Actualitate
Neamţ: Munca prin străinătate, campanie de verificare
■ acţiunea a avut loc în perioada 24 februarie - 2 martie ■ au fost controlate mai multe agenţii de plasare a forţei de muncă peste hotare ■
Campania naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate a avut loc în perioada 24 februarie – 2 martie 2020.
„Au fost verificaţi 13 agenţi economici care au domeniul de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate sau managementul resurselor umane şi au fost dispuse 6 măsuri privitoare la respectarea prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi la respectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor“, conform unui comunicat al ITM Neamţ.
S-a urmărit identificarea cazurilor de nerespectare a condiţiilor de funcţionare şi a procedurilor de înregistrare de către persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate; conştientizarea agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate faţă de obligativitatea respectării prevederilor legale în vigoare; diminuarea consecinţelor sociale şi economice care derivă din nerespectarea de către agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate a prevederilor legale în domeniu.
Agentul de plasare efectuează în mod gratuit activităţi de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de comisioane, tarife sau taxe. Activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate, o poate desfăşura un agent de plasare, persoană juridică, ce are ca obligaţii să se înregistreze la ITM; să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr- un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă; să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere; să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.
Contractul de mediere este unul civil, ce trebuie încheiat în limba română şi trebuie să conţină denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.
Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă. Informaţii privind intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate, se găsesc pe site-ul http://www.itmneamt.ro/ghiduri/avertisment-munca-in- strainatate.pdf.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima pagină2 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
”Cutremur” în PSD Neamț: Carmen Năstase pusă să se retragă din Consiliul Județean
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină4 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor