne-au însoţit fizic la Bicaz, Marc Nicolae, Dan Pîrjolea, Mirel Micu şi Valentin Mocanu“, a notat Mihai Badea, pe facebook.

Visul va căpăta contur abia la anul, după ce sportivii vor străbate şi apele strîmtorii Gibraltar, asta însemnînd antrenament asiduu, curaj şi implicare. Iar pentru noi, ca admiratori, speranţă şi mult succes.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending