Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Mitropolitul Moldovei oficiază la hramul Mănăstirii Sihăstria

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pelerinii au ajuns în zonă cu mai multe zile înainte pentru a participa şi la slujbele de hrămuire ale lăcaşurilor monahale vecine ■ în urmă cu 32 de ani, la Mănăstirea Sihăstria şi-a făcut intrarea în monahism PF Patriarh Daniel ■

Numeroşi credincioşi sînt aşteptaţi pe 7 august la Mănăstirea Sihăstria, la hramul bisericii mari din curtea aşezămîntului monahal închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Slujba religioasă va fi oficiată de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi arhierei şi de un numeros sobor de preoţi. În aceeaşi zi, se va sluji şi la schitul Sihla, mergîndu-se în pelerinaj la peştera în care a vieţuit Sfînta Teodora. De altfel, în amintirea sfintei care a sihăstrit pe aceste meleaguri şi pentru omagierea vieţii şi credinţei de care a dat dovadă Cuvioasa Teodora s-a construit în 1725 Schitul Sihla. Moaştele ei, care au fost un timp adăpostite în peşteră, unde au făcut o mulţime de tămăduiri, se află la mănăstirea Parceska din Kiev, încă din anul 1825, sub numele Sfînta Teodora din Carpaţi. În iulie1992, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o pe Cuvioasa Teodora, înscriind-o în calendarul şi sinaxarul ortodox român pentru ziua de 7 august. Deşi hramul principal al Mănăstirii Sihăstria se prăznuieşte pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, comunitatea monahală s-a pregătit după obicei pentru a-i întîmpina cum se cuvine pe înalţii oaspeţi şi pe pelerinii sosiţi la mănăstire. Toţi participanţii la slujbă vor fi ospătaţi cu bucatele de post pregătite din vreme la trapeza mănăstirii, unde masa este aşezată pentru pelerini şi în celelalte zile de sărbătoare. Seria ceremonialurilor religioase dedicate sfinţilor nemţeni a început pe 4 august, cu slujba privegherii la biserica închinată Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul, din incinta Seminarului Teologic Veniamin Costachi de lîngă Mănăstirea Neamţ, unde se păstrează şi o părticică din moaştele cuviosului. Rugăciunile au continuat pe 5 august, cu Sfînta Liturghie şi Acatistul sfîntului, pe un podium în aer liber amenajat în curtea seminarului. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care va participa şi la slujba de la Mănăstirea Schimbarea la Faţă de pe Muntele Ceahlău, pe 6 august, iar de ziua Cuvioasei Teodora va sluji la Sihăstria. La această mănăstire a fost tuns în monahism PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către stareţul mănăstirii Sihăstria, arhimandritul Victorin Oanele, naş de călugărie fiindu-i părintele Ilie Cleopa. De la acest eveniment s-au împlinit, pe 5 august, 32 de ani, fiindcă ritualul de intrare în monahism a avut loc în ajunul marii sărbători creştine Schimbarea la Faţă.

Hram la biserica Seminarului Veniamin Costache

■ lăcaşul închinat Sfîntului Ioan Iacob de la Neamţ a fost sărbătorit pe 5 august

Biserica închinată Sfîntului Ioan Iacob, din curtea Seminarului Teologic Veniamin Costachi, şi-a prăznuit hramul luni, 5 august, prilej pentru mulţi credincioşi să participe la slujbe şi să se închine la racla cu părticele din moaştele cuviosului. „Cu frăţească dragoste, adresăm invitaţie credincioşilor şi pelerinilor de a participa la hramul bisericii Sfîntul Ion Iacob de la Neamţ – Hozevitul din cadrul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ în ziua de 5 august 2019“, se arata într-o invitaţie semnată de părintele profesor Viorel Laiu, directorul seminarului. Programul liturgic a început pe 4 august, la ora 18, cu o slujbă de priveghere şi a continuat luni, începînd cu ora 6, cu Aghiasma mică, Sfîntul Maslu, Acatistul Sfîntului Ioan Iacob, iar Sfînta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan. Biserica din curtea seminarului se remarcă prin pictura exterioară deosebit de frumoasă ce a fost finalizată în urmă cu patru ani, cînd a şi fost sfinţită. Lăcaşul a mai fost sfinţit după terminarea lucrărilor, în 1997, de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, PF Teoctist, Patriarhul României şi IPS Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul este primul sfînt român al secolului XX. S-a născut pe 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea din fostul judeţ Dorohoi, într-o familie de ţărani credincioşi, fiind singurul lor copil. A fost crescut de bunici, pentru că mama a murit cînd el avea şase luni, iar tatăl s-a stins în război, doi ani mai tîrziu. A urmat liceul la Cozmeni Cernăuţi, fiind cel mai bun elev din şcoală. A ales să devină călugăr şi a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ, fiind tuns în monahism în 1936. Ulterior a călătorit la locurile sfinte, statornicindu-se într-o peşteră din pustia Iordanului. Mai tîrziu a fost numit egumen la schitul românesc Sfîntul Ioan Botezătorul de la Iordan, dar dornic de o viaţă mai aspră s-a retras la Mănăstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul, din pustiul Hozeva. Din vara anului 1953 s-a nevoit într-o peşteră numită Chilia Sfintei Ana, unde a stat 7 ani. A trecut la cele veşnice în ziua de 5 august 1960, la doar 47 de ani, fiind înmormîntat în acea peşteră. Dezgropat după două decenii, s-a constatat că trupul nu putrezise şi răspîndea bună mireasmă, iar moaştele sale au fost depuse spre cinstire în mănăstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul. Sfîntul Ioan Iacob a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romîne în 1992, cu data de prăznuire pe 5 august.

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Ce naţionalităţi mai vieţuiesc în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţămîntului Profesional şi Tehnic sînt precizate şi date referitoare la naţionalităţile conlocuitoare ■ în judeţ, 439.834 persoane s-au declarat români, 6.398 romi şi sub 0, 05% de alte naţionalităţi ■

Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, prin Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale a structurat Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţăm=ntului Profesional şi Tehnic (PLAI), document prin care se fac referiri la aspecte importante ale vieţii din judeţ.

Din unul din capitolele documentului aflăm cam ce naţionalităţi mai vieţuiesc în unităţile administrativ teritoriale ale judeţului, cu specificaţia că la ultimul recensămînt al populaţiei, din 2011, înregistrarea etniei, limbii materne şi religiei au fost benevole, aşa că numărul real de conjudeţeni aparţinînd diverselor naţii conlocuitoare este irelevant, fiind dat de doar ceea ce şi-au asumat liber consimţit persoanele recenzate.

Altă parte de informaţii de la acest ultim recensămîn al populaţiei, susţin semnatarii documentului de care vorbim, provind din informaţii furnizate de unităţile administrativ teritoriale. Astfel, ca urmare a datelor prezentate cu referire la etnie, limbă maternă şi religie, în judeţul Neamţ ar trăi 439.834 de români, adică 93,43%.

De etnie romă s-au declarat doar 6.398 de nemţeni, ceea ce reprezintă 1,35%, ştiut fiind că numărul etnicilor romi este mult mai ridicat în realitate. Alte etnii, lipoveni, italieni, maghiari, germani, evrei, turci şi tătari, reprezintă în ponderea etniilor conlocuitoare în Neamţ un procent nesemnificativ, de sub 0,05% .

De remarcat şi faptul că pentru un număr de 23.852 de persoane, ceea ce înseamnă 5,07%, aceste informaţii sînt indisponibile, persoanele respective nefiind recenzate pentru că nu au fost găsite la domiciliu la recensămîntul din anul 2011.

Citește știrea

Trending